כלי תקשורת ערביים מדווחים בשעות האחרונות כי פאטמה משעל, בתו של ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, נעצרה יחד עם בן זוגה בשבוע שעבר בחשד לעבירות שחיתות חמורות.
על פי הדיווחים, העבירות קשורות לרכוש הרב שמחזיקה משעל הבת, יחד עם בן זוגה עלי סלאח ארשיד – איש עסקים סורי אמיד מאוד.
גורמים דיפלומטיים סיפרו לכלי התקשורת כי המעצר בוצע כחלק מהצרת הצעדים של המשטר הסורי נגד משעל בתקופה האחרונה, ועל רקע החלטת חמאס לעזוב את סוריה. משעל עצמו, על פי הדיווחים, ביקש הבהרות באשר למעצר – וקיבל תשובה לקונית מהשלטונות, לפיה מדובר בסוגיה הקשורה לחשד לשחיתות.
עוד דווח כי בביתו של משעל נעצרו לאחרונה שני עובדים בחשד כי באו במגע עם המוסד הישראלי. לא נמסרו פרטים נוספים בעניין זה, אך כן אושר הדיווח שפורסם השבוע ביומון הלונדוני "אל-חייאת", לפיו משפחתו של סגנו של משעל, מוסא אבו מרזוק – עזבה כבר לקהיר.
פאטמה משעל עלתה לכותרות לפני שלוש שנים וחצי, אז סערה הרשת בעקבות חתונתה עם בן זוגה. על פי הדיווחים, עלות החתונה הייתה לא פחות ממיליון דולרים וחצי, וכולה מומנה על ידי חמאס. בעולם הערבי נמתחה אז ביקורת חריפה על משעל בטענה כי בעוד שברצועת עזה רעבים ללחם, הוא מבזבז את כספי הארגון על חגיגות פאר.
המועמד המוביל לירושה: איסמעיל הניה
בראשית החודש דיווח העיתון הלבנוני "אל-אחבאר" כי בניסיון לפייסו יחד עם ראשי הפלגים, תכנן נשיא סוריה בשאר אסד להיפגש עם משעל ועם יתר נציגי הפלגים הפלסטיניים היושבים בדמשק. זאת, לטענת העיתון, על מנת להתפייס עם ראשי הפלגים ולאמץ מחדש את הסוגייה הפלסטינית - אסטרטגיה מוכרת של מנהיגי האזור בעיתות משבר.
אלא שנראה כי המשבר בין משעל לאסד עמוק יותר ואפילו אישי. על פי דיווחים בסוף השבוע, משעל לא העביר את המסר שהתבקש להעביר לאסד - להפסיק את הדיכוי האלים במדינתו – כפי שביקש מזכ"ל הליגה הערבית ממשעל בתום פגישתם בקהיר בחודש שעבר.
הדיווחים היום באים על רקע ה"פצצה הפוליטית" שהטילה הנהגת חמאס במהלך היום, לפיה משעל ויתר על התמודדות לתפקיד הנהגת התנועה בבחירות הבאות שתתקיימנה ככל הנראה באמצע השנה. כלי התקשורת הפלסטיניים עוסקים מאז ההודעה הרשמית בספקולציות באשר לדמות היורש של משעל, והמועמדים הבולטים לתפקיד הם ראש ממשלת חמאס בעזה איסמעיל הנייה, סגנו של משעל אבו מרזוק, וכן אחד מבכירי חמאס בעזה ומי ששימש בעבר כ"שר החוץ" של ממשלת חמאס, מחמוד א-זהאר.
על פי ההערכות, הנייה הוא שצפוי לזכות בבחירות החשאיות. גורמים פלסטיניים העריכו כי הסיור שקיים לפני שבועיים בין מדינות האזור נועד לחזק את הקשרים עם ראשי המדינות, ובמיוחד עם הגורמים האסלאמיים במדינות "האביב הערבי".