נמני ובלבול באימון (צילום: אור שפונדר, מערכת ONE)
נמני. מאמן בלי תעודה | צילום: אור שפונדר, מערכת ONE

כמה צדק מנכ"ל ההתאחדות לכדורגל שאמר באחד העתונים המכובדים בסוף השבוע שנושא הסמכת המאמנים בישראל הוא "ישראבלוף". הוא רק לא אמר מי הם אלה שעושים מנושא כה חשוב זה "ישראבלוף" ואולי גם שכח שההתאחדות היא הנציגה הרשמית של אופ"א בארץ וככזו אי אפשר לפסוח על כל הסעיפים. על כך יאמר "הפוסל – במומו פוסל". מה לעשות שמדינת ישראל היא בין היחידות מחברות אופ"א שיש לה חוק ספורט?

האם יש גוף או אדם שמוסמך מעל לחוק? כמובן שלא. האם יש גוף חיצוני, שאינו בגבולות המדינה (כמו אופ"א) שהוא מעל לחוק? בודאי שלא. האם ההתאחדות היא מעל לחוק? גם כאן התשובה היא לא.
אז אם ממשרד המחוקק, משרד המדע התרבות והספורט, התשובה היא אכן "ההתאחדות אינה מעל לחוק".

מקרה מינויו של טל בנין לתפקיד מאמן נבחרת הנערים וכעת מקרה אבי נמני הם שני הנושאים החמים בתחום הסמכת מאמנים שעולים על הפרק וחייבים את התערבות המחוקק.

הגיע הזמן לעשות סדר. המחוקק, משרד הספורט, החליט להעניק אפשרות לגופים שונים אשר עמדו בתכתיבים את הזכות להעביר קורסי מדריכים ומאמנים בכדורגל על פי מדרג שנקבע בחוק (וכל עוד שלא שונה החוק – המדרג הקבוע בחוק הוא הדבר המחייב). קורסי מאמנים ומדריכים מתקיים בבית הספר למאמנים בוינגייט, בשלוחותיו בירושלים, משגב-סכנין, ובמוסדות מוכרים נוספים כמו בבאר שבע ובמכללת אוהלו בקצרין. על פי החוק, בוגרי הקורסים במוסדות הללו רשאים לעבוד במדינת ישראל בכל אגודה. על פי חוק מדינה, מאמן חייב תעודת הסמכה ממוסד מוכר ועל פי תקנות אופ"א חייב תעודת מאמן מקצוען. בכדי לעמוד בשני קריטריונים אלו חייב מאמן לעבור 200 שעות קורס מדריכים, 400 שעות קורס מאמנים ועוד 120 שעות השלמת פרו. סך הכל, כשנתיים של לימודים. אזי כל הפרסומים בדבר קיצורי דרך וקורסים מזורזים שמציעים, הרי זה בניגוד לחוק.

כפי שלא יעלה על הדעת שלומד נהיגה על משאית יוכל לנהוג על המשאית בעודו לומד אלא אך ורק לאחר שעמד בהצלחה במבחנים וקיבל את תעודת ההסמכה שלו, כך גם צריך להיות בספורט. חוק הספורט במדינת ישראל קובע חד משמעית את אותה הגישה – מאמן חייב תעודת הסמכה והכשרה לאימון בגילאים השונים ובמדרג השונה. רק לאחר שעמד בכל הדרישות ולמד במוסד מוכר על ידי המשרד המחוקק (קרי משרד הספורט). אזי באם זה החוק וזו ההכתבה של המחוקק, הרי שעל ההתאחדות לכדורגל היה למלא אחר הנדרש ולכבד את משמעות החוק.

טל בנין (צילום: אמיר לוי, מערכת ONE)
בנין. עוד מאמן בלי תעודה | צילום: אמיר לוי, מערכת ONE

רק שבפועל זה לא קורה. טל בנין שחקן עבר מוכשר ומפואר, הופיע כמאמן רשמי לכל דבר ועניין בטופס המשחק הבינלאומי מול דנמרק למרות שאין לו תעודת הסמכה. כל זאת, כשבצידי המגרש יושב משקיף של אופ"א שאכן חושב שבנין הוא המאמן. לעזרת בנין התייצב אלון חזן שהופיע והשמיע לעיני האומה ובפני השדר מאיר איינשטיין את התשובה היהירה והטפשית משהו: "אל תשאל אותי על הנבחרת. אני רק התעודה. המאמן שאין לו תעודה הוא בנין". אז מה, כולם טיפשים? איזה זילות של התנהגות? כאן יש להפנות אצבע מאשימה רק להתאחדות. מניסיוני, אילו ידעו על כך באופ"א, הרי שההתאחדות היתה נענשית בצורה קשה. אכן צודק המנכ"ל – ישראבלוף.

כעת נולד סיפורו של אבי נמני. שחקן עבר גדול נוסף, שעומד על הקווים ללא תעודת מאמן. זוכרים את המקרים של עודד קטש ודייויד בלאט? אז מה הם פחות טובים לענף מנמני? לא ולא. נמני חשוב מאד לכדורגל בכלל ולמכבי בפרט – אבל לא בכל מחיר ולא במחיר של זלזול פוגע בכל הנושא הזה שנקרא הכשרת והסמכת מאמנים.

מתי יתעוררו בארץ וימלאו אחר החוק ככתבו ולשונו? כאשר ייפצע שחקן והמאמן באותו אירוע לא יהיה בעל תעודת הסמכה קבילה על פי החוק, אז כולם יתחילו לרוץ ולנסות להציל את המולדת? תארו לעצמכם את התביעה שמשפחתו של מני לוי היתה יכולה להגיש באופן אישי נגד המאמן של מכבי אילולא היתה לו תעודת הסמכה מאושרת כדת וכדין. וברור שהאגודה לא היתה מגינה על המאמן בעניין.

דיוויד בלאט (צילום: Phil Walter, GettyImages IL)
בלאט. אלוף אירופה, פחות חשוב לענף מאבי נמני? | צילום: Phil Walter, GettyImages IL

אבל אנחנו ישראבלוף, אנחנו יודעים הכל ויודעים איך לעבוד על כולם וכמובן על הסיסטם. אזי אני קורא לכל המאמנים – תתעוררו, תפסיקו לישון, אל תתנו יד לזילזול בכם ובנו. תשאלו את השאלות הנכונות – ותבקשו תשובות ותבחנו תשובות אלו

איפה איגוד המאמנים?

איפה איגוד המאמנים, שצריך להגן על מעמד המאמן? בהולנד לדוגמא, מרקו ואן באסטן הגדול היה צריך ללמוד ולהשתלם כשנה וחצי ולהיות סגנו של דני בלינד באייקס לפני שהוא קיבל תעודת הסמכה. ארגון המאמנים עמד על כך. באנגליה גלן הודל היה מחוייב ללכת וללמוד כל יום במשך חצי שנה בכדי להשלים את הסמכתו כמאמן. אבל אצלנו ארגון המאמנים יודע להתלבש על מאמן בג'דידה שמרוויח שקלים מעטים ועובד בו זמנית כמאמן ומאמן כושר בשתי קבוצות שונות. למאמן הזה הם עשו צרות.

מה קרה עם יוסי אבוקסיס שאין לו עדיין תעודת הסמכה? גם כאן כולנו יודעים כמה הם הציקו לו ולא נתנו לו להרשם כמאמן בטופס המשחק ולתת הוראות במשחק. מה קרה עם יטב לוזון שמאמן את הנוער של מכבי פתח תקוה למרות שהינו עדיין בקורס? מי נרשם בטופס המשחק של הקבוצה כמאמן? כדאי לבדוק ולהיווכח. גם כאן לא ראינו מה עשו בארגון המאמנים למען יישמר הסדר.

מרקו ואן באסטן, הולנד, נבחרת הולנד, אייאקס אמסטרדם (צילום: Ian Walton, GettyImages IL)
ואן באסטן. ארגון המאמנים ההולנדי לא עשה לו הנחות | צילום: Ian Walton, GettyImages IL

כעסו בזמנו על חנן קרן, מאמן הכדורסל הוותיק שהתנגד בבג"ץ לכל הנושא עם קטש ובלאט, ואכן שניהם למדו והשלימו את מחויבותם. גם את גיא לוי ומשה סיני חייבו להשלים את לימודיהם בכל מיני צורות – אבל לא נתנו להם לעמוד על הקווים עד לקבלת ההסמכה.

אופ"א קבעה תקנות ברורות למי מותר לאמן ובאיזה רמת הסמכה נדרש מאמן וכן קבעה קריטוריונים ברורים לכל קורס ורמתו. כמו כן קבעה אופ"א תקנות לגבי ליגה מקצוענית ומועדון מקצועני והכתיבה תנאים שכוללים מחויבות הסמכה למאמנים. בישראל ליגת העל מוגדרת כליגה מקצוענית והליגה הלאומית עדיין נמצאת באמצע תהליך ההפיכה למקצוענית. על פי אופ"א, בכדי לעמוד בקריטוריונים, מאמן צריך לעבור כ-720 שעות לימוד. ובזה לא עושים קיצורי דרך. אז הגיע זמן שמישהו בר סמכא ממשרד המחוקק יקום ויגיד: "עד כאן. חוק זה חוק ודין מאמן כדורגל – כדין נהג אוטובוס וכדין עורך דין. בלי תעודה – אין רישיון עבודה ואין קיצורי דרך לתעודה".