ב-13 למרס 1979 השתנתה ההיסטוריה של המזרח התיכון, כשנשיא ארה"ב ג'ימי קרטר הודיע במכתב לראש הממשלה מנחם בגין, דרך השגרירות האמריקנית בתל אביב, שנשיא מצרים סאדאת הסכים לקבל את המתווה האחרון שהציגה ממשלת ישראל לקרטר, המתווך. המשמעות: יש הסכם שלום. לקראת ביקור אובמה בישראל מפרסם ארכיון המדינה תעודות שעוסקות בביקור הנשיא קרטר, שסלל את הדרך לחתימת הסכם השלום בין ישראל למצרים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"כשאני כותב אליך כעת, ליבי מלא התרגשות", כתב קרטר לבגין. "כשעזבתי אותך הבוקר לקהיר, קיוויתי שהשיחות שלי עם סאדאת יהיו מוצלחות ואני שמח לבשר לך שהן אכן היו כאלה. אנחנו על סף מימוש הסכם השלום עליו עבדנו שלושתנו כה קשה. תיארתי לנשיא סאדאת את ההתקדמות שעשינו בירושלים, והוא קיבל את הצעת הפשרה הישראלית".
כאן פירט קרטר שעמדת סאדאת תואמת לזו הישראלית בכמה נקודות מחלוקת - החלפת שגרירים, התעמולה נגד ישראל בתקשורת המצרית, ביצוע צעדים חד צדדיים מצד ישראל, הבטחה אמריקנית לאספקת נפט לישראל וגם הבטחה של סאדאת לבנות צינור נפט מסיני לאילת.
בגין לקרטר: "אם הכנסת לא תאשר את ההסכם - אתפטר"
"לסיכום, אדוני ראש הממשלה, אני רוצה להביע שוב את ההערכה שלי למנהיגות ולאומץ שלך. מדינתך וההיסטוריה יזכרו את התפקיד החשוב שביצעת בהבאת שלום בין ישראל למצרים ואני מתפלל שגם למזרח התיכון כולו. אני בטוח שיכולות ההנהגה המרשימות שלך יסייעו לאשר את ההסכם בממשלה. אני מצפה לראות אותך ואת הנשיא סאדאת בקרוב בוושינגטון", כתב קרטר.
למחרת שוחחו השניים בטלפון, ובגין הודיע לקרטר כי הממשלה אישרה ברוב גדול את ההצעות מקהיר. "אלו החדשות הטובות ביותר ששמעתי בחיי! נפלא!" השיב בהתרגשות נשיא ארה"ב. "כל העולם יקבל את זה בצורה הטובה ביותר. תודה לך על כל העזרה". בגין ענה לו: "לא חשבתי... כשאמרתי שהביקור שלך יוביל אותנו יותר קרוב לשלום". קרטר ענה לו שהוא צודק, ושהוא יעביר לו ולנשיא סאדאת בקרוב הזמנות לוושינגטון.
בגין הביע ביטחון שהכנסת תאשר ברוב גדול את ההסכם, אבל הדיון יהיה באורך של 10-12 שעות לפחות. "אני אצטרך לשכנע את חברי הקואליציה ואת אנשי הליכוד, אני מקווה שהאופוזיציה תתמוך גם היא. אם לא אקבל רוב בהצבעה אתפטר", אמר בגין. הנשיא האמריקני השיב שהוא בטוח שהכנסת תאשר את ההסכם: "אסור לנו לאבד אותך כראש הממשלה".
נחשפים מסמכי ביקור הנשיא קרטר: