בתחילת השבוע הכריז בהתרגשות ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן, על קריאת רחוב בעיר על שמו של זאב רווח לכבוד יום הולדתו ה-80 של השחקן תושב העיר. "בקרוב תגיעו לרחוב 'זאב רווח' ברמת גן", כתב ראש העיר בעמוד הפייסבוק שלו, "מתנת גבורות מתושבי העיר שכל כך אוהבים וגאים בו תהיה הנצחתו, ממנה תתכבד ותהנה העיר לא פחות ממנו. בקרוב קרייני הווייז ידעו לומר: 'פנה ימינה לרחוב זאב רווח' או 'הגעת לתיאטרון זאב רווח'".

אלא שההכרזה לא התקבלה ברוח טובה ועמוד הפייסבוק של ראש העיר התמלא תגובות זועמות שכינו את ההכרזה, בין היתר, "החלטה אומללה שהיא בבחינת תעודת עניות מוסרית לך ולעיר". "תתבייש לך! לקרוא לרחוב בשמו של אדם שתקף מינית! אולי כדאי שתחזור בך מההחלטה הבזיונית הזאת (שברור שנובעת מהעובדה שהסגן שלך אח שלו) וכדי לכפר על הניסיון העלוב הזה אולי אפשר לקרוא לכמה רחובות בשמות של נשים משפיעות", כתבה אחת המגיבות. גם יעל שרר, מהלובי למלחמה באלימות מינית, הגיבה וכתבה: "רצתם להכריז שתקראו רחובות על שם נשים בשם השוויון. עכשיו אני מבינה שבשם השוויון תפגעו בנשים עם ההחלטה האומללה הזו. מביך". אחרות לעגו להכרזה וכתבו "רחוב 'זאב רווח' פנת 'למה לא התלוננתי'".

"יש הרבה אנשים שבטוחים ששרון ובגין היו רוצחים ופושעי מלחמה והם נוסעים ברחובות על שמם, אז נשפוט החלטות ציבוריות לפי רגשות של אנשים ספציפיים?"

כזכור, בשנת 2006 הוגשו למשטרה שתי תלונות נגד רווח על מעשים מגונים והטרדת שתי שחקניות ששיחקו לצדו. אחת השחקניות התלוננה שבמהלך ההצגה, כשהם נמצאים על הבמה מול הקהל, ביקש ממנה רווח לגעת באיבר מינו - וכדי לא לחבל באמינות התאטרונית היא נאלצה להיענות לבקשתו. הפרשה הסתיימה כשהפרקליטות החליטה לסגור את התיק מחוסר ראיות.

תלונות נגד רווח עלו שוב לכותרות ב-2017, אחרי שבראיון ל"ידיעות אחרונות" הביע השחקן תמיכה בקולגה, משה איבגי, שהורשע לאחרונה, וכינה אותו "טהור". באותו ראיון גיבה רווח גם את הקצין אופק בוכריס. את שני הגיבויים האלה נימק רווח באמירה: "אני אוהב לחזר. מה רוצים מאיתנו? לחבק, לנשק, זה לא אומר שאני כבר עושה משהו רע".

לאור תמיכתו של רווח בבוכריס ובאיבגי, בחרה קמילה טרגולוב, שהיתה אחת המתלוננות נגד רווח ב-2006, להיחשף. בפוסט פייסבוק, כתבה טרגולוב שרווח הטריד אותה "כמעט כל יום" במשך תקופת עבודתם המשותפת. השחקנית ריקי בליך הצטרפה גם היא לגינוי של רווח, וכתבה - גם היא בפייסבוק - שרווח הוא "אדם עלוב שלא הייתה אישה שעברה לידו ולא הרגישה גועל והטרדה". בשנת 2018, עת נבחר להדליק משואה ביום העצמאות, התעוררה מחאה נרחבת נגד הבחירה בו. המרכז לנפגעות תקיפה מינית אמרו אז: "הבחירה בזאב רווח להדליק משואה - מקוממת".

בתגובה לסערה סביב קריאת רחוב על שמו של רווח פרסם ראש העיר שאמה אתמול בערב פוסט נוסף, בו ביקש מתושבי העיר להביע את עמדתם בסוגיה. "ההחלטה להנציח את זאב רווח עוררה שאלה, שאשמח לשתף אתכם בשיקולים, שעמדו לנגד עיניי ובכמה עובדות, שיש מי שמנסה לעוות", כתב, וצירף לפוסט סקר: "הכי חשוב שתביעו את עמדתכם בהצבעה כאן בפוסט האם הנצחתו ראויה או פסולה?".

 

ההחלטה להנציח את זאב רווח עוררה שאלה, שאשמח לשתף אתכם בשיקולים, שעמדו לנגד עיניי ובכמה עובדות, שיש מי שמנסה לעוות. הכי...

פורסם על ידי ‏כרמל שאמה הכהן‏ ב- יום שני, 17 באוגוסט 2020

 

ככל שעברו השעות נראה היה שהמצב לא משחק לטובתו של ראש העיר, כשעוד ועוד גולשות וגולשים הצביעו נגד קריאת רחוב על שמו של זאב רווח. הבוקר הסקר נעלם מהפוסט, ובשעות האחרונות חזר להופיע. נכון לכתיבת שורות אלה, אחוז המתנגדים לקריאת הרחוב על שמו של רווח עומד על 54, לעומת 46 אחוזים שתומכים מתוך מעל 8,000 מצביעים. כאשר פנינו לעיריית רמת גן לתהות על היעלמו של הסקר מוקדם יותר, קיבלנו את התגובה הבאה: "הסקר מעולם לא נמחק על ידי מי מטעם העיריה אלא מטעם פייסבוק. לעיריה לא מוכרת בכלל שום אפשרות טכנית לבצע מחיקה של רכיב הסקר בלבד מפוסט. כל פרסום שלא מברר את הדבר מול פייסבוק ולא מציין במפורש את עמדת העיריה בעניין הינו לשון הרע במזיד. כל עוד לא נכנסו לפעולה באופן מאורגן ארגונים וקבוצות התוצאה בסקר גם אחרי 1,000 משיבים היתה 70/30 לטובת הנצחת זאב רווח. הרחוב יקרא על שם זאב רווח ושום קמפיין שיימינג מתלהם לא יעצור זאת".

פנינו גם לפייסבוק לקבלת תגובה, אבל עד למועד פרסום הכתבה טרם התקבלה כזו. ראש העיר כרמל שאמה בעצמו, לעומת זאת, ענה על כמה שאלות שהפנינו אליו בהקשר לסקר ולתוצאותיו. לדבריו, הייתה בסקר תמיכה ברורה בזאב רווח, אבל בשלב כלשהו התוצאות התהפכו בגלל התערבות של גורמים חיצוניים. "אני עושה הרבה סקרים ומכיר את הדינמיקה, אחרי 1,000 מצביעים לעולם לא תשתנה תוצאת הסקר ביותר מאחוז-שניים אלא אם כן מבוצעת איזו מניפולציה, לא בהכרח לא חוקית, אלא התארגנות של קבוצה מסוימת שפועלת בתוך הסקר באופן לא טבעי", אמר ל-mako הבוקר. "אני מעלה את זה כדי לפתח שיח ולשמוע את דעת הקהל, אבל ההחלטה בסוף היא על הנהלת העיר וראש העיר. יש הבדל אדיר בין הפוסטים ברשת לבין השיח ברחוב של תושבי רמת גן, שתומכים תמיכה מלאה בהנצחה של זאב רווח".

למה העלית סקר אם כבר קיבלת החלטה?
"רציתי לייצר שיח אמיתי ולהראות למתנגדים שהאמת לא רק אצלם. הרי מה הבעיה עם אלו שרודפים את זאב רווח? שמבחינתם יש אמת אחת. תהיה הפגנה גדולה בטקס של הקריאה של הרחוב ועוד כמה כתבות, זה המחיר, אבל בעוד עשרים או שלושים שנה, כשנתרחק מהרעש והאג'נדה, תהיה ראייה אחרת. הוויכוח סביב רווח ניטש והוכרע. כיכר העיר והמקלדת יחליפו את בתי המשפט?".

יש מנעד גדול בין לתלות מישהו בכיכר העיר לבין לקרוא על שמו רחוב. נגד רווח יש מתלוננות חיות, שאולי חלקן תושבות העיר שלך, שילכו ברחובות ויראו את השם של התוקף שלהן.
"יש הרבה אנשים שבטוחים ששרון ובגין היו רוצחים ופושעי מלחמה והם נוסעים ברחובות שלהם ומבלים בפארקים שלהם, אז מה נשפוט החלטות ציבוריות לפי רגשות של אנשים ספציפיים? אני לא אגיד שהמתלוננות שקרניות, אני יודע שמשטרת ישראל חקרה ללא מורא, בשקיפות, עם תהודה תקשורתית רחבה, מה שאומר שזה היה מעיר כל מתלוננת אפשרית בסבירות גבוהה, מציף כל ראייה אפשרית. בעיניי רווח הוא אדם שראוי להוקרה, מיסודות התיאטרון והקולנוע, ורוצים לפסול את זה על מה, על זה שהוא נחקר? ממתי להיחקר זה פשע? אני לא מבין את זה. ברגע שנסגר התיק צריך לכבד את ההחלטה ולתת כבוד לאנשים שנתנו משהו למדינה הזו".

כרמל שאמה הכהן (צילום: עופר חן)
"רציתי לייצר שיח אמיתי ולהראות למתנגדים שהאמת לא רק אצלם". שאמה הכהן | צילום: עופר חן

שאמה הכהן ממשיך ואומר שאמנם לא היה ממנה את זאב רווח ליו"ר ועדת זכויות האישה בעירו, אבל יחד עם זאת הוא לא מבין מה הציבור רוצה ממנו. "רוצים לעשות פה הפחדה. אנחנו שקלנו את כל השיקולים הענייניים. חבל שבגיל 80 במצבו הבריאותי עושים לו את מה שעושים לו".

לפני כשבוע הצהירו בעיריית רמת גן שעל כל רחוב על שם של גבר יקראו בעיר שני רחובות על שמות נשים, עד שמספר הרחובות הקרויים על שמם של גברים ונשים ישתווה. אבל כששאלנו את ראש העיר מי תהיה האישה הבאה שעל שמה יקרא רחוב בעיר, הוא לא ידע לענות. "סליחה? לא יודע. אנחנו לא בטריוויה עכשיו. דברים כאלה בוחנים במשך ארבע, חמש, שבע שנים. כרגע יש דברים בודדים, לא משהו שיתקן את הפער ההיסטורי".

לסיכום השיחה, מבקש שאמה להבהיר כי לטעמו הוויכוח על זאב רווח נסוב סביב השאלה "האם אנחנו חברה שרודפת אנשים בלי סוף על בסיס חשדות", ומוסיף שהוא לא היה רוצה לחיות או לגדל את ילדיו בחברה כזו. "אני לא מכיר את העובדות עד הסוף בטח לא מזווית ראשונה. היחידות שאני לא אתווכח איתן זה שתי המתלוננות. אם הן יפגשו אותי ברחוב, יסתכלו לי בעיניים ויגידו לי 'ראש העיר, הוא הטריד אותי מינית', אני לא אעז להתווכח איתן".

ואתה עדיין תקרא על שמו רחוב?
"נכון. כי מזווית אישית לא מקבלים החלטות ציבוריות".