בעונת 2008/09 ירדה קבוצת הנוער של בני יהודה לליגה הארצית, אך במועדון לא הרכינו ראש ושמו למטרה לעלות במהרה. זה לקח בדיוק שנה והקבוצה עלתה לליגה הלאומית. כעת ממוקמת במקום החמישי בטבלה, כל זה קרה לאחר שבמועדון הכתום החליטו להביא לקבוצה מאמן עם ניסיון בקבוצות בוגרות שיצעיד את הקבוצה חזרה למקומה – רמי לוי.
המאמן שגדל והתחנך בשכונת התקווה נפגש עם יו"ר בני יהודה דאז חזי מגן והמנכ"ל משה דמאיו. יחד השלושה החליטו על שיתוף פעולה שהניב פירות. מיהו רמי לוי עבור בני יהודה? סוג של סמל. קחו לדוגמא את משחק הגביע של הנוער נגד האורתודוכסים יפו בשנת 1970. זה נגמר ב-0:19 כתום. לוי כבש 12 שערים.
"העובדה שהגעתי לפה לפני שנה, היתה בשבילי קצת הפתעה, כי עד היום אימנתי בקבוצות הבכירות. משה דמאיו ביקש ממני לאמן את קבוצת הנוער והבנתי שלמעשה זה לקחת קבוצה שגם ירדה ליגה. אבל במחשבה עמוקה, גדלתי בשכונת התקווה והרגשתי שזו תהיה חזרה לעבר וזה קסם לי", הודה רמי לוי.
לוי הוסיף: "לקחת שחקנים עם שאיפות וחלומות להשתלב בקבוצה הבוגרת, זה קוסם מאוד. לעצב אותם, לתת להם ניסיון ובעיקר להגיע למצב שהם יהיו בשלים לבוגרת. חשוב לציין שקבוצות כמו הפועל ת"א, מכבי חיפה, או קבוצות שסגל הבוגרת בהן מושתת על שחקני בית, הן קבוצות חזקות עם אופי. בני יהודה היא אחת הקבוצות ששמרה על הקו זה והמדיניות הזו לאורך שנים".
מחלקת הנוער של בני יהודה מקבלת את כל האמצעים הדרושים להצלחה. עובדה, רק השנה נבנו ונחנכו מגרש סינטטי, מגרשי אימונים ומגרש אימונים לשוערים, זאת בעזרת עיריית תל אביב והטוטו. גם חדר מחשבים מפואר נבנה בתרומת חברת פרטנר ובו שחקני המחלקה מקבלים שיעורים פרטיים. כל שחקן מחויב להראות את תעודות בית הספר, לשם עזרה במקצועות בהם הוא מתקשה.
ניקח לדוגמא יוזמה מבורכת של המועדון, לפני שלוש שנים התקיימה שביתת מורים ולכן החליטו במועדון לפתוח חמש כיתות לימוד בבית דני. כל מחלקת הנוער, במקום להסתובב ללא מעש ברחובות, למדה כחמש שעות בבוקר, כל שחקן קיבל ארוחת צהריים ולאחר מכן סיימו באימון ערב.
חזי מגן, התייחס לעשייה השנה: "יש לנו במה להתפאר בשנה הזו, באמת יש לנו קומפלקס שאין רבים כמוהו בארץ, של מגרש סינטטי מואר ומגודר, על ידו מגרשי אימונים, מגרש אימוני שוערים. זה הזמן להודות לעיריית ת"א ולספורט טוטו ישראל, שעזרו בהקמה ולולא עזרתם, לא היה קם הקומפלקס הזה".
מגן הוסיף: "זה שדרוג גדול למחלקת הנוער, אינספור אפשרויות, אימונים ומשחקים, בתוספת האצטדיון שלנו שמשרת גם את מחלקת הנוער. אני לנו על מה להלין. מחלקת הנוער של בני יהודה בהחלט שינתה פניה בשנים האחרונות. היא שילשה את מספר הילדים והנערים שמשחקים אצלנו, זו גאווה גדולה. פתחנו בני יהודה בצפון ת"א, בספורטק צפון, מגרשים בעירוני ט' ואנחנו כבר לא מרוכזים אך ורק בבית דני".
מגן התייחס לרמה של המחלקה ואמר: "מעבר לתוספת הגדולה של השחקנים, גם הרמה השתפרה, אין קבוצה של בני יהודה שלא מהווה גורם מרכזי בליגה שבה היא משחקת וגולת הכותרת היא השתתפות של שחקני הנוער במשחקים של הקבוצה הבוגרת. יש לנו מספר שחקנים שמשתתפים חלקם בסגל וחלקם בהרכב הראשון".
מגן התייחס גם לשחקנים שונים שגדלו בקבוצה ועברו לקבוצות אחרות: "אנחנו גאים מאוד באלירן עטר, למרות שהוא כבר לא אצלנו ואני חושב שאם נמשיך בדרך הזו, אז לבני יהודה יש על מי לסמוך".
גם לשינוי שנעשה לאחר ירדיתה של קבוצת הנוער לליגה הארצית, התייחס מגן ואמר: "אחרי עונה לא טובה שבה ירדנו ליגה וזה קורה וטוב שהשכלנו לחזור אחרי עונה אחת. החלטנו להחתים מאמן בעל שיעור קומה עם רזומה של קבוצות בליגת על, על מנת שלקבוצת הנוער יהיה מאמן מהשורה הראשונה, זה נותן תוצאות, אבל אני מזכיר שעיקר התוצאות הם השחקנים שיעלו וישחקו בשורות הבוגרים ולזה אנחנו מצפים ממחלקת הנוער שלנו, אני חושב שהמנהל המקצועי, בועז סולמי ויו"ר מחלקת הנוער, שמעון קורק, עובדים הרבה, גם ביכולת וגם בזמן על מנת שמחלקת הנוער הזאת תצעד קדימה".
עתידו במועדון של היו"ר עדיין לא ברור, אך חזון ישנו, על כך הוסיף מגן ואמר: "אני חושב שאך טבעי שלאחר התקדמות גדולה בשלוש השנים האחרונות ואחרי שקבוצת נערים ב' זכתה באליפות והשנה הופיעה בגמר הגביע, לזכות בתארים. לא בושה לשאוף לתארים והם עוד יגיעו, אבל לא בזה עיקרה של מחלקת הנוער, זה בונוס. העיקר זה ללמד ילדים לשחק כדורגל, לאחר מכן ללמד נערים להיות ספורטאים מקצועיים והסוף שהם יבואו לשחק גם בקבוצה הבוגרת".
מחלקת הנוער של בני יהודה עם תקציב שנתי של 2.5 מליון ש"ח, מחזיקה בימים אלה כ-15 קבוצות כדורגל, 10 קבוצות בדרום תל אביב (טרום ג' ועד נוער) ו-5 קבוצות בצפון העיר (טרום א' ועד ילדים א').
ההיסטוריה של מחלקת הנוער מתחילה בשנות ה-50, אז הוקמו קבוצת הוערים והילדים. הסיפור בקבוצת הילדים קשור בהכרח לאחראי על קבוצה זו שמלבד האחריות, יהודה צברי, היה מסתובב ברחובות ומוצא כשרונות צעירים בדמות, יעקב גרונדמן ז"ל, יוסף מהלל, זכי מזרחי.
בשנת 57' התחילה הדרך לזכיה בתואר. המאמן, דוד סולמי ז"ל, החליט להעלות לבוגרים, נערים בני 15-16, אותם נערים שהעלו את הקבוצה מליגה ב' לליגה הלאומית, בשנת 1959. הנערים המצטיינים האלה שיחקו עד לשנת 1968, אז קבוצת הבוגרים זכתה בתואר הראשון של המועדון, גביע המדינה.
בשנות ה-60 הגיע תורם של יעקב שרעבי, משה עוזרי, צדוק מגער, אהוד בן טובים ובועז סולמי. ובשנות ה-80 מחלטים בבני יהודה להקים את בית הספר הראשון לכדורגל. היוזמות הרבות של המועדון נשאו פרי ועם הזכיה באליפות הנוער בעונת 1988/89, אותם שחקני האלופה הובילו את בני יהודה להישגים של תחילת שנות ה-90. שחקנים בדמות, דוד גורדנה, אלון מזרחי, דוד אמסלם, שוקי נגר.
וחזרה להווה, השמחה הגדולה בקבוצה היא ההשתלבות של שחקני הנוער בקבוצה הבוגרת, כל המהות של המועדון היא לייצר כמה שיותר שחקנים שלמעשה, יצרו עתיד ורוד עוד יותר לקבוצה משכונת התקווה. מנכ"ל הקבוצה משה דמאיו הגדיר במשפט את כוחה של קבוצת הנוער ואמר: "קבוצת הנוער של בני יהודה, פרט למשכורות, מקבלת את אותם התנאים של הקבוצה הבוגרת".
שני שחקנים בולטים שהצטרפו העונה לקבוצה הבוגרת בניצוחו של המאמן, דרור קשטן, הם בן צעירי, אחיו של לירוי צעירי, שגם גדל בקבוצה וכמובן, אמיר עגייב.
הקשר, בן צעירי, התייחס לקבוצת הנוער ואמר: "בגיל 15 עברתי לבני יהודה, עברה עלינו עונה טובה, שנה שעברה עלינו ליגה, סך הכל אנחנו מסכמים עונה טובה מאוד.עברנו שינוי לטובה, עלו שחקנים מהנוער לבוגרים, מה שמעיד על מחלקת נוער טובה, ייתכן שבגלל שהרבה שחקנים עלו לבוגרים, זה קצת החליש אותנו, אבל בסך הכל אנחנו כבר מתכוננים לעונה הבאה.
על ההזדמנות שקיבל בקבוצה הבוגרת, אמר צעירי: "דרור קשטן מאמן מצוין ואני שמח שהוא משתף את הצעירים, אני מקווה שנמשיך כולנו להוכיח שיש לנו מקום".
גם הקשר, אמיר עגייב, התייחס לקבוצת הנוער ולהזמדנות בבוגרים ואמר: "עשינו עונה טובה מאוד השנה, רמי לוי זה אחד המאמנים הכי טובים שהיו לי בכדורגל. רמי לוי כמעט במאת האחוזים הוא זה שהביא אותנו להישגים שלנו, אני חושב שמגיע לו כל הקרדיט. אני מקווה מאוד שהנוער יצליח להביא תואר לבני יהודה. לגבי הבוגרת אמר: "כל שחקן חולם להיות תחת קשטן ואני שמח שקיבלתי את ההזדמנות הזו".
כמו שאתם יכולים להתרשם, בבני יהודה לא חושבים על כאן ועכשיו, אלא על העתיד הרחוק. בחירת המאמן, התקציב הגדול יחסית לקבוצת נוער והמתקנים המתקדמים מראים כי המטרה בבני יהודה היא להצמיח שחקנים איכותיים לקבוצה הבוגרת. בשנים האחרונות המהלכים הללו קוצרים פירות. סביר להניח שגם לפרק זמן ארוך, נראה יותר ויותר שחקנים שגדלו בבני יהודה ומשחקים בליגת העל.
הכתבות הקודמות בפרויקט הנוער של ONE
גולדהאר: מצפים שהצעירים יתרמו להצלחת מכבי
מחלקה בטיפול נמרץ: הנוער של הפועל ת"א גוסס
פירות ההשקעה של יאמר: הנוער של נתניה משגשג
הנוער האשקלוני רואה עתיד, הבוגרים עדיין בספק