כמעט חודש עבר מאז שמהסא אמיני בת ה-22 נרצחה בברוטליות על ידי משטרת הצניעות באיראן, ומאז עולה המדינה בלהבות. אנשים יוצאים לרחובות, וחלקם משלמים על כך בחייהם. על פי נתונים מארגוני זכויות אדם, מפרוץ המהומות נהרגו 321 אזרחים איראנים; מספר העצורים והנחקרים הוא יותר מ-15 אלף, ונגד עשרות מוגשים אישומים שעלולים להסתיים בגזר דין מוות. אומנם אין נתונים כמה מהן נשים, אך הפעילות הבולטות שהחלו את המחאה הן נשים ונערות.

הרצח של אמיני טרף את הקלפים, סחף אחריו אלפי נשים ונראה שהמחאה אט אט מחלחלת וגורמת לשינוי ברחובות איראן. בסרטונים רבים שעולים לרשתות החברתיות בימים האחרונים נראות צעירות רבות כשערן גלוי לחלוטין, מגרשות פקיד ממשל בתחום החינוך תוך כדי שהן מאגפות אותו וצועקות את המילה "בי-שאראף" – אדם נטול אתיקה או מוסר.

בסרטונים ותמונות נוספים הן נראות כשהן מצולמות מהגב, מחזיקות את החיג'אב ביד אחד ומפנות אצבע משולשת אל האייטולה חמינאי. בסרטונים מסוימים נראות נערות קופצות על תמונות האייטולות בכיתה, שוברות את המסגרת וקורעות את התמונות, תוך שהן שרות: "אל תפחדי, אל תפחדי, אנחנו כולנו ביחד". גם ילדות בבתי ספר יסודיים הצטרפו למאבק: סרטון שלהן צועדות ביחד מנופפות בחיג'אב וצועקות "נשים, חיים, חירות" מוכיח שאת הלהבות האלה יהיה קשה לעצור. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by from: Iran (@from____iran)

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by from: Iran (@from____iran)

 

בטוויטר של אומיד ממריאן, עיתונאי איראני המתגורר בארה"ב, נראות לא מעט נשים הולכות ברחוב ללא כיסוי ראש. גם אלינג'ד משתפת סרטוני מחאה בפייסבוק ובטוויטר מרחבי המדינה, כמו זה של אישה שהולכת בגלוי ללא כיסוי ראש, או זה של נשים איראניות שהסירו את החיג'אב ומדברות בפנים גלויות ושל גברים שתוקפים אותן על כך – כאשר הכל מתועד ומשודר.

  

  

 

 

 

עם זאת, חשוב לציין שלמלחמה הזו הצטרפו המוני גברים - ואם בתחילה היה נראה שהמחאה היא נשית בעיקרה, כיום אזרחים ואזרחיות מובילים אותה ביחד. סטודנטים, בני ובנות נוער, שחקני ספורט, עיתונאים ומאות אלפי אזרחים מנסים להבעיר את השטח – תוך סיכון חייהם. גם נבחרת פולו מים האיראנית, שמתחרה בימים אלה באליפות אסיה בתאילנד, החליטה לא לשיר את ההמנון הלאומי של איראן, ובמקום זה השחקנים שתקו והרכינו את ראשם לאות הזדהות עם המחאה.

אלינג'ד, שכחלק מפעילותה הקימה את הארגון my selfie freedom, קוראת היום לנשים בכל העולם לקחת חלק במחאה. לטענתה, הרצח של אמיני היא נקודת מפנה מהותית. המוחים, כך אמרה ל-CNN, כבר לא יכולים ללכת אחורה: "למשטר יש שתי אפשרויות: או לעצור ולהרוג עוד ועוד גברים ונשים, מה שיגרום ליותר כעס וליותר אנשים שייצאו לרחוב, או שהממשל יגיע להסכמה לוותר על החיג'אב ועל ממשלת הצניעות וזה יהיה הסוף של האידיאולוגיה האיסלמית. הדור הנוכחי של הנשים אומר לא לעבדות, לא לכפייה, זאת מהפכה שמובלת על ידי נשים, והגברים עומדים כתף אל כתף איתן".


 האפליה על בסיס מגדר באיראן נמשכה כל השנים מאז עלו האייתולות לשלטון. דוח של אמנסטי מ-2021 קובע שנשים מופלות לרעה בפני החוק, בנישואים, בגירושים, בלימודים, בתעסוקה, בירושה, בפוליטיקה וביכולת להשפיע על הציבור. אלימות בבית אינה אסורה על פי החוק באיראן: הממשל רואה זאת כעניין פרטי אם גבר מחליט להכות את אשתו. כך גם אונס במסגרת נישואים. לגבי אונס מחוץ לנישואים, המשטר ממעיט בחומרתו וטוען שהוא כמעט לא קיים. תחת החוק האיראני, מותר להשיא נערות בגיל 13 (ונערים בגיל 15), ולעיתים צעירות יותר, אם אביהן ושופט מאשרים זאת. על פי הנתונים, בין מרץ 2020 למרץ 2021, נרשמו יותר מ-31 אלף ילדות בגילי 10-14 לנישואים - עלייה של 10.5 אחוז מהשנה שלפניה.

כמו כן, הפרלמנט האיראני מגביל את זכות הנשים לבריאות בתחום הפריון. החוק "האוכלוסייה הצעירה והגנה על המשפחה" מונע מנשים גישה לאמצעי מניעה במתקנים של המדינה וכמובן אוסר על הפלות, אלא במקרים שמסכנים את חייה של האישה. בנוסף המשטר מגביל את הגישה לבדיקות הריון, ובעיקר לסקירות העלולות לגלות מומים בעובר.

חוקי הרעלה המופעלים באיראן, כחלק משלל החוקים המפלים נשים, מתורגמים להטרדות יומיומית של משטרת הצניעות, מעצרים שרירותיים, עינויים, מניעת גישה לחינוך, לעבודות ולעיתים גם למרחבים ציבוריים. נשים שהעזו למחות בפומבי נאסרו.

העיתונאית והאקטיביסטית האיראנית, מסיהא אלינג'ד, היא פעילה מובהקת במחאת הנשים. ב-2019 היא הקימה את המחאה נגד לבישת חיג'אב, וכתוצאה מכך שלושה קרובי משפחה שלה נעצרו והוזהרו שלא להתקרב אליה. לאחר מכן נעצרה אמה המבוגרת ונחקרה ארוכות. אז העלתה אלינג'ד לרשת סרטון של שוטרים במדים אזרחיים גוררים נערה בת 15 על סירובה לכסות את הראש - אירוע שאושר על ידי המשטרה.

במקביל דווח כי המשטר תוקף נשים שנחשדות ב"התנהגות בלתי מוסרית" על ידי השלכת חומצה עליהן. אקטיביסטית בשם אליאה מוטלבזדה נשפטה לשנתיים מאסר בעוון "קונספירציה נגד ביטחון המולדת". גם הצלמת והקולנוענית הדוקומנטרית, ניגר מאסודי, נעצרה לאחר שקיימה תערוכת צילומים של קורבנות ששפכו עליהן חומצה. היא נשפטה בעוון "פרופגנדה וקונספירציה נגד המשטר".