העולם עכשיו עם אירועים ודיווחים מהארץ | mako

בארץ

העולם עכשיו
העולם עכשיו

הנגיד החדש: מוניטין בינלאומי או כשלון בחיזוי משבר הסאב פריים?

מצד אחד מדובר בכלכלן בעל שם עולמי, שמכיר את המשק הישראלי ומילא מגוון של תפקידים בכירים. מצד שני, איך הוא לא חזה את משבר הסאב פריים שריסק את AIG בראשה עמד באותן שנים? מצד אחד, הוא איש של הכלכלה החופשית המודרנית. מצד שני בתקופתו כנגיד ישראלים רבים הפסידו את כספם במפולת של 94'. האתגרים העומדים לפניו: הגרעון, מחירי הנדל"ן וההאטה במשק. מה אתם חושבים על המינוי?

מערכת העולם עכשיו | העולם עכשיו | פורסם 24/06/13 12:29:34
יעקב פרנקל הרמת טלפון ישירה לאנשי מפתח באירופה ובארה"ב. פרנקל | תמונת AVI: יותם פרום, חדשות

מינוי של יעקב פרנקל לנגיד החדש ישן התקבל בשביעות רצון על ידי המערכת הכלכלית, עסקית ופוליטית של מדינת ישראל. מי יכול להתנגד למינוי של כלכלן מהשורה העולמית הראשונה? כזה הזוכה למוניטין והכרה רחבה בקרב חוגים כלכליים ועסקיים בארץ ובעולם כולו.

על כך כתב הבוקר נחמיה שטרסלר ב"הארץ": "אין כמו פרנקל לייצור קשר עם אנשי מפתח באירופה ובארצות הברית - בהרמת טלפון ישירה - וזה טוב לכלכלת ישראל. המינוי שלו יאותת לעולם: ישראל נשארת אי של יציבות, עם אינפלציה נמוכה, ואין דבר חשוב מזה להשקעות ולצמיחה".

יתרונו הנוסף של פרנקל הוא שאינו זקוק כלל לחפיפה. אחרי 9 שנים בתפקיד, היכרותו עם המשק הישראלי ועם התפקיד היא מעמיקה, וכך, יוכל להיכנס לתפקיד ללא זעזועים כבר בחודשים הקרובים.

המשבר של 1994

אבל חשוב לזכור, שפרנקל היה נגיד בתקופה שונה לחלוטין מהנוכחית. אז היתה האינפלציה בראש הכותרות. פרנקל, מומחה לכלכלת מאקרו, הנהיג את "האלכסון", רצועת ניוד שאיפשרה את עליית שער החליפין בהתאם לאינפלציה. הרצועה אינה רלוונטית היום, אבל אז הסעירה את העולם הכלכלי והביאה להתפטרות של שר האוצר דאז, דן מרידור.

לפיד: "אין מקום לפנאטים" פרנקל רגיל לעבוד מול ראשי ממשלות. איך זה יעבוד עם לפיד? | צילום: חן גלילי, ShiloPro, חדשות

עימות נוסף נרשם עם שר אוצר אחר, בייגה שוחט. ב-93 הפחית פרנקל משמעותית את הריבית במשק, הדבר הביא לחגיגת הלוואות ואשראי וישראלים רבים השקיעו בבורסה. פרנקל הואשם בכך שלא ניצל את כוחו כדי לבלום את מבצעי האשראי הלא אחראיים, כפי שביקש ממנו שר האוצר דאז, בייגה שוחט. ב-94 הוא העלה חזרה את הריבית, אבל זה לא מנע את המשבר הגדול. המניות ומחזורי המסחר קרסו, וישראלים רבים הפסידו את כספם.

לא חזה את משבר הסאב פריים

מגוון התפקידים שמילא פרנקל, חתן פרס ישראל לכלכלה, מרשים ביותר. הוא היה יועץ כלכלי ומנהל המחקר של קרן המטבע הבינ"ל, יו"ר מועצת המנהלים של מריל לינץ' וכיום הוא יו"ר החטיבה הבינלאומית של בנק ההשעות JP מורגן, מבנקי ההשקעות הגדולים בעולם. הוא גם חבר במועצת 7 המדינות המתועשות ובקבוצת 30 המדינות מפותחות.

אבל את אחד מתפקידיו האחרונים סיים בטונים צורמים. פרנקל שימש כסגן יו"ר חברת הביטוח האמריקנית AIG החל מאמצע שנות ה-2000. ב-2007, כשהכלכלה האמריקנית כבר עמדה על קצה הצוק, טען שהמצב טוב, ושמשבר הנדל"ן יביא לכל היותר למיתון קצר. אבל ב-2008 ספגה AIG מכה אדירה בעקבות משבר הסאב פריים, עד שממשלת ארה"ב נאלצה להשקיע כ-85 מיליארד דולר כדי להציל אותה מפשיטת רגל. להגנתו טען פרנקל שאי אפשר היה לצפות את גודל המשבר.

הנגיד הנכנס יעקב פרנקל החזיר 238 אלף שקלים למדינה בעקבות דוח המבקר על ימי חופשה והוצאות אש"ל מופרזות | צילום: ויקיפדיה, Shachar Azvan

מהמורה נוספת בקריירה שלו הוא דוח מבקר המדינה מ-2002. מבקר המדינה דאז, אליעזר גולדברג, קבע כי פרנקל סידר לעצמו "הסדרים כספייים" שכללו החזרים על ימי חופשה ומחלה שלא נוצלו, הוצאות אש"ל כפולות בנסיעות לחו"ל ועוד. בעקבות בדיקת המבקר החזיר פרנקל לקופת המדינה 238 אלף שקלים. היועץ המשפטי לממשלה החליט שלא לפתוח בחקירה נגדו, אבל אמר אז: "התמונה המינהלית העולה מדוח המבקר היא של של הליכים לא תקינים ולא ראויים".

האתגרים העומדים לפניו

האתגרים מולם ניצב פרנקל בקדנציה הנוכחית הם הגירעון בתקציב, ההאטה בכלכלה הישראלית, מחירי הדיור שעלו בקרוב ל-80 אחוזים בשש השנים האחרונות, והחשש מאבטלה גואה.

הוא נחשב לבעל תפיסה כלכלית שמרנית קפיטליסטית, איש הכלכלה החופשית. לפני שלושה חודשים אמר בכנס הרצליה: "לא הייתי רוצה להיות נגיד בנק מרכזי כיום, כאשר הריבית אפסית, משום שאי אפשר לעשות כמעט כלום. כל נגיד בעולם יודע שזו לא מדיניות בת קיימא. זה לא אומר שזו מדיניות גרועה, אך זה לא מקום שרוצים להיות בו".

על כך מוסיף שטרסלר, פרשן חדשות 2: "פרנקל הוא כלכלן קלאסי. הוא לא יבלבל בין חברתיות מזויפת לבין הצורך לשמור על גירעון נמוך, חוב נמוך ואינפלציה נמוכה - שזו המדיניות החברתית האמיתית. הוא יודע טוב מכולם, שכלכלה קלאסית היא הדרך למשק יציב, למניעת משברים, לצמיחה, לתעסוקה, וכך יש גם כסף ממסים כדי לתת עזרה לחלשים בחברה".

לפני כמה חודשים אמר פרנקל לדני קושמרו באולפן שישי כשנשאל על האפשרות שיחזור לכהן כנגיד: "יש משפט סיני ידוע: אי אפשר להכניס את אותו בוהן לאותם מים". אז כנראה שאפשר, ובחודשים הקרובים נראה כולנו מה התוצאה.

ותקבלו את כל הסיפורים ישירות לפייסבוק שלכם
תגובות

הוסף תגובה

 
שם
נושא
תוכן
 
ביטול  |  
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן