לפעמים לא צריך להכריז על מהפכה דרמטית בחיים כדי ליצור שינוי אפקטיבי. דווקא המרה של הניואנסים שמרכיבים את היום יום, יכולה ליצור את ההבדל המשמעותי.
דונה פרידמן ממגזין Money Talks NEWS פורשת את משנתה בנוגע לצעדים קטנים ופשוטים שכולנו יכולים לאמץ ולהטמיע בשגרת חיינו. צעדים שישנו את בריאותנו, מערכות היחסים בחיינו וגם את מצב העו"ש שלנו. אם תאמצו חלק מההרגלים החדשים, תגלו את האפקט המיידי שלהם. לצעדים אחרים יש השפעה מצטברת, וייקח זמן עד שתראו את הפירות. תתחילו בצעד אחד או שניים, העיקר שתצאו מאזור הנוחות וממלכודת הדפוסים ששקעתם בה יותר מדי זמן.
1. חוק שתי הדקות
כשאתם אמורים לבצע פעולה או משימה, אל תחנו בתחנת ביניים, אלא הגיעו ישירות ליעד ועשו זאת מיד. לדוגמא: במקום לפנות כלים לכיור ואחר כך למדיח, פנו ישר למדיח, אם משהו נשפך או נפל על הרצפה, הרימו או נגבו אותו מיד, במקום להכניס את הדואר למגירה, מיינו אותו מיד, אל תזרקו את הבגדים המלוכלכים לפינת המקלחת או החדר, שימו ישירות בסל הכביסה, ובעיקר – למדו את הילדים לעשות את כל זה.
2. אל תצברו ערימות של כביסה
תמונה די קלאסית בסלון הישראלי, בעיקר בסלון של משפחות צעירות הוא הורה מותש שנאלץ לקפל גבעות של כביסה נקייה. אם אתם מורידים את הכביסה מהחבלים או מוציאים מהמייבש אל תניחו אותה בערימה על הספה, אלא קפלו אותה מייד, כך אתם גם מונעים מהבגדים להתקמט, החללים בבית שלכם יהיו יותר מסודרים, ולא תיאלצו לקפל בזמן הכי לא נוח ערימות מייאשות של בגדים.
3. עברו ליומן דיגיטלי
הלוח החינמי והזמין של גוגל יזכיר לכם את האירועים החשובים (מבלי לסמוך על כך שתציצו בו) ויסייע לכם לארגן את הלו"ז שלכם, בין אם מדובר בפגישות, אירועי בית ספר, תור לרופא, כך הסיכוי שלכם להחמיץ משהו יפחת.
4. צרו כתובת מייל עבור ניהול הכספים שלכם
יש סיכוי טוב שתיבת הדואר הנכנס שלכם כל כך עמוסה, והחשבונות שאתם מקבלים אליה, נקברים תחת ערימות של דואר ותכנים שיווקים. סטיבן יוז, יוצר האתר Know Money מספר שמה שעזר לו באמת להיות מאורגן הוא חשבון הדוא"ל הייעודי שיצר עבור כל מה שקשור לפיננסים: חשבונות בנק, פנסיה, כרטיסי אשראי. כך לא תפספסו חידוש של כרטיסי אשראי ובעיקר את החשבונות שאתם מקבלים.
5. הציעו את המיטה שלכם בבוקר
חשבו כמה נעים לכם להיכנס לחדר בבית המלון, כשהמיטה שלכם מוצעת. מדוע שלא תעשו את אותו הדבר בחדר השינה שלכם? הזמן שייקח לכם להציע את המיטה לא עולה על דקה, ובכל זאת, הפעולה הפשוטה הזו, גם תשאיר מאחוריכם חדר מסודר, וגם תגרום לכם לתחושה נעימה כשתחזרו אליו בערב.
6. אתם לא צריכים תמיד לצאת צודקים
לא, אתם לא צריכים לנצח בכל ויכוח, להיות אלה שאומרים את המילה האחרונה, ומשליטים את הרצון שלכם על הסביבה. אם אתם משתתפים בדיונים על הדברים החשובים באמת כמו דת, פוליטיקה, מגדר – יותר חשוב שתלמדו להקשיב ואולי ללמוד משהו מנקודת המבט של האדם שמולכם, ואולי בסופו של דבר להסכים שאתם לא מסכימים בנושא. שחררו את ההרגשה שאתם תמיד צריכים לצאת המנצחים. במקרים מסוימים אתם צריכים לעשות את הבחירה: להיות צודקים או מאושרים.
7. נצלו זמן "מבוזבז" ללמידה
אתם עומדים לפני נסיעה ארוכה או פקוקה? שימו פודקאסט או ספר אודיו שיסייעו לכם להתקדם לעבר מטרות אישיות - הפחתת חובות, יזמות, פרישה מוקדמת, העצמה אישית. זה יכול לעבוד גם כשאתם יוצאים להליכה או ריצה, או ממתינים בחוץ כשהילדים בחוגים, או פשוט ממתינים למשהו. במקום לעלעל עד אינסוף בפייסבוק בסמארטפון שלכם, או להתקשקש על שטויות עם חברים בוואטסאפ, תעשו משהו מועיל לעצמכם, והשתמשו בזמן האבוד הזה כדי ללמוד משהו.
8. שתו יותר מים
ברור לנו שאתם כל הזמן שומעים את זה, אבל שתיית מים היא באמת חשובה לכל מערכות הגוף ולתפקוד מיטיבי שלו. מעבר לשתייה מרובה, כדאי גם לצרוך מזונות שמכילים מים כמו ירקות ופירות. הכלל של שמונה כוסות ביום הוא מטרה סבירה להשגה, וקל לזכור אותה. אם יש לכם נטייה להתיישב מול המחשב ולא לקום במשך זמן ממושך (מה שכמובן, לא בריא בכלל לגב שלכם) שימו בקבוק מים בהישג יד ולגמו ממנו באופן קבוע. אחרי שתיכנסו לשגרת מים בריאה תבחינו שאתם מרגישים הרבה יותר טוב.
9. צאו לעבודה מוקדם יותר
נכון שצריך לפזר את הילדים במוסדות הלימוד בשעה מסוימת בבוקר, אבל יציאה לעבודה מוקדם יותר פירושה הימנעות מפקקים, ובמילים אחרות, הימנעות מבזבוז זמן ולא מעט עצבים על הכביש, ואולי גם חזרה מוקדמת הביתה. ובכלל, גם הדרך לשם תהיה הרבה יותר נעימה ורגועה.
10. החליפו את "אני צריך" עם "אני בוחר"
השפה שבה אנו משתמשים משפיעה עלינו רגשית, וגם על הסביבה שלנו. כשהחיים הופכים להיות רשימה של חובות ומשימות שחייבים לבצע, זה יכול להיות מתיש ומייאש. אבל כשהטרמינולוגיה שלנו משתנה, המציאות מתעדכנת בעקבותיה. נסחו לעצמכם את רשימת המטלות שלכם בצורה חיובית, החליפו את המילה "אני חייב" או "אני צריך" במילה "אני בוחר לעשות", תחושת האחריות שמתלווה לזה, מגבירה את המחויבות שלכם מבלי לחזק את תחושת הקורבנות. תרגול השפה החיובית תחלחל גם פנימה ותעצים את התפיסה החיובית שלכם את המציאות, גם אם היא קשוחה לעיתים.
11. אל תבדקו את המייל והרשתות החברתיות כשאתם קמים בבוקר
יש לכם משימות הרבה יותר חשובות לסיים בבוקר כמו לדוגמא להציע את המיטה, מאשר לבדוק כמה לייקים הפוסט שלכם מאמש קיבל. המכשיר הזה ימגנט אתכם ויסיח אתכם מהדברים החשובים יותר שאתם צריכים לעשות, וגם יאפשר על הדרך להלך הרוח שבו תפגשו להכתיב את האווירה שלכם בבוקר. חכו לפחות עד אחרי ארוחת הבוקר.
12. הירשמו לספרייה
זוכרים את המבנה הציבורי הזה, שהיינו פוקדים בילדות? חלקנו עדיין מוצאים שיש לו סקס אפיל מטורף, אבל השאר לא ביקרו ממנו מאז 1989 ומעדיפים במקום אייפון, רכישות באמזון, או שהם פשוט ויתרו על ספרים. מעבר לעובדה שהספריות היום התעדכנו ותמצאו בהם ספרי אודיו, דיסקים וסרטים, מאסת הספרים שיש בספרייה רק תגביר את התיאבון שלכם לקרוא.
13. הקדישו לעצמכם 10 דקות ביום
טוני רובינס אומר שאם אין לכם 10 דקות ביום בשביל להשקיע בעצמכם, אין לכם חיים. לא משנה כמה היום שלכם עמוס, ואין לכם רגע דל, מגיע לכם לפחות 10 דקות להטעין ולהזין את עצמכם. הכי טוב אם תוכלו לעשות זאת בבוקר, כדי לפתוח כך את היום שלכם. האזינו לשירים שאתם אוהבים, צפו בסרטון שמרגש או מצחיק אתכם, תודו על כל הדברים הטובים בחייכם, תרקדו עם מוזיקה, תעשו מדיטציה או תנשמו, תקראו שירה, או תתרגלו יוגה. כל מה שעובד בשבילכם, רק תעשו את זה.
14. בעיקר לאורבניים שביניכם: תתבוננו בטבע
גם אם אתם גרים במרכז העיר, אל תיקחו את הסביבה שלכם כמובן מאליו, בכל יום קחו כמה דקות כדי להתייחס לציוץ הציפורים, לעלים שנשרו מהעץ, לעננים, לשקיעה, ולכל ייצוג של הטבע בעיר. להתבוננות הזו בסביבה יש יתרונות בעיקר כאשר העומס גובר וקשה להתמקד. עצרו לעיתים את ההתמקדות שלכם במסכים המרצדים והסתכלו קצת מסביב, תגלו שזה יכול להיות מאוד מרענן.
15. שחקו עם הילדים שלכם
לא באקסבוקס, כמובן. במקום זאת שחקו תופסת צבעים, מחבואים, קפיצה בחבל, או סתם תחרויות שטותיות. כל מה שימריץ לכם קצת דם בעורקים ויגרום לכם ולילדים להתגלגל מצחוק. זה טוב למבוגרים לא פחות משזה טוב לילדים. בחורף, תמיד תוכלו לשחק במשחקי קופסה או פזל. שונדה ריימס, היוצרת המחוננת של "האנטומיה של גריי", "סקנדל" ו"המדריך לרוצח", סיפרה בסרטון של טד על השנה שבה היא החליטה להגיד "כן" להכל, ועל ההשראה הרבה שקיבלה מהמשחק עם בנותיה.
16. צרו חברויות חדשות
יש האומרים שאנחנו יוצרים חברים רק עד גיל 30, ובהמשך הדרך הם הולכים ומתמעטים. נכון שבגילאי 30-40 גם אם מכירים חברים מהפייסבוק, מהגן או מבית הספר של הילדים, לא מדובר באותה חברות אמיצה שיש לנו עם חברים ותיקים. סדרי העדיפויות משתנים, אנשים נהיים בררניים יותר, וחסר אותו שורש מלכד שיש לנו עם חברי הילדות והנעורים שלנו. עם זאת, חשוב לשמור על רעננות גם בתחום החברתי, לפגוש אנשים שיש להם את אותו מכנה משותף (חוץ מהכיתה של הילד) שנהנים מאותם דברים שאתם עושים כמו ריצה, גידול כלבים, משחק כדורסל. אם אתם לא מוצאים קבוצה כזו, צרו אחת משלכם, הפייסבוק יכול להיות מקום טוב להתחיל בו. השתתפו בשיעורים או בהרצאות שמעניינות אתכם, הצטרפו לחדר כושר, או לקבוצות בישול, ופשוט חפשו אנשים שדומים לכם, יכול להיות שזו תהיה תחילתה של ידידות מופלאה.
17. עשו משהו מועיל במשך רבע שעה ביום
עשו מטלה אחת קטנה בכל יום: רוקנו את הפח, הפעילו את המדיח, קפלו כביסה, וכך תיפטרו מדחייה של מטלה אחת לפחות. חוץ מזה, צאו לטיול קצר, בדקו את חשבונות הבנק וחשבונות האשראי שלכם, כתבו יומן. לפחות פעם אחת בשנה, השוו מחירים וחפשו עסקאות טובות יותר לביטוח הרכב, מנוי האינטרנט או הנייד. במקום לרכז את כל המשימות בלילות או בסופי השבוע, פזרו את המטלות לאורך כל השבוע. ובמקום לגלות שהעליתם יותר מדי במשקל או שהמדדים שלכם בבדיקות הדם ממש לא טובים, שמרו על שגרת כושר קבועה. כנ"ל לגבי ניהול הכספים שלכם.
18. הכינו בעצמכם את כוס הקפה שלכם
אין ספק שזה מאוד נעים להיכנס לרשת קפה ולהזמין לעצמכם את הקפה שאתם אוהבים, רק שיש סיכוי טוב שתתפתו לקחת עם זה מאפה, שיהיה מיותר לכיס ולגזרה. בהנחה שאתם לא פריקים של הכנת עוגות או עוגיות, או שכנים של קרין גורן, עדיף שתשתו את הקפה שלכם בבית.
19. וגם את הארוחה שלכם
ארוחה ביתית לא חייבת להיאכל רק בבית. כשאתם יוצאים לעבודה, הכינו לכם בבוקר או ערב לפני ארוחת צהריים בריאה, מזינה ומשביעה. הדבר יחסוך לכם לא מעט כסף שאותו אתם מכלים בקניית ארוחות מהירות בהפסקות הצהריים, וכנראה שגם לא מעט קלוריות. אם יש לכם נטייה לשכוח את קופסת האוכל שלכם בבית, הניחו עליה פריט חיוני שאין סיכוי שתשכחו אותו כמו הארנק או מפתחות המכונית.
20. צרו "חשבון חופש"
גם אם הן מעיקות על העו"ש שלכם, יש הוצאות צפויות שכלולות בתקציב שלכם כמו ביטוח רכב ותיקון בלאי, הוצאות מס הכנסה וביטוח לאומי, ומתנות בחגים וימי הולדת. הסופרת מרי האנט מציעה ליצור את מה שנקרא "חשבון החופש". חשבו כמה כסף אתם צפויים להוציא בשנה עבור הוצאות חריגות, חלקו את זה במספר 52. צרו תוכנית חסכון נפרדת, שתפריש את הסכום שיצא לכם מדי שבוע. בתנאי כמובן שלא תשתמשו בתוכנית למטרות אחרות. אם במקרה הטוב, יצא לכם להפחית את הסכומים שאתם מוציאים על מתנות או ביטוח, העבירו את היתרה לחשבון הפנסיה שלכם.
21. קמצו באלכוהול
תחליטו שאתם מורידים אותו מהתפריט שלכם, או שתהדקו ממש את החגורה, זה יעשה טוב לכבד שלכם בעיקר, למשקל, וכמובן גם לחשבון הבנק, בהנחה שאתם מכלים לא מעט כסף על אלכוהול. אם אתם מצליחים לעשות זאת, פרגנו לעצמכם, ובמקום הכסף שהייתם משקיעים בעבר בקניות בירות או בקבוקי יין, השקיעו במלתחה שלכם, או בעיסוי.
22. הנה לכם אתגר של ממש: השאירו את המכשירים הניידים ליד הדלת
בזמן שאנחנו בעבודה, אנחנו מתגעגעים לילדים, מציצים בתמונות ובסרטונים שלהם, ואז אנחנו מגיעים לביתנו, הילדים נמצאים שם בתלת מימד, ומה אנחנו עושים? בודקים כל רגע מיילים מהעבודה, התראות בפייסבוק ובאינסטגרם, ונשאבים לוואטסאפ, עד שהילדים הולכים לישון. יש פתרון! ברגע שאתם פוגשים את הילדים שלא ראיתם כל היום, הניחו לחצי שעה או שעה את הטלפון בצד. שבו לאכול איתם ארוחת ערב מבלי לענות לטלפון. העבירו את הנייד למצב שקט, תגלו שזה יכול להיות נעים להתחבר, לאנשים הכי יקרים לכם, ולא לסמארטפון. אם אתם לא רופאים בכוננות, אם אתם לא מחכים במתח להודעה דרמטית או אם הבוסים שלכם לא חייבו אתכם להיות נגישים הערב, תוכלו להסתדר עם בדיקת הנייד שלכם אחת לשעה עד שעת השינה של הילדים.
23. כבו לפעמים את כל המכשירים
מעט מאוד אנשים צריכים להיות זמינים 24/7 השאר סתם רוצים להרגיש קצת חשובים, או שהם מכורים לחיבור לנייד בגלל הפחד מהחמצה (FOMO). אל תתנו לחרדות האלה לנהל לכם את החיים. מחקו חלק מהיישומים מהנייד כדי שלא תצטרכו לבדוק אותם באובססיביות, הכריזו משעה מסוימת במהלך היום מדיניות ללא מחשב או ללא נייד. זה רק ישפר את חייכם: את הראייה שלכם, ישפיע לטובה על שנת הלילה שלכם, כך שהמוח שלכם יהיה הרבה יותר רענן ופרודוקטיבי ביום שלמחרת, ובעיקר, תרוויחו את החיים שנמצאים שם מחוץ למסך.
24. ערכו קניות אונליין
זה לא סותר את מה שאמרנו מקודם, הקנייה הזו מאוד נקודתית ואפשר לעשותה אחת לשבוע. אם אתם לא מהז'אנר שאוהב לבחור את החסה וללטף את העגבניות, קניית מזון אונליין היא מגמה הולכת ומתרחבת ויכולה לחסוך לכם לא מעט זמן, היא יעילה – כי כך תקנו לרוב בדיוק את מה שאתם צריכים ולא תתפתו למראה עיניים, ודי נוחה כי אתם לא תצטרכו לעמוד בתור ולסחוב את המוצרים בדרך חזרה הביתה.
25. עשו סדר במתנות
החדרים של ילדנו נראים כמו חדרי אחסון לצעצועים ומשחקים ובובות. לא רק שהילדים מאבדים את הערך לחפצים, הם לא זקוקים לכל העומס הזה בסביבה שלהם. תתחילו לקנות להם פחות. אך אם אתם בכל זאת מתעקשים קנו רק דברים שבאמת חיוניים להם בחייהם, כמו בגדים או ספרי קריאה. תוכלו גם לרכוש להם חוויות במקום חפצים כמו כרטיסי מנוי לקולנוע או לתיאטרון, טיול משפחתי וכו. אפשר גם ללמד אותם נתינה לאחרים, ולהשתמש בחלק מהתקציב למתנות לתרומה למטרות טובות, ולתת להם לבחור מבין כמה מטרות שתציעו להם.
26. אכלו ארוחת ערב עם הילדים
בשנים האחרונות פורסמו שפע של מחקרים התומכים בארוחת ערב משותפת עם הילדים. יש לכך יתרונות רבים: הקניית הרגלי אכילה בריאים ונכונים לילדים, (מחקרים הראו כי ארוחות משפחתיות מפחיתות את הסיכוי להשמנת יתר בקרב ילדים) חיזוק הקשרים המשפחתיים – זו הזדמנות מצוינת לספר ולשתף על היום שעבר עליכם וגם לשמוע מילדיכם מה עובר עליהם. גם אם הילדים מתחילים לנזול מהשולחן לחדרים שלהם או רחמנא ליצלן לסלון ורוצים לאכול מול המסך, עמדו על זה שמספר ערבים בשבוע כולם אוכלים יחד, ללא טלוויזיה ברקע, וללא טלפונים על השולחן.
27. אכלו מזונות בריאים וטבעיים... ליד השולחן
אם אתם באמת רוצים שהילדים שלכם יפסיקו לאכול על הספה מול המסך, כדאי שאתם תפסיקו את ההרגל המגונה הזה. רצוי שגם תפסיקו לאכול בעמידה מעל השיש, או מול הנייד או המחשב. כבדו את עצמכם ואת המזון שאתם הולכים להגיש לעצמכם, ערכו את השולחן, גם אם זה רק בשבילכם, ותשתדלו בעיקר שהמזון שיהיה מונח על הצלחת יהיה כמה שפחות תעשייתי. זכרו שהארוחות הללו מזינות לא רק את הגוף אלא גם את הנפש.
28. טפחו והעצימו את הכרת התודה בחייכם
האם אתם נאחזים בכל מה שאין לכם בחיים? חושבים בלופים על כל מה שהייתם צריכים לעשות ולהגיד ולא עשיתם? רואים את הדברים רק מהזוית של החסר והאין? התפיסה הזו היא ברת תיקון. גם אם זה נראה לכם מאולץ, הכינו רשימה של כל מה שיש בחייכם וכל הדברים הטובים שאתם כן עושים. צפו בסרטונים שילמדו אתכם על תרגול חשיבה חיובית, שתלו מסרים חיוביים במדיטציה (או בפתקים שאותם תפזרו בבית) או בדמיון מודרך לפני השינה או מיד כשאתם קמים. תרגול של הכרת תודה יצמצם את מידת השיפוטיות והביקורתיות כלפי עצמכם וכלפי האחר. רובנו חושבים שאושר הוא המסלול להכרת תודה, אבל ההיפך הוא הנכון, ברגע שתתחילו להכיר תודה על מה שיש בחייכם, האושר יתחיל להיכנס אליהם.
29. אמצו הרגלי שינה בריאים
עייפות זו אחת הרעות החולות של העידן הנוכחי. רובנו ישנים פחות ממה שהגוף והמוח שלנו זקוקים לו. רוב הסיכויים שאת שעת הקימה שלכם אתם לא ממש יכולים לשנות אבל אתם כן יכולים לנסות לישון בשעה מוקדמת יותר. נסו בכל יום לישון חצי שעה מוקדם יותר. קבעו לעצמכם לכמה שעות שינה אתם זקוקים, והעניקו את המתנה החשובה הזו לעצמכם, היום שלכם ייראה אחרת, וגם אתם.
30. נקו את חדר השינה ממכשירי טכנולוגיה
הטלוויזיה נועדה לסלון ולא לחדר השינה. כדאי להוציא מחדר השינה טלוויזיות, לפטופים, ניידים, ולהכריז על האזור כנקי מטכנולוגיות. אחרת, הסיכוי שתקדימו לישון עם עוד פוסט שאתם חייבים לקרוא או עוד סרטון שאתם חייבים לצפות בו, הולך וקטן. הסיבה הנוספת היא שהאור הכחול המגיע מהמסכים משבש את ייצור המלטונין ולגרום להפרעות בשינה. הדבר היחידי שאתם צריכים לעשות בחדר השינה שלכם הוא לישון, לבלות זמן איכות רומנטי עם בן או בת הזוג, ולקרוא ספר.