ארגון חמאס יציין מחר נקודת ציון משמעותית נוספת בשדרוג מעמדו בזירה הפנים-פלסטינית, כשראש הלשכה המדינית של הארגון חאלד משעל יגיע לביקור רשמי היסטורי בירדן - לראשונה מאז גורש ממנה בבושת פנים בשנת 1999. יש לציין כי משעל ביקר בירדן פעמיים מאז הגירוש - שתיהן במהלך 2009: פעם אחת על מנת לבקר את אמו החולה, ופעם נוספת על מנת להשתתף בהלווית אביו.
הביקור הרשמי מחר מתרחש על רקע ערעור מערכת היחסים בין המשטר הסורי ללשכה המדינית של חמאס והחלטת הארגון, על פי דיווחים זרים, לעזוב את דמשק בשל התמודדות המשטר עם המשך גל המחאה והמצב הביטחוני הלא יציב במדינה.
לפני 13 שנים גורשו מירדן משעל, יחד עם ארבעה מאנשיו. זאת, שנתיים אחרי ניסיון ההתנקשות הכושל של המוסד בבכיר החמאס בעמאן. איש לא האמין אז, כי משעל ייכנס ביום מן הימים פעם נוספת לממלכה - ועוד בדלת הראשית. השבוע אישרו גורמים רשמיים בבית המלוכה ההאשמי כי משעל, שילווה ביורש העצר הקטרי, יוועד עם המלך עבדאללה, ראש הממשלה ושרים בכירים.
גרסאות סותרות
ההתבטאויות סביב משמעות הביקור סותרות זו את זו. בעוד שבכירי חמאס טוענים כי לביקור קיימת משמעות רבה לזירה הפנים-פלסטינית ולמעמדו של חמאס ("פתיחת דף חדש ביחסי חמאס-ירדן"), בממלכה מנסים להנמיך את האש ומדגישים כי מדובר בביקור לפרוטוקול בלבד. "הביקור הזה לא יבוא על חשבון אבו מאזן והרשות הפלסטינית - בהם רואה ירדן כנציג של העם הפלסטיני", הדגיש השבוע דובר ממשלת ראכאן אל-מג'לי. "ירדן משתפת פעולה עם כל המרכיבים בזירה הפוליטית הפלסטינית. חמאס היא אחד המרכיבים הללו". עם זאת, גם בממלכה מתקשים להסביר לצד טענה זו את העובדה שמשעל יוועד עם המלך עבדאללה עצמו.
זאת ועוד, בעמאן שבו וטענו השבוע כי הביקור אינו נועד לדון בפתיחה מחודשת של הלשכה המדינית של חמאס בבירת ירדן. "הנושא הזה כלל אינו עומד על הפרק, והם גם לא דורשים זאת", אמר אל-מג'לי והסביר: "הביקור ממחיש את תפקידה המסייע של ירדן במאמצי הפיוס הפלסטיניים".
לפמלייתו של משעל יתלוו גם סגנו, מוסא אבו מרזוק, ובכירי הלשכה המדינית מוחמד נאצר, עיזאת א-רשק, מוחמד נזאל וסאמי ח'אטר.
לשכת חמאס בדמשק על סף סגירה
בינתיים, נראה כי הרומן הארוך בין חמאס למשטר אסד בדרך לסיום. בסוף השבוע דיווח ה"ניו יורק טיימס" כי משעל עזב את דמשק לצמיתות ובכך למעשה הותיר את משרדי הארגון בבירת סוריה ריקים מבכירי הארגון. משעל הוא האישיות הבכירה האחרונה של חמאס שנותרה בסוריה, אחרי נטישה הדרגתית של ראשי הארגון את המדינה בעקבות המצב הביטחוני בה.
"המצב שם אינו מאפשר להנהגה להיות נוכחת במדינה", אמר לעיתון הגורם בחמאס, שביקש להישאר בעילום שם. "אין עוד בכירי חמאס בדמשק. העזיבה בוצעה מטעמים ביטחוניים". לדבריו, עדיין לא הוכרע סופית אם משרדי הארגון יועתקו ייסגרו לחלוטין. בחודש החולף ביקר משעל במספר מדינות באזור, על מנת לבחון אלטרנטיבות להעתקת מיקום משרדי הלשכה המדינית של הארגון.
דיווח זה מצטרף לשורה של דיווחים על הדרדרות ביחסי חמאס-סוריה. ביום שבת האחרון דיווחו כלי תקשורת ערביים כי בתו של משעל נעצרה יחד עם בן זוגה בשבוע שעבר בחשד לעבירות שחיתות חמורות. על פי הדיווחים, העבירות קשורות לרכוש הרב שמחזיקה משעל הבת, יחד עם בן זוגה עלי סלאח ארשיד – איש עסקים סורי אמיד מאוד.
גורמים דיפלומטיים סיפרו לכלי התקשורת כי המעצר בוצע כחלק מהצרת הצעדים של המשטר הסורי נגד משעל בתקופה האחרונה, ועל רקע החלטת חמאס לעזוב את סוריה. משעל עצמו, על פי הדיווחים, ביקש הבהרות באשר למעצר – וקיבל תשובה לקונית מהשלטונות, לפיה מדובר בסוגיה הקשורה לחשד לשחיתות.
עוד דווח כי בביתו של משעל נעצרו לאחרונה שני עובדים בחשד כי באו במגע עם המוסד הישראלי. לא נמסרו פרטים נוספים בעניין זה, אך כן אושר הדיווח שפורסם השבוע ביומון הלונדוני "אל-חייאת", לפיו משפחתו של סגנו של משעל, מוסא אבו מרזוק – עזבה כבר לקהיר.
המועמד המוביל לירושה: איסמעיל הניה
נראה כי המשבר בין משעל לאסד עמוק יותר ואפילו אישי. על פי דיווחים בשבוע שעבר, משעל לא העביר את המסר שהתבקש להעביר לאסד - להפסיק את הדיכוי האלים במדינתו – כפי שביקש מזכ"ל הליגה הערבית ממשעל בתום פגישתם בקהיר בחודש שעבר. לאחרונה אף דווח כי אסד סירב לפגוש את משעל, שביקש למצוא נוסחה שתביא לסיום האלימות בסוריה.
בשבוע שעבר דווח עוד כי משעל ויתר על התמודדות לתפקיד הנהגת התנועה בבחירות הבאות שתתקיימנה ככל הנראה באמצע השנה. כלי התקשורת הפלסטיניים עוסקים מאז ההודעה הרשמית בספקולציות באשר לדמות היורש של משעל, והמועמדים הבולטים לתפקיד הם ראש ממשלת חמאס בעזה איסמעיל הנייה, סגנו של משעל אבו מרזוק, וכן אחד מבכירי חמאס בעזה ומי ששימש בעבר כ"שר החוץ" של ממשלת חמאס, מחמוד א-זהאר.
על פי ההערכות, הנייה הוא שצפוי לזכות בבחירות החשאיות. גורמים פלסטיניים העריכו כי הסיור שקיים לפני שבועיים בין מדינות האזור נועד לחזק את הקשרים עם ראשי המדינות, ובמיוחד עם הגורמים האסלאמיים במדינות "האביב הערבי". השבוע קיבל הנייה גם הזמנה רשמית מנשיא אירן מחמוד אחמדינג'אד להגיע לביקור רשמי בטהרן לרגל ציון "חגיגות הניצחון" על ישראל במבצע "עופרת יצוקה". בלשכתו של הנייה הודיעו כי ההזמנה התקבלה בברכה, והנייה צפוי לצאת את הרצועה בקרוב.