התחזות ברשת היא לא תופעה חדשה, בטח לא בעולם ההיכרויות והדייטינג - אלא שלאחרונה יותר ויותר נשים שנפגעו מגברים שהתחזו ושיקרו להן, בוחרות לשים לזה סוף ולתבוע אותם בהליך אזרחי. הן זוכות לגיבוי ממערכת המשפט, שמתייחסת למקרים כאלה כקבלת יחסי מין תוך כדי הונאה ואף כאונס במרמה.
לי נעים, הכתבת לענייני משפט של חדשות 12, חשפה: "הנשים לא מתנצלות יותר, מפסיקות לשתוק. הן יוצאות נגד הגברים ולא מאשימות את עצמן. הן לוקחות את זה צעד קדימה ותובעות את אותם גברים שעשו להן את זה על התחזות ואונס. יש אפשרות לעשות את זה בהליך פלילי, ויש את ההיבט האזרחי שאפשר לתבוע פיצוי כספי על סך 100-200-300 אלף שקלים. יש נשים שלא מגיעות בכלל לבית משפט, כי כשמגישות איום בתביעה הן מצליחות להגיע לפשרה. הגברים רואים שבית המשפט עומד לצידן של הנפגעות ומסכימים להגיע איתן לפשרה, לפעמים בהסכם חסוי כלשהו כדי שגם הנשים שלהם לא יידעו על מעלליהם".
ליאת (שם בדוי) הייתה בת 22 כשהכירה את הגבר שבו התאהבה ויצאה איתו במשך שנה, מבלי לדעת שהוא מסתיר ממנה חיים אחרים לגמרי. ליאת סיפרה לנסלי ברדה הבוקר: "הכרתי את עומר דרך אפליקציית היכרויות, אפליקציה שמיועדת לאנשים שמחפשים קשר רציני. הוא הציג את עצמו כרווק בן 24, סגן מפקד פלוגה בחטיבת גולני, בגדוד 12. התחלנו לדבר, התפתחו רגשות. הוא ידע שאני מחפשת קשר רציני וכמה חשוב לי הקשר העמוק, האמיתי".
"בפעם הראשונה שנפגשנו הוא אמר לי: 'תדעי שיש במכונית שלי כיסא ילדים מאחורה, בגלל שאני בגדוד רוב השבוע ונותן את המכונית לבן דוד שלי שיש לו ילדים'. באותה תקופה הייתי בצבא, בקורס קצינים, גם אני סגרתי הרבה שבתות בבסיס ולא הייתי הכי פנויה. הוא טען שהוא סגן מפקד פלוגה ולכן סוגר גם הוא שבתות ולא פנוי".
כמה זמן נמשכה העמדת הפנים הזו?
"היינו בקשר יותר משנה, 13 חודשים, עד שגיליתי. בשנה הזאת סיפרתי עליו למשפחה שלי, לחברים. הקשר שלנו היה מאוד עמוק. כל הזמן שיתפתי אותו בזה שאני חוששת בכללי מגברים. אני זוכרת הודעה שבה הוא כתב לי, 'אני לא שחקן ואני לא שקרן, אני תמיד אמיתי'. הוא אמר שבסוף יולי ישתחרר מהצבא ונוכל להיפגש יותר. הוא משך אותי נפשית, חיכיתי ליולי. ביולי הוא לקח סיפור אמיתי מהחדשות על חייל מגולני שהיה בקו עזה ונפצע. הוא אמר: 'זה החייל שלי, אני צריך לתפוס את המקום שלו'. לא חשדתי, חשדתי דווקא הפוך: שהוא בתפקיד יותר מסווג מקצין בגולני ושאנחנו פשוט עוד לא בקשר מספיק טוב".
ואז הורדת את אפליקציית TrueCaller, ומה גילית?
"הוא הציג את עצמו בפניי כעומר לוי. כשהורדתי את האפליקציה ראיתי שכתוב עומר פרץ. נבהלתי ושלחתי לו הודעה, בלי השם שראיתי. אמרתי לו שאני רואה משהו אחר. הוא שאל, 'את רואה פרץ? פעם ההורים שלי היו גרושים והשתמשתי בשם המשפחה של אמא שלי'. גם על הסיפור הזה אמרתי: אוקיי".
מתי האמת במלואה נחשפה?
"מצאתי תמונה שלו עם אישה שמחזיקה ילדה. היה מאוד ברור שהם משפחה. שלחתי לו צילום מסך של התמונה ואמרתי: עומר, יש לך עד השעה 16:00 להתקשר אליי ולתת לי הסברים, או שאני שולחת את הפרטים לאשתך ומספרת לה הכל. הוא התקשר אליי, חשבתי שהוא יבכה ויתפוצץ מרוב פחד, אבל הוא הכחיש, היה מאוד רגוע. בגלל זה אני יודעת שהוא מקצועי. שאלתי: אין לך ילדים? והוא אמר, 'אין', תוך כדי שאני מסתכלת בתמונה של אשתו מחזיקה ילדה בת שנתיים".
אחרי הרגע המרסק הזה, מתי את מחליטה ללכת ולתבוע אותו?
"הרבה זמן פחדתי ממנו והרגשתי, 'איך עשיתי את זה? איך לא הבנתי?'. החלטתי שאני כבר לא הקורבן, שהוא זה שצריך לפחד ולהתבייש. לא אני. הוא צריך לשלם על המעשים שלו, הוא לא יכול להמשיך. זו סכנה לציבור".
עורך הדין שמייצג את ליאת בתביעה האזרחית, גיא אופיר, סיפר: "אחרי שהגשנו את התביעה נגדו גילינו שיש יותר מעשר נשים שהוא עשה להן את אותו הדבר. היה מקרה שאדם נשלח לכלא אחרי שהתחזה לרווק והסתיר את הלאום והדת שלו. בית המשפט קבע שזו הטעייה שבלעדיה, האישה לא הייתה מקיימת איתו יחסי מין. לכן, זו לא הייתה הסכמה חופשית מדעת, ואם זו לא הסכמה חופשית מדעת זה אונס במרמה".
"בהליך האזרחי היתרון שהקורבן שולט בהליך. אתה מחליט איך הדברים יתנהלו. אנחנו מנהלים שורה של תיקים במשרד, הפיצויים שנפסקו הם בין 150 אלף ל-250 אלף שקלים. בתי המשפט מעלים לאט לאט את הרף בנושא. בעבר שופטים הסתכלו על הסיטואציה ואמרו: 'זה לא שפיט, אלה דברים בין בני זוג'. הגישה הזאת מתחילה להשתנות, וטוב שכך. כמו שמרמים אנשים ומוציאים מהם כסף, זה לא בסדר לרמות אנשים ולפגוע בהם כמו שעשו לליאת".