האם גם הפעם מדובר בכוונות טובות - או שהמהפכה באמת בדרך? ועדת פרי להבאה בשוויון בנטל פרסמה היום את המלצותיה לקראת חקיקת החוק שמטרתו להסדיר את גיוסם של בני הישיבות לצה"ל. יו"ר קדימה ח"כ שאול מופז, שיחד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ניסה להביא למהפכה בתחום תומך בהמלצות, וחברי מטה מאבק הפראיירים? הם מצדם מפקפקים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנחנו מרוצים מזה שיש התקדמות כי ההישג הכי גדול הוא שיש מאבק ציבורי בנושא הזה", אמר בועז נול, ממובילי מאבק הפראיירים לשוויון בנטל בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. יחד עם זאת, הדגיש נול כי המלצות ועדת פרי לשוויון בנטל נראות רק כמו כוונות טובות שספק רב אם אכן יתממשו.
"על פי ההמלצות, בשלב הראשון מתכוונים להעניק פטור לכל בני הישיבות שאמורים להתגייס רק בעוד 3 שנים. בשנים האלה לא נראה אפילו חרדי אחד מתגייס. עד אז אמור להתקבל החוק, שימומש לאט לאט עם כל מיני מרכיבים של סנקציות ותמריצים לגיוס. לצערי כבר נכווינו מהתהליך בחוק טל, ונשאר איזה מסמוס של החוק עם המון פירוטכניקה", הוסיף נול.
"להפסיק את האפליה בין דם לדם"
לדבריו, הכוונות הטובות להבאה לשוויון בנטל מזכירות לו את הימים בהם חוקק חוק טל - שאחריהם לא השתנה דבר. "יש לי דז'ה-וו ללפני 12 שנה, אז הובילו את חוק טל ודיברו על מהפכה ותהליך הדרגתי שיקרה. ראינו מה קרה - חוק טל בוטל. בהמלצות ועדת פרי אין את הדבר הכי בסיסי ופשוט שבגללו בג"צ ביטל את חוק טל - חובת השירות. אין בהמלצות שום מרכיב שאומר שבחור חרדי יהיה מחויב לשרת את המדינה בדיוק כמו בחור חילוני".
נול וחבריו לפורום השוויון בנטל טוענים כי על פי ההמלצות, בגיל 21 החרדים יוכלו לבחור "אם בא להם להתגייס או לא" וכי אין שום עיקרון אמיתי שמגדיר שחובת השירות חלה על כולם. "זה נראה כמו סלט של המון כוונות טובות", הוסיף נול. "מחאת הפראיירים הוכיחה שהציבור לא מוכן לשתוק יותר ולקבל את האפליה הזו בין דם לדם. מספיק היה לשמוע את הרמטכ"ל וראש אכ"א שהתריעו שיש מחסור בכוח אדם בצה"ל".
"הוויכוח על גיל הגיוס הביא לפירוק הקואליציה הקודמת"
יו"ר קדימה ח"כ שאול מופז, שנכנס לממשלת נתניהו הקודמת על מנת לקדם את חוק השוויון בנטל התייחס אף הוא להמלצות וקרא להפוך אותן לחוק של ממש. "זו תחנת ביניים. עד אשר זה לא יהפוך להצעת חוק, אין ערך לעבודת הוועדה", הבהיר מופז.
"הוועדה שפעלה בקדימה בראשות פלסנר קבעה כמה עקרונות שאני מצפה שיופיעו בהצעת החוק שהממשלה תאשר: התייצבות בבקו"ם בגיל 17 ושירות בצבא בין גיל 18 לגיל 21. הוויכוח שהיה בממשלה הקודמת אודות גיל הגיוס לצה"ל הוא זה שהביא לפירוק הקואליציה. צריך להתעקש על גילאים שעדיין יכולים לשרת בצבא ולא עולים הון תועפות".
לדברי מופז, הענקת פטור לכ-1,800 חרדים הנחשבים ל"עילויים" בתורה זה סביר וכי 1,800 עילויים זה סביר וכי כל האחרים חייבים להתגייס לצבא או לשירות האזרחי.
"גם בחברה החרדית מבינים שחייבים לשרת"
לשאלה האם חוק השוויון בנטל עשוי להיכשל עקב קושי תקציבי השיב מופז כי דווקא גיוס של חרדים יחסוך לצה"ל כסף רב. "כל גדוד סדיר שהצבא מקים חוסך לו 19 גיוסי מילואים. הקמת יחידות סדירות של חיילם חרדים שיחליפו אנשי מילואים ויקלו את הנטל שלהם מוזיל למערכת הביטחון וצה"ל את כל סוגיית הביטחון השוטף. בראייה ארוכת טווח יש כאן חיסכון", אמר מופז.
שר הביטחון והרמטכ"ל לשעבר הבהיר כי יש לקיים הידברות עם ההנהגה החרדית ולבצע את הליך הגיוס באופן מדורג. "אין צורך להיבהל ממחאה שתפרוץ. לכן חשוב להקפיד על תהליך מדורג של שילוב החרדים במערכת הצבאית.
"יש הכרה הולכת וגדלה של הצורך לשרת בחברה החרדית, של לצאת ולהשתלב בתוך מעגל העבודה בישראל ולסיים את הפרק הזה של עוני ואביונות של חרדים רבים בארץ. החרדים מבינים שעתידם קשור להצטרפות למעגל העבודה בישראל ולמתן חובם למדינה כמו שירות בצבא", סיכם.