בעבר הלא רחוק, קנאביס היה נושא מחקר שאף אחד לא התקרב אליו. על אף שמדובר בצמח המשמש לצרכים רפואיים כבר אלפי שנים, עד לשנות ה-60 של המאה הקודמת פורסמו פחות מ-100 מחקרים בנושא. אולם בשנים האחרונות חלה עליה חדה במספר החוקרים המחליטים להקדיש את הזמן, הכסף והקריירה שלהם לצמח הירוק. רק כדי לסבר את האוזן, משנת 1960 ועד לשנת 2000 פורסמו בסך הכל 5,886 מחקרים על קנאביס, הרבה פחות ממספר המחקרים שפורסמו משנת 2021 ועד היום.
עוד על קנאביס בעולם המחקר:
>> כך קנאביס משפיע על השינה שלכם :סיכום חקר הקנאביס בעולם לפברואר 2023
>> כך CBD משפיע על הטיפול בסרטן: סיכום חקר הקנאביס בעולם לינואר 2023
בימינו אנו, שנת 2023, עשרות מחקרים על קנאביס מתפרסמים מדי יום בכתבי עת מדעיים שונים ברחבי העולם. במדור חדש שנעלה כאן ב-mako קנאביס מדי חודש, נסקור את המעניינים והחשובים שבהם. אז נצא לדרך עם הסקירה השנייה: המחקרים המעניינים ביותר שפורסמו בתחום הקנאביס במרץ 2023:
גם בעכברים: גמילה מקנאביס פוגעת באיכות השינה
מחקר שפורסם בכתב העת המדעי Neuropsychopharmacology Reports בחן טענה מוכרת על ההשלכות השליליות של גמילה בקנאביס, ובדגש על הפרעות שינה. המחקר נערך בעכברים, על מנת להעניק לו את כל היתרונות שלא ניתן להשיג במחקר בבני אדם, ובראשם שליטה מוחלטת על תנאי המחייה ובעיקר על סוג הקנאביס והמינון בהם נעשה שימוש על מנת להגיע לכדי מצב של התמכרות.
המחקר המדובר נערך על ידי צמד חוקרים מאוניברסיטת טויומה, יפן. העכברים בניסוי טופלו בחומר סינטטי הנקשר לקולטן הקנבינואידי CB1, ובכך מדמה למעשה את פעולת רכיב הקנאביס THC. לאחר הפסקת הטיפול, נבחנו מדדי שינה שונים בעכברים על ידי רישום גלי מוח באמצעות מכשירי EEG ו-EMG. מהמחקר התברר כי השינה של עכברים שנגמלו מהחומר המדמה את פעילות הקנאביס נפגעה והייתה פחות סדירה בימים שאחרי הגמילה. בניגוד למחקרים בבני אדם, שבהם כאמור קשה מאוד לשלוט על גומרים משתנים המבדילים בין נבדק לנבדק, ממצאי המחקר הנוכחי מבהירים כי גמילה מקנאביס אכן עלולה לפגוע בשינה, וכתוצאה מכך באיכות החיים של הנגמל. אלו הן חלק מהבעיות שעלולות להתעורר בעת גמילה מקנאביס ולהקשות את התהליך, ועל הגורמים המטפלים להיות מודעים לדבר.
קנאביס ומחלות מעי דלקתיות
מחקר של קבוצת חוקרים ורופאים אמריקאיים בחן את אופי השימוש בקנאביס אצל אנשים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות. עצם האפשרות להקל על אנשים הסובלים ממחלות מעי באמצעות קנאביס כבר ידועה לנו, אבל המחקר הנוכחי, שפורסם בכתב העת המדעי Environmental Research and Public Health, ביקש לבחון באיזו תדירות הדבר מתרחש בפועל.
במחקר השתתפו 162 נבדקים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות. הוא נערך באמצעות סקר, בו ענו על שאלות אודות רמות הכאב מהן הם סובלים, כמו גם על אופן הטיפול שלהם במחלה וכן בנוגע לתדירות השימוש שהם עושים בקנאביס. מהמחקר עולה כי 37% מהמטופלים צורכים קנאביס. מתוכם, 63% עושים זאת לצורך הקלת תסמיני המחלה. כמחצית מהמטופלים הצורכים קנאביס עשו זאת תוך התייעצות עם הרופא המטפל בהם, אבל כמעט כל שאר המטופלים הצורכים קנאביס הצהירו שהם ירגישו נוח לדבר עם הרופא על הנושא, גם אם לא עשו זאת עד כה. הנתון הכי חשוב שעולה מהסקר הוא לגבי האפקט הטיפולי של השימוש בקנאביס, וכאן התוצאות הן חד משמעיות: 85.7% מצרכני הקנאביס שהשיבו על הסקר חשו שיפור בתסמיני המחלה כתוצאה מהשימוש בצמח.
האם הורמוני המין הנשיים קשורים להשפעת הקנאביס?
שימוש בקנאביס, ובמיוחד ברכיב הפסיכואקטיבי של הצמח THC, ידוע כגורם לפגיעה כלשהי באינהיביציה של דחפים מסוימים. הווה אומר, צריכת קנאביס עשויה לגרום להתנהגות משוחררת יותר, ויותר חסר עכבות. אבל מה הוא גורם לכך? זה בדיוק הדבר שצמד חוקרות מאוניברסיטת קליפורניה ניסו להבין, במחקר שפורסם בכתב העת המדעי Pharmacology Biochemistry and Behavior.
בקרב נשים, שינויים ברמות של הורמון המין אסטרדיול עשויות להביא לשינויים רגשיים ולהבדלים באופי התגובה לסיטואציות מסוימות. הנחת עבודה של המחקר הנוכחי הייתה כי שינויים ברמות של אסטרדיול עשויים לווסת את האופן בו THC משפיע על ההתנהגות. 60 נשים שהשתתפן במחקר, בשלבים שונים של המחזור החודשי, קיבלו THC באחד משני מינונים שונים (7.5 מ"ג או 15 מ"ג) או טיפול פלסבו, ולאחר מכן ביצעו מטלה הבוחנת את מהירות התגובה והדיוק .כצפוי, THC פגע בביצוע במטלה, אך השינויים לא הושפעו מרמות האסטרדיול של הנשים. כנראה שהחוקרות שכתבו את המאמר המעניין הזה תאלצנה לחפש מנגנון אחר המתווך את ההשפעה של THC על ההתנהגות האנושית.