לפני כשנתיים התרחש במעון בצפון הארץ אונס של חוסה על ידי איש צוות, ולאחרונה החליטה הפרקליטות לפתוח את התיק מחדש.
אילה (כל השמות בכתבה בדויים), אישה בשנות החמישים לחייה עם מוגבלות שכלית שהתגוררה במעון בצפון, סיפרה לפני כשנתיים שאיש צוות העובד במעון שנים רבות אנס אותה. אחותה מישל סיפרה ל-mako כיצד אילה דיווחה כבר למחרת היום על המקרה לגורמים במעון שלטענתה ניסו להשתיק את האירוע. "באחד הלילות החשוד השגיח על חבורת הבנות במעון וכנראה שהוא שם עין על אחותי", סיפרה, "הוא העיר אותה משינה, הוציא אותה מהחדר, הוביל אותה אל הספה בשטח הציבורי שאינו מצולם, הפשיט אותה וביצע בה אונס מלא. היא סירבה ובכתה וכשסיים את מה שרצה הוא השאיר אותה כמו שהיא וביקש ממנה לחזור לחדרה. בבוקר היא סיפרה את האירוע כולו לשלושה מטפלים ולמנהלת המעון, אבל לי נודע על הסיפור רק לאחר שבוע". מסיבות שאינן ברורות רק שבוע לאחר המקרה – ובעקבות התערבותה של האחות - נלקחה אילה לבדיקה גופנית והוגשה תלונה במשטרה נגד המטפל, אבל מאחר ושבוע חלף מאז האונס, לא נמצאו ראיות לא בגופה ולא בזירת האירוע. התיק נסגר מחוסר ראיות, והעובד שהושעה לתקופה מעבודתו חזר לעבוד במעון.
>> "זה שהוא נגע בה לאור יום גרם לי להבין שקורים דברים גרועים מזה במחשכים"
"סגרו את התיק כי רצו להשתיק את האירוע הזה. יש כאן מילה של אישה עם מוגבלות מול מילה של גבר שעובד שנים רבות במעון", מאשימה מישל, "למה שלמעון יהיה רצון לטפל באירוע הזה? למה שיהיה להם אכפת מה קורה עם החוסים האלה? הסיפור של אחותי לא עניין אף אחד".
נשים עם מוגבלות שכלית חשופות פי עשר לפגיעות מיניות
לפני כשנה פנתה מישל לבג"צ, שהורה לפרקליטות להשיב תשובות יותר מפורטות מדוע בחרו לסגור את התיק. לפני כחודש הודיעה הפרקליטות כי החליטה לפתוח את התיק מחדש. "התיק הזה מלא בכשלים. אם היו לוקחים את אחותי לבדיקה גופנית מיד לאחר האירוע כנראה שהתמונה הייתה נראית אחרת", היא אומרת.
מאז האירוע ועד היום, היא מספרת, מצבה הנפשי של אחותה התדרדר משמעותית. "היא במצב פיזי ונפשי קשה מאוד, היא מטופלת אצל פסיכיאטר וכשהיא שומעת את השם של המטפל היא רועדת ובוכה. היא חיה בפחד".
בעתירתה לבג"צ ובטיפול מול משרדי הממשלה ליווה את מישל בין היתר ארגון אקים. "מדובר בהישג מדהים אך לצערנו יוצא דופן", התייחסה סיגל פרץ יהלומי, מנכ"לית אקים ישראל, לנושא פתיחת התיק מחדש. "לפי מחקרים עולמיים נשים עם מוגבלות שכלית חשופות פי עשר לפגיעות מיניות בהשוואה לנשים ללא מוגבלות. מרבית מקרי הפגיעה מסתיימים בסגירת התיק מבלי שהאשמים יבואו על עונשם. עלינו לפעול לכך שהדיווח על הפגיעה יהיה מהיר מאוד, שהראיות תשמרנה ושאירועים מהסוג הזה ייחקרו על ידי חוקרים מיוחדים שהוכשרו לחקור אנשים עם מוגבלות שכלית. אסור שאנשים אלה יהוו טרף קל ועלינו להילחם עבור זכותם לגור בקהילתם בבטחה. נמשיך לפעול למיצוי הצדק והדין עם מי שפגע באנשים ונשים עם מוגבלות שכלית".
ממשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים טרם התקבלה תגובה. המעון סירב להגיב.