כחודשיים לפני המועד הסופי להסדרת נושא הגיוס, הגישה הבוקר הוועדה להסדרת סוגיית השוויון בנטל בראשותו של שר המדע והטכנולוגיה יעקב פרי את טיוטת הרפורמה לגיוס צעירים לשירות בצה"ל למזכירות הממשלה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בטיוטה שהגישה הוועדה נכללים תיקוני חקיקה לשירות ביטחון, חוק שירות אזרחי חדש וכן השלמות חקיקה נוספות לקראת הצבעת שרי הממשלה לאישור הרפורמה ביום ראשון הקרוב. אם תאושר, הרפורמה צפויה להחליף את חוק טל שפקע תוקפו בעקבות החלטת בג"צ בקיץ האחרון שהורתה על קיום שינוי חוקתי שיביא לגיוס כולל בחברה בישראל.
בין ההמלצות החדשות של הוועדה ניתן למצוא סעיפים כמו: חרדים לא יוכלו יותר לוותר על ההתייצבות בלשכות הגיוס כבר בגיל 17, שירות הגברים יקוצר בעוד זה של הנשים יוארך. רק 1,800 חרדים יזכו לפטור.
במעמד הגשת הטיוטה, אמר השר פרי כי הרפורמה היא בגדר הזדמנות לתיקון היסטורי של חוק שירות הביטחון באופן שייקבע גיוס כולל בחברה הישראלית . "אחרי יותר מחודשיים של עבודה אינטנסיבית ויסודית, שנעשתה מתוך תחושת שליחות אמיתית של כל אחת ואחד מששת השרים ובבחינת כלל הרגישויות החברתיות הייחודיות של החברה החרדית, ביום ראשון תתכנס הוועדה לאשר את תיקוני החקיקה הנדרשים וכולי תקווה כי נצא לדרך חדשה, אשר תשנה את המציאות כבר החל מחודש אוגוסט הקרוב", אמר השר.
עיקרי הרפורמה: הסדרה חוקית של גיוס בני הישיבות
הרפורמה שתובא לאישור חברי הממשלה תכלול למעשה הגדרה חוקית של גיוס תלמידי הישיבות במגזר החרדי, ולא באמצעות "הוראת שעה" לפיה פעלו מאז פקיעת חוק טל.
בנוסף, החוק שהוצע יכלול קיצור שירותם של גברים המשרתים בצבא הסדיר ל-32 חודשים, ומנגד את הארכתן של שירותן של נשים ל-28 חודשי שירות. הוועדה, שבין חבריה נמנים שר הבטחון בוגי יעלון, השר לבטחון פנים יצחק אהרונוביץ, שרת התרבות והספורט לימור לבנת, השר להגנת הסביבה עמיר פרץ וכן שר השיכון אורי אריאל, קבעה כי רפורמת הגיוס תכלול הגדרת יעדי גיוס והחלת הסנקציות הקבועות בחוק שירות ביטחון על המפרים את החוק בהשתמטות מצה"ל, או על ידי השתמטות מלימודי תורה בתקופת דחיית השירות.