עם שיגורו המוצלח לחלל של הלוויין הצפון קוריאני קוואנגמיונגסונג 3 ("כוכב זוהר"), נכנסה המדינה המסוגרת למועדון המצומצם של מדינות בעלות יכולת תכנון, בנייה וכושר שיגור. קוריאה הצפונית הפכה לחברה העשירית במועדון החלל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השיגור המוצלח הוא הישג מרשים בכל קנה מידה, ובמיוחד לנוכח הכישלון של שיגור לוויין זהה באפריל השנה. ההתאוששות המהירה מהכישלון, מעידה על תוכנית בעלת ניהול מרכזי טוב, על יכולת לימוד והפקת לקחים מהירה, ועל צוות מיומן של תוכנית המשגרים הצפון קוריאנית.
על רקע אי ההצלחה של שכנתה הדרומית לשגר לוויין, מתעצם ההישג בזירת החלל של מדינות אסיה. הקשר לאירן בולט אף הוא, במספר מישורים: לרפובליקה האסלאמית קשר רב שנים לתוכניות הטילים הבליסטיים של צפון קוריאה. טיליה של אירן מקורם במדינה זו, ואנשי מדע והנדסה משתי המדינות משתפים ביניהם פעולה מזה שנים רבות. בנוסף, בימים האחרונים רבו הדיווחים בתקשורת על נוכחותם של אירנים במתחם השיגור של קוריאה הצפונית.
מי שמסוגל לשגר לווין לחלל - מסוגל גם לדברים אחרים
זאת ועוד, לאירן, ששיגרה בהצלחה את הלוויין הראשון שלה בשנת 2009, תוכנית נמרצת של שיפורים בכל תחומי הפעילות בחלל, לרבות אתרי מחקר ופיתוח, מרכז לשיגורי חלל, תחנות עקיבה, לוויינים ומשגרים. משגר העתיד של אירן דומה מאוד למשגר של צפון קוריאה.
המסקנה ברורה: מי שמסוגל לשגר בהצלחה לוויין לחלל, מסוגל לנצל את הטיל לצרכים אחרים - למשל לשיגור ראש נפץ, לטווחים ארוכים ביותר. הציר הבליסטי של איראן -צפון קוריאה - פעיל ביותר, והצלחה של מדינה אחת משליכה מיידית על רעותה.
לא מן הנמנע כי שתי המדינות מעורבות גם במיזם פיתוח טיל בליסטי ארוך טווח, כפי שכבר נרמז על ידי דוברים שונים - משר ההגנה הקודם של ארה"ב, רוברט גייטס, ועד לשר לנושאים אסטרטגיים שלנו משה (בוגי) יעלון. התקדמות בתחום החלל היא לגיטימית בעיקרון, למעט חריגים כצפון קוריאה ואירן - עליהן הוטלו מגבלות ואיסורים שונים בפיתוח טכנולוגיות הנעה רקטית ומשגרי לוויינים.
הדי השיגור נשמעים היטב גם בירושלים ובטהרן
הלוויין החדש המרחף מאז הבוקר בחלל מהווה תזכורת לכך, שגם סנקציות חריפות ביותר המוטלות על מדינה, לא יכולות למנוע לחלוטין התקדמות של ממש בתחום הטילים. ההשלכות הבינלאומיות של השיגור לא יתבטאו ככל הנראה רק במחאות רשמיות במישור הדיפלומטי, ואולי יוליכו לסבב נוסף של עיצומים על פיונגיאנג.
צפון קוריאה, השרויה במצב כלכלי קשה ביותר זה שנים רבות, השקיעה בשיגור האחרון (על פי מקורות מודיעין בדרום קוריאה) משאבים השקולים לייצור מזון לאוכלוסייתה הרעבה של המדינה בסך של שנה אחת.
אין ספק כי מנהיגה של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג און, רווה נחת לא רק מהצלחת השיגור (הצלחה שבאה לאחר שלושה כישלונות בתקופתו של אביו), אל גם מרפיסותו של המערב ואי יכולתו למנוע ממדינתו את השיגור. דבר אחד בטוח: הדי השיגור של הבוקר נשמעים היטב גם בטהרן וגם בירושלים.
הכותב הוא ראש המרכז לחקר החלל במכון פישר