ח"כ שטרן על התכנית לקיצור השירות: "תומך בהחלטה, אבל לא הייתי מעודד את הבת שלי להיות לוחמת"
דעות שונות ליוזמה להשוות את משך השירות בצה"ל לנשים וגברים. בעוד שמירי רגב חושבת ש"זה יוביל לכך שנשים יעשו תפקידים שעד היום לא עשו, כי הן ישפטו על בסיס יכולות ולא מגדר", ח"כ אלעזר שטרן, לשעבר ראש אכ"א סבור שהצעד נכון, אבל "כאשר באולימפיאדה ישחקו נשים וגברים יחד, אגיד שביחידות הלוחמות ישרתו נשים בכמות של גברים". מה אתם חושבים על היוזמה? התוצאות ב"העולם הלילה"
הבוקר הציגו נציגי צה"ל לוועדה לשוויון בנטל את עמדת הצבא, לפיה יש להיערך לקיצור שירות החובה בצה"ל בארבעה חודשים החל מגיוס יולי 2015. המשמעות: אורך השירות של גברים ונשים יושווה ויימשך 32 חודשים לערך, ויקבע על פי סוג התפקיד ולא על פי מגדר, כפי שנהוג כיום.
על פי המתווה, קיצור השירות לא יחול על לוחמים או חיילים המשרתים בתפקידים מיוחדים שימשיכו לשרת שלוש שנים. עם זאת, על הפרש החודשים שיוותר להם לסיום שירותם הם יקבלו תגמול כספי גבוה יותר. לשם כך במערכים מסוימים יונהג מנגנון חתימה לקבע.במערכת הביטחון אמרו כי בשביל לבצע את התכנית יש צורך בתקציב מיוחד בגובה 750 מיליון שקלים. בצה"ל טוענים כי קיצור השירות יביא לחיסכון של כמיליארד וחצי שקלים בשנה, בעקבות התווספות החיילים המשוחררים למעגל העבודה.
רגב: "יש לצבא אינטרס ליישם את ההצעה"
ח"כ מירי רגב, תא"ל במיל', תומכת בהצעת משרד הביטחון לקיצור השירות הצבאי, ומאמינה כי בניגוד להצעות דומות שעלו בעבר, ההצעה הנוכחית תיושם. "אני מתארת לעצמי שהצעה שמגיעה מתוך הצבא, יש להם אינטרס ליישמה. הצבא בעצם אומר שהוא יכול לייעל את כוח האדם שלו", היא אומרת, "אותם חיילים שהצבא לא צריך, הוא לא חייב להשאיר אותם ולשלם על התפעול השוטף של אחזקתם. מי שצריך לשרת שירות ארוך יותר יתוגמל בהתאם". לדעתה, משך השירות הצבאי אותו יהיו מחיובים לשרת כלל החיילים צריך לעמוד "על מינימום שנתיים, לא פחות מזה".
בנוסף היא מאמינה כי השוואת משך השירות בין גברים לנשים, "יוביל לזה שנשים יעשו תפקידים שעד היום לא יכלו לעשות, כי הן ישפטו על בסיס יכולות ולא על בסיס מגדר ואני מקווה שיאפשרו להן להתמודד לתפקידים נוספים".
שטרן: "את הכסף הזה ניתן לממש כמימון להסדרי הקבע, וכך ייווצר איזון"
מי שחולק על דעתה של רגב בנושא שילוב נשים במערך הלוחם בעקבות השוואת משך השירות, הוא ח"כ אלעזר שטרן, ראש אכ"א לשעבר. לשאלה, האם קביעת אורך השירות על פי תפקיד תתרום לשילובם של נשים בתפקידי לוחמה, ענה שטרן, "לא, ממש לא. כאשר באולימפיאדת ריו דה ז'נרו ישחקו נשים וגברים יחדיו באותם צדדים של הרשת, אז אני אגיד שביחידות הלוחמות ישרתו נשים בכמות שמשרתים גברים. עד אז, עם כל היתרונות שיש לנשים, לא הייתי מעודד את ביתי להיות לוחמת, לפחות לא עד שהבן שלי יתחיל ללדת. אני מאמין שיש הבדלים בין גברים לנשים, גם אם זה לא פופולרי בוועדה לקידום מעמד האישה. הצבא מחויב לתת אפשרות למי שרוצה להיות לוחמת, ואני מאמין בזה ערכית, אך האם יש מצב שאותו מספר נשים ירצו בכך כמו מספר הגברים? אין מצב כזה ,זה נגד טבע העולם".
רגב: "מי שצריך לשרת שירות ארוך יותר יתוגמל בהתאם" | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2 עם זאת, ח"כ שטרן תומך בהחלטה לקצר את השירות בצה"ל, אך מסביר כי עלותה תהיה גבוהה. "התשתית של ההצעה היא רעיונות שהיו שנים קודם, ובאו לידי ביטוי בהצעה שהגשתי כראש אכ"א ובהמלצות ועדת בן בסט, אך יש להן משמעות תקציבית כבדה. זה להחזיק בקבע אלפי אנשים שיקבלו משכורת". לדעת ח"כ שטרן, "יש לשנות ולבטל מסלולים מקוצרים מיוחדים כגון מסלולי הנח"ל החרדי וישיבות ההסדר, שעולים לנו בהרבה מאוד חיילים וחיילי מילואים. צריך לבטל את מסלול הנח"ל, ולהגביל את מספר הלומדים במסלולי ישיבות ההסדר ולהאריך את משך השירות שלהם".
בכל הנוגע לחסכון התקציבי הוא מציין כי, "אין חסכון לצבא, כי לפחות בנתונים של היום, את הכסף שנחסך על הסדרי הקבע המיוחדים. אך אני מעריך שהחיסכון למשק אכן יעמוד על מיליארד וחצי שקלים. השאלה היא אם המדינה תחזיר את החיסכון הזה לצבא. את הכסף הזה ניתן לממש כמימון להסדרי הקבע, וכך ייווצר איזון. כיום מכשירים חייל במשך עשרה חודשים או שנה, והשאלה היא כמה חודשים הוא ייתן לך. עכשיו הוא ייתן פחות ולכן צריך גם להגדיל את מודל ההכשרות, אז כולנו נרוויח כי שירות יותר קצר הוא לטובת המדינה".
כל הנסיונות לקיצור השירות
אורך השירות בצה"ל ידע במהלך השנים שינויים רבים, כמו גם הצעות לקיצור או הארכת זמן השירות. עם קום המדינה נקבע כי גברים ישרתו שנתיים ואילו נשים ישרתו רק שנה. בהמשך הוארך משך השירות. עד שנת 1968 משך שירות החובה בצה"ל לגברים עמד על שנתיים וחצי ושנתיים לנשים. בעקבות פריצתה של מלחמת ששת הימים, הוחלט על הארכת השירות לגברים לשלוש שנים. בתחילה היה מדובר בהחלטה זמנית וחצי השנה שהתווספה נקראה שס"ן (שירות סדיר נוסף). החיילים תוגמלו במהלך חצי השנה הנוספת בתשלום של 150 לירות לחודש, אך בהמשך הפכה הארכת השירות לקבועה ובוטל התגמול. רק לפני כשבוע אושרה הוראת השעה מתוקף חוק שירות הביטחון שמאריכה את שירות הגברים ל-36 חודשים. עד לתחילת חודש יולי 2014.
אורך השירות בצה"ל ידע במהלך השנים שינויים רבים, כמו גם הצעות לקיצור או הארכת זמן השירות | צילום: חגי הירשפלד, עיתון "במחנה"בכל הנוגע לזמן השירות של נשים בצה"ל, עד שנת 2003 נשים בתפקידי עורף שירתו שנה ותשעה חודשים, ואילו תומכות לחימה וקרביות שירתו שנתיים וחצי. באוגוסט 2003 הוחלט כי נשים שמתגייסות לתפקידי לחימה ישרתו שלוש שנים, וזמן השירות של נשים בתפקידי עורף הוארך לשנתיים. במהלך השנים נידונו הצעות רבות לקיצור ושינוי משך שירות החובה בצה"ל, בניהן ההצעה של ועדת בן בסט לקיצור שירות החובה לגברים בצה"ל מ-3 שנים ל-28 חודשים, וקיצור נוסף במקצועות המבוקשים פחות מבחינת הצבא, ב-8 חודשים בסך הכול. אך התוכנית הזו, שאושרה בשנת 2006, נידונה לגורל זהה לתוכניות אחרות לקיצור השירות שעלו במהלך השנים ולא יצאה לפועל.