הממשל המבודד והקיצוני השולט בקוריאה הצפונית שיגר בפעם השנייה בהיסטוריה של המדינה טיל לטווח ארוך. הממשל טוען כי מדובר בשיגור של לווין אזרחי לחלל, וכי אין בשיגור מטרות צבאיות. השיגור נעשה למרות אזהרות מצד שכנותיה - יפן וקוריאה הדרומית, וגם מצד ארה"ב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הטיל שוגר בסמוך ליום השנה הראשון למותו של מנהיג המדינה לשעבר קים ז'ונג איל, וגם סמוך למערכות הבחירות שאמורות להתקיים בקוריאה הדרומית וביפן. דבר השיגור דווח בתקשורת הדרום קוריאנית, ואושר על ידי הצבא של השכנה מדרום, שאיתר את השיגור.
מפיונגיאנג נמסר כי זכותה של המדינה לשגר לווין לחלל, אך במדינות השכנות ובמערב עולה מזה זמן רב חשש כי הטיל למעשה נועד לבדוק את יכולת השיגור של ראש נפץ גרעיני על טיל ארוך טווח. על קוריאה הצפונית נאסר לבצע ניסויים בטילים ובחומר גרעיני כחלק מסנקציות שהאו"ם הטיל על המדינה.
השיגור נעשה לאחר ניסיון שיגור כושל של טיל ארוך טווח בחודש אפריל, טיל שהתפוצץ באוויר פחות משתי דקות לאחר שיגורו. אז טענו הצפון קוריאנים כי מדובר בטיל לחיזוי מזג אוויר.
יפן וקוריאה הדרומית נכנסו לכוננות עליונה
ממשלות יפן וקוריאה הדרומית הורו לצבאות שלהם להיכנס לכוננות עליונה. הטיל היה אמור לעבור מעל כל חצי הקוריאני ומעל סין העממית, בעלת הברית היחידה של קוריאה הצפונית. חיל הים היפני דיווח כי ראו את הטיל על מסכי המכ"ם שלהם מעל האי אוקינאווה. השלב בו אמור הלווין להיכנס למסלול מסביב לכדור הארץ אמור להתרחש מעל הים הצהוב והפיליפינים.
מומחים מעריכים כי עצם השיגור אמור לבסס את שלטונו של קים ז'ונג און בן ה-29, שירש את השלטון מאביו וזוכה עד עכשיו לאמון הצבא הגדול של המדינה הקומוניסטית. און, השליט השלישי ברציפות ממשפחת קים בקוריאה הצפונית, שולט על אחת המדינות העניות בעולם, בה האזרחים חסרים זכויות אדם בסיסיות. בין השאר, תושבי קוריאה הצפונית לא רשאים לנוע ממקום למקום ללא אישור, לצרוך תקשורת שאינה צפון-קוריאנית או לעזוב את המדינה.
נשיא קוריאה הדרומית לי מואנג באק, שבירתו סיאול נמצאת רק 60 ק"מ מהגבול עם הצפון, קרא לכינוס דחוף של מועצת הביטחון של האו"ם בתגובה לשיגור הטיל. מייד לאחר היוודע דבר השיגור, גינו אותו הממשלות בקוריאה הדרומית, רוסיה, ארה"ב, יפן וגם הברית הצפון אטלנטית נאט"ו.