מדוע מסוכן להיות קריקטוריסט ערבי?
קריקטוריסטים במזרח התיכון מסכנים את חייהם אם החליטו ליצור סאטירה על חשבון המשטר. הם סובלים מאיומים והטרדות מצד השליטים ויש כאלו שאפילו גורשו מהמדינה. קריקטוריסט בסוריה שצייר את אסד: "חמושים רעולי פנים שברו את אצבעותיי כדי שלא אצייר שוב"
הקריקטורה שכמעט עלתה לפרזאת בחיים (מתוך: CNN) מסתבר מנהיגי העולם הערבי לא ניחנו בחוש הומור גבוה במיוחד ולא אוהבים שמתבדחים על חשבונם. קריקטוריסטים ערבים, המציירים קריקטורות שמגחכות את המנהיגים מסתכנים בעונשים קשים: מעצר, עינויים, גלות ואף מוות.
כך, במצרים כבר קשה למצוא קריקטורות הצוחקות על הצבא המצרי, בסוריה נעלם אחד הקריקטוריסטים שצחק על המשטר ובאיראן החליטו להקים אתר נפרד בו הקריקטוריסטים יכולים לפעול בעילום שם, בלי לסכן את חייהם.
בראיון ל-CNN מסביר מנכ"ל זכויות הקריקטוריסטים ברחבי העולם, רוברט ראסל, שהוא לא נתקל ברודן שאוהב שצוחקים עליו: "אם יש מרד ברחובות השליט יכול להתגונן דרך שימוש בטנקים, אבל כשכולם צוחקים עליו, הסמכות שלו נפגעת".
אבל לא בכל המדינות הערביות זה כך. ג'ונתן גאייר, עורך עיתון בקהיר, מציג תמונה שונה לחלוטין: "בכל יום ניתן לראות בעיתונים עשרות קריקטורות של מורסי, נשיא מצרים המודח. מה שממש אי אפשר לראות בעיתונים אמריקנים, למשל", הוא אומר ומצהיר, כי מצרים היא אפילו "תור הזהב של הקריקטורות". עם זאת, הוא מדגיש, שלמרות החופש היחסי, התקשורת המצרית מאופקת בפרסום קריקטורות דווקא על הצבא, לאחר שקריקטוריסטים הוזהרו על ידי גורמים צבאיים במידה ויתעסקו בנושא.
"חשבתי שאני הולך למות"
למרות שהתוקפים פגעו באצבעותיו, ממשיך פרזאת לצייר קריקטורות שנחשבות לטעונות במבחינה פוליטית. לאחר החוויה הטראומתית החליט לגור מחוץ לסוריה, "היה לי חשוב לספר לעולם מה אני מרגיש ולצאת נגד המשטר", הוא מדגיש
אמן סורי אחר נעצר לאחר שצייר קריקטורה שהטרידה את המשטר ומאז לא נראו עקבותיו. לפי הדיווחים, משערים שהוא ככל הנראה נהרג או גורש למדינה אחרת. גם באיראן, קריקטוריסטים ניצבים בפני סכנות ולכן הקימו אתר שמאפשר לקריקטוריסטים ליצור סאטירה בעילום שם. אחד האמנים מספר, "החלטנו להשתמש בכלי הזה על מנת לתת במה לקול שלנו שלא יכול להישמע בפומבי".