"אני רואה אירוע חביב לפסח ביבנה. אומרת יאללה מחיר סבבה, גם ככה אין לי לו"ז כי אני אמא זרקנית. מצלמת לי את המודעה. בזווית העין קולטת למטה בקטן!!!! קטן!!!!!! שיש הפרדה בין בנים ובנות. הופה רואה שזה שייך למחלקת התרבות התורנית וכמו כל המגזר במדינה מקמבנים לעצמם אירועים בהנחה ובכיף על חשבון המיסים שלי. מבינה שאין עתיד במדינה הזאת. מיואשת" – כך כתבה מור בירן בסטטוס בפייסבוק שלה.
מתברר שהתופעה כלל איננה חדשה. לפני תשע שנים כבר הייתה הפרדה בחסות העירייה: מועצת העיר ארגנה את הצבתם של מתקנים מתנפחים במרכז פיס לרגל חול המועד. על אף שלאירוע הוזמנו כלל ילדי העיר, נערכה הפרדה בין בנים ובנות ונמסר שיש להגיע בלבוש צנוע.
"כאמא לשלושה ילדים ראיתי מודעה ללונה פארק במחירים מסובסדים בעיר שאני גרה בה, שיש לציין שהיא לא עיר חרדית בשום צורה", אומרת בירן השיחה עם mako. "למטה, באותיות הקטנות ראיתי שהאירוע מתקיים בהפרדה של ילדים והזדעזעתי. עד כמה שאני מבינה, כחילונית, כשאנחנו מדברים על סוגיית ההפרדה היא נועדה למנוע חטאים ומחשבות לא טהורות על המין השני. באיזה עולם אנחנו חיים שאנחנו מערבים שיח על חטאים וטומאה עם ילדים קטנים?. נכון שיש בעיר שומרי מסורת, אבל אין שום סיבה שנפריד בין דתיים לחילונים, כנראה שאם היו שואלים אותנו היינו עונים שאנחנו יכולים לחיות בשלום ביחד. אגב, מה משפחות מסורתיות עם בנים ובנות ביחד אמורות לעשות? לטעמי יש פה גם כפייה של הקצנת הדת גם עבורם, אבל אף אחד לא יעז או תעז לומר דבר באקלים הציבורי של היום".
האירוע והפוסט גררו תגובות לא מעטות. יש כאלה הטוענים כי זהו מגזר שלם, וצריך להתחשב בכולם. "מי שמחפש לשנוא ימצא בכל דרך. הם גם אזרחי המדינה ותושבי העיר, ובניגוד לכל מה שמאכילים אתכם בתקשורת הם משלמי מיסים וארנונה. רוב התרבות בכל עיר בכל המדינה מכוונים לציבור החילוני, מתנסים ספריות, הצגות ופעילויות. וגם גם למי שחי אחרת מגיע לקבל תרבות ומענה לילדים (אמרנו זכויות מיעוט לא). אם היית הולכת ובודקת באמת במקום לקושש לייקים של שנאה היית רואה את זה. הפרדה במקומות מסוימים אין פירושה אפליה. יש גם לבנים וגם לבנות. אתם משתמשים כבר בדימויים אנטישמיים עם דימויים שכמובן אין להם קשר למציאות. למה לא כתבת פוסט על האפליה המתקנת כלפי המגזר הערבי למשל, או כל כספי המיסים שלך שמממנים ביגמיה בחברה הבדואית, שם יש העלמת מס הרבה יותר גבוהה ושלושה או ארבעה נשים לגבר, שמקבלות כספים כאימהות חד הוריות ובכלל מופרדות ממערכת החינוך? בקיצור מתאים לך תלכי לא מתאים לך, בטוחה שיש עוד שפע של אירועים. חג שמח".
מנגד הרבה נשים טוענות כי אין אינן מעוניינות באירוע זה: "לא הבנתי", כתבה אחת המגיבות. "אני אמורה לבוא פעם אחת עם הבת שלי בנפרד ואז להביא את הבן שלי בנפרד? ומי אמור לשמור עליהם בזמן הזה? זה ברמת הבדיחה נכון?".
"כמי שגדלה ביבנה של שנות ה- 90, וחזרה לכאן עם ילדיה בעשור האחרון, אני כל פעם מופתעת מהכיוון שאליו הולכים הדברים", אומרת אחת האימהות בשיחה עם mako. אותה אמא העדיפה להישאר בעילום שם, עקב מתקפות שעברה, לדבריה, ברשת. "ביבנה גרה אוכלוסייה מסורתית לצד אוכלוסייה חילונית כבר שנים, בכבוד הדדי, ותמיד תוך שמירה על ערכי האחר. לצד זאת, בשנים האחרונות חלה הקצנה בתפיסה של חלק מהקהילות, וההפרדה מגיעה לכל מקום. בשנים האחרונות התחלנו לחזות במגוון אירועים בהפרדה. לצד אירועים מקובלים שמכבדים את כל הצדדים, כגון במה לציבור הדתי בימי העצמאות, שנערכת ללא הפרדה וכלל הציבור נהנה לקחת בה חלק, החלו להתקיים אירועים ציבוריים בהפרדה, כגון, חג מתן תורה - שנערך בהפרדה ברחבת היכל התרבות, ועוד אירועים קטנים יותר".
חשוב לציין", היא מוסיפה, "כי חג מתן תורה, שנערך בהפרדה, מדיר את הציבור החילוני ומרחיק את הרצון לכבד את הדת. הפעם הופתענו לראות הפנינג המיועד לילדים, שנחתם ופורסם על ידי ראש העיר. הזדעזענו בעיקר כיוון שמדובר באירוע לילדים. לא ראינו באותו הזמן הפנינג דומה לכלל הציבור - אולי טרם התפרסם, ואם זה כך, אולי יש מקום לתיקון. לשמחתי, גם בין חברי המסורתיים קיימת התנגדות או רתיעה מאירועים בהפרדה מגדרית, ובמיוחד כאלו המיועדים לילדים. אנו מקווים שיבנה תשמור על אופייה הפלורליסטי, והמכיל את כלל הציבור, על סוגיו השונים".
בעקבות האירוע מתכננת תנועת "ישראל חופשית" לשלוח מכתב חריף לעירייה באמצעות משרד עורכי הדין משרד קלעי רוזן ושות׳. בנוסף, הם אמרו בתגובה כי: "אנו מגנים בתוקף את הכוונה לקיים בהפרדה מגדרית ביבנה בחג הפסח, ודאי בחסות ובמימון העירייה. הדבר פסול ונגד החוק. אין שום הצדקה שאירוע לילדים ולילדות בפסח, שמפורסם וממותג כאירוע לכל המשפחה, יתקיים בהפרדה מגדרית בשעות נפרדות לבנים ושעות נפרדות לבנות. אסור לנו לקבל מצב כזה, מצב שמפריד בין המשפחות, מדיר תושבים ותושבות שרוצים לבלות זמן ביחד בחג ונותן לגיטימציה לפרקטיקה מפלה ולא מקובלת של הפרדה מגדרית במרחב הציבורי, שציבור רחב בישראל לא מוכן יותר לקבל. הפקת אירוע עירוני למשפחות, ילדים וילדות, אשר מחלק למעשה את המרחב הציבורי על בסיס מין, אינו עומד בתנאי החוק ולכן בכוונתו לפנות לעיריית יבנה בדרישה לפרסם הבהרה כי ההשתתפות באירוע פתוחה לקהל הרחב ללא מגבלה או לחלופין לבטל את קיומו של האירוע. במידה והעירייה תקיים את האירוע במתכונת המתוכננת, לא נהסס לפעול בכל הכלים המשפטיים העומדים לרשותנו".
"מצער מאוד שעיריית יבנה החליטה לתת לגיטימציה להדרת נשים והדתה של המרחב הציבורי", נמסר מהפורום החילוני, "הפרדה מגדרית באירוע עירוני המיועד לילדים מהווה הצצה מפחידה לעתיד הצפוי לנו כאן במידה ורשויות עירוניות יתנו יד לאפליה ממוסדת. הפרדה מגדרית פוגעת אנושות בערך השוויון ומחזקת את התפיסות השמרניות המבקשות לשמר את הפטריארכיה הדתית ולהעלים את נוכחותן של הנשים במרחב הציבורי. נקווה שהלחץ הציבורי שמפעילים תושבי יבנה יגרום לעירייה לשקול שוב את החלטתה האומללה. מה שמתחיל באירוע הפרדה לילדים מי יודע היכן עלול להסתיים. כניעה להפרדה מטעמים דתיים ופטריאכלים תוביל בהכרח לעוד ועוד תחומי חיים בהם תורחב הדרת ואפליית הנשים".