סביר להניח שבחודש האחרון שמעתן פרסומים סביב הפרשה שאירעה בעמותת "כולן", עמותה הפועלת לקידום השיח והעשייה הפמיניסטית בישראל, אבל התקשיתן לעקוב סביב כל הסתעפויות הסערה. תלונות על הטרדות מיניות, תגובות שעוררו ביקורת נרחבת ברשתות ואפילו התפטרות המנכ"לית - עשינו לכן סדר בסיפור מתחילתו ועד ההתרחשויות האחרונות.

הציוץ שפתח הכל

הכל התחיל ב-3.4.2022, כשצייצנית טוויטר המכונה "קרואלה דה ויל" חשפה בסדרת ציוצים שמתנדבת, חברה שלה, הוטרדה מינית על ידי מנהלת בעמותת "כולן". "זה עם המון כאב. באמת. אבל ארגון שיש בו מנהלת לשעבר (שעדיין בארגון) שפגעה זה לא משהו שאני יכולה להמשיך להישאר אליו אדישה", כתבה  וצירפה צילום מסך של הודעה שקיבלה מאותה חברה: "נחשי מי הציעה לי מלא פעמים שלישייה עם חבר שלה כי חבר שלה רוצה אותי וחולם עליי? וליטרלי לא הפסיקה במשך חודשים? ברמה של לקחת אותי למיטה שלה להראות לי את הדברים שלהם כדי לפתות אותי או מה שזה לא היה". דה ויל  הוסיפה: "אני מאמינה לנפגעות תמיד. לא רק כשזה נוח".

הציוץ התפשט מהר מאוד ברחבי הטוויטר, והביקורת כנגד העמותה לא איחרה להגיע. "את חושבת שאף אחת שם לא ידעה על ההתנהלות שלה? את חושבת שזה היה מקרה יחיד? בדרך כלל ההתנהגויות הללו הן לא חד פעמיות ואנשים בדרך כלל יודעים ומעלימים עין", כתבה אחת מהגולשות.

 השתיקה

הציוץ אמנם פורסם ב-10 בבוקר, אך השעות מתקדמות ועדיין לא מתקבלת תגובה רשמית מהעמותה. "עד כה שום תגובה מצידן, פוסטים עולים כרגיל. אפס לקיחת אחריות", כתבה דה ויל וגולשת אחרת הגיבה: "הם לא חסמו כבר את כל מי שהגיבה בשרשור הזה או עשתה לו לייק? זה הרי התחביב המרכזי שלהן". 

בשעה 20:00 בערב הגיעה התגובה הראשונה: "היום נודע לנו מהרשתות החברתיות כי נגד מתנדבת בארגון הועלתה טענה להטרדה מינית. אנו מתכוונות לפעול בהתאם לאמות המידה והערכים שאנחנו עצמנו מאמינות בהן ומצפות מאחרים לפעול - בראשן אמונה לנפגעות. בעקבות המידע כאמור החלטנו לפתוח מיידית בבדיקה מעמיקה של הטענה. חשוב להבהיר כי נודע לנו לראשונה על קיומה של הטענה היום".

התגובה לא עברה בשקט, וביקורות נוספות החלו להישמע – במרכזן התביעה מראשות הארגון להגיב באותה התקיפות בה היו מצפות מארגונים אחרים לפעול. "למה אתן מתייחסות למנהלת בשכר (לשעבר) כ'מתנדבת בארגון?'", כתבה גולשת. שי-לי שינדלר הוסיפה: "איפה ה'מאמינה לך' המפורסם? כשזה מבפנים אתן 'בודקות את הטענה', כשזה מבחוץ זה מיד 'מאמינה לך' ובית דין שדה וסקילה מידית בכיכר העיר. זה הנרקיסיזם הזה, חוסר נטילת האחריות הזאת שהעם הזה התברך בו". גולשת אחרת שאלה: " אם מאמינים למתלוננת למה צריך לעשות בדיקות?". 

ההסברים והביקורת

יום למחרת פרסמה העמותה החלטה להשעות את פעילות המתנדבת בתנועה. "לאחר בדיקה ראשונית של הדברים הוחלט להפסיק באופן מיידי את הפעילות של המתנדבת בתנועה. אמונה למתלוננות היא בראש מעייננו והיא מנחה אותנו גם כשזה נוגע לארגון שלנו", צייצו בחשבון הטוויטר שלהן ולאחר מכן הוסיפו: "הנהלת תנועת כולן החליטה על מינויה של עו"ד לינה מחולה כמי שתבצע מטעמו את הבדיקה העצמאית בכל הנוגע לטענה בדבר ההטרדה המינית על ידי פעילה בתנועה".

"הן לא השעו אותה, זאת הייתה הוצאה שקטה. *בדיוק* מה שהן נלחמות נגדו", כתבה בתגובה דה ויל והרחיבה שהנהלת העמותה לא מספקת מענה וסוגרת את קבוצות הוואטאפ הסוערות של הארגון. במקביל החלו תלונות נוספות לעלות לפני השטח: "הקריסה של עמותת כולן לא הפתיעה אותי אפילו לא בקצת. אחת המורות שנגעו בי הייתה בארגון הזה", כתבה גולשת אחת. "מאז יום ראשון הגיעו אליי עדויות של עוד שתי נשים שהיא עשתה להן אותו דבר", כתבה דה ויל. 

ארבעה ימים לאחר פרסום התלונה העלתה העמותה סרטון של מנכ"לית העמותה, ברכה ברד, בתגובה להאשמות. "כבר כמה ימים כולכן שואלות איפה אני ולמה אני לא משמיעה קול... אני רוצה להתחיל ולהגיד שנעתקו לי המילים מהפה ומהמקלדת בימים האחרונים. אני לא יודעת מה להגיד לכן ואין לי בהכרח את התשובות שאתן רוצות לשמוע", שיתפה ברד בסרטון וחידדה, "אף אחת מאיתנו לא ידעה דבר על תלונה של הטרדה מינית בתוך הארגון עד יום ראשון בבוקר כשהתלונה התפרסמה בפומבי ומאותו רגע כל הארגון נכנס להשבתה והתכנסות כדי להבין איך מתמודדות עם הדבר המאוד קשה הזה".

היא פנתה לחברות הקהילה בבקשה לאגור סבלנות: "אנחנו עושות מאמץ רציני לתת מענה פרטני לכל חברות הקהילה שלנו אבל הן רבות וזה לוקח זמן. נשמח אם תוכלו להתאזר בסבלנות". בקשה שנויה במחלוקת זו עוררה ביקורת נרחבת ברשת מצד גולשות שלא קיבלו מענה.

מכות על חטא

ב-11 לאפריל העמותה כבר הבינה שמשהו לא עובד כשורה באופן הטיפול בתלונות כנגדן. יו"ר הוועד המנהל של הארגון, מורן נאור, פרסמה פוסט ארוך ובו כתבה שהיא "מבינה את הכעס ותחושת הבגידה והאכזבה": "אני מרגישה אותה וכואבת אותה בעצמי ומנסה להבין מה דרך הפעולה הכי טובה כרגע. אני גם יודעת שכולנו נפגעות בדרך זו או אחרת והפרשה הזאת תופסת אותנו במקומות שונים בתוך הטראומה שאנחנו סוחבות איתנו ולא מקלה עליה", כתבה, "אני מבינה שהתגובות הקשות הן חלק מהדבר הזה של קהילה של נפגעות שנאבקות לשנות את המציאות. אני איתכן אני נפגעת אני כואבת את הדבר הזה. אין לי ספק שנצטרך לעשות שינויים מאד רציניים כרגע בארגון". 

 ב-14 לאפריל פורסמה התנצלות נוספת מטעם העמותה. "טעינו. אכזבנו אתכן, היינו עסוקות ולא ציפינו, הופתענו. השבוע האחרון תפס אותנו בלי הכנה מוקדמת והתאכזבנו מעצמנו. הגבנו לאט מדי, לא היינו ברורות ולא נתנו מענה פומבי מספק. לא הצלחנו לדבר. יש לנו הסברים, אבל הם לא חשובים כרגע, התנהגנו בשבוע האחרון באופן שמנוגד לציפייה שאותה אנחנו הצבנו. כשהגבנו התעלמנו לחלוטין מהאכזבה שלכן מהדרך בה פעלנו, וכך הוספנו טעות על טעות, כשהדבר הראשון שהיינו צריכות לעשות זה להקשיב לקהילה - להקשיב לכן ולהציב אמירה ברורה נגד הטרדות מיניות. אנחנו מבינות שכשכל זה קרה אצלנו בבית, האמירה הפומבית שלנו לא הייתה מספיק ברורה. אנחנו מאוכזבות וגם אתן, ובצדק". 

אך נראה שההתנצלות הגיעה מעט מאוחר מדי. "אני התרעתי בפניכן לא פעם ולא פעם על ההתנהגות הבוטה, הארוגנטית, השפלה, המשפילה ולעגתן לי. סוף פושעת לדין...", שיתפה גולשת אחת ואחרת חיזקה: "אני מתנצלת אבל הנזק שעשיתן כבר כ"כ גדול שיש מצב שעדיף פשוט להודות בטעות ולסגור". אחר הוסיף בסרקזם: "מותר לאנוס בסוף כן או לא תהיו ברורות בבקשה מהשרשורים". 

הפוגעת נחשפת

ב-15 באפריל חשפה בחשבון הפייסבוק הפרטי שלה מרגלית לנק כי היא המנהלת (לשעבר) בעמותה כנגדה הוגשו התלונות. "אני תפסתי את הקשר ביננו כחברות קרובה, עמוקה, כנה ומשוחררת, של נשים בוגרות ושוות, ולכן הרשתי לעצמי לדבר על נושאים שהיום אני מבינה שלא היו מותאמים. אחרי שהבחנתי שהיא לא מעוניינת - התנצלתי והרגשתי שהמשכנו להיות חברות. באותו זמן לא הבחנתי עד כמה אופן ההתבטאות שלי הפריעה לה. הייתי צריכה להיות יותר קשובה. פגעתי בה, אכזבתי את עצמי, ועוד רבות אחרות. בבקשה, אל תשתמשו בדבריי כדי להקטין או לזלזל בחוויה או בכאב שלה".

בתגובות לפוסט נחשפו מקרים נוספים. "את חשופה בטח ליתר הדיווחים על הטרדות ורמיזות מיניות כולל מנשים שהיו בינכן הפרש של 10 שנים באותה עת. נחשי מה? גם אנחנו. לדוגמא מתנדבת בת 17 שעבדה בבית שלך על גיוס השכר שלך מספרת בטוויטר בפנים גלויות, שהחמאת לה על הישבן שלה וקרצת. את בת 27 באותה עת. ננסה לדמיין כולנו גבר בעמדה שלך מתנהל באותה צורה", כתבה גולשת.

אחרת חידדה: "וואי סורי - חברות? לפי הבנתי המתנדבות היו *קטינות*. אם אישה בוגרת חושבת שהיא חברה של קטינות, ומראה להן צעצועי מין, ואומרת להן שהיא ובן הזוג שלה מפנטזים עליהן, היא צריכה לשבת בכלא. בושה. פוסט מתמסכן ומניפולטיבי".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Margalit Lenk (@liti.love)

המנכ"לית מתפטרת

ב-28 לאפריל החליטה מנכ"לית העמותה, ברכה ברד, להתפטר. בפוסט בחשבון הפייסבוק שלה היא שיתפה שבת זוגתה סובלת ממחלה נוירולוגית נדירה, ובעקבות כך היא בחרה לעזוב את הארגון. "התבררות מקרה ההטרדה המינית ביחד עם מצבה של זוגתי, הביא אותי למצב רגשי קשה והבהיר לי שאין לי יכולת בשלב זה של חיי לתת לארגון את מה שהוא זקוק לו מהמנכ"לית שמובילה אותו. אני מפנה את מקומי והולכת להשקיע במחויבות למצבי המשפחתי וגם האישי, ואני עושה את זה בידיעה מלאה שאתן תמשיכו את הדרך", כתבה ברד. 

מפגש פעילות

גם המפגש שערכה העמותה עם חברותיה ב-29 באפריל לא הצליחה לתקן את שנעשה, כאשר צייצנית שדיווחה בזמן אמת על הנאמר במהלכה חשפה מספר אמירות בעייתיות: "התחושה שלנו שציפיתן שנזרוק את הפוגעת בין הגלגלים. לא יכולנו לעשות את זה. הינו צריכות לעצור ולאפשר להליך הברור האובייקטיבי לפעול כמו שצריך", דיווחה שנאמר בפגישה.  

גם עורכת הדין שנכחה במפגש ניסתה להסביר מדוע השתהתה העמותה בתגובתה: "לקח לנו זמן להתניע את תהליך הבירור ולהבין איך עושות אותו. חשוב לי להדגיש שכיוון שגודל העמותה לא גדול אין חובה חוקית שתהיה ממונה על הטרדות. היה רצוי אך לא היה ולכן לא היה לנו הליך סדור להתמודד".

 

טענות על התנהלות כספית לקויה

במקביל עלו בשבועות האחרונים דיווחים שמנכ"לית העמותה, ברכה ברד, היא בכלל אינה המנכ"לית הרשמית. "מסתבר שהמנכ"לית הכי שותקת בפטריארכיה הפסיקה להיות מנכ"לית לפני יותר משנתיים. עוד מסתבר שבעוד שרשם העמותות קיבל דיווחים לפיהם המנכ"לית הכי שותקת בפטריארכיה (בדימוס) משכה בשנת 2020 משכורת בסך 124,000 ש"ח על תשעה חודשי עבודה, הרי שבגוגל-דוק הפומבי שפרסמה "כולן" מפורט שהיא עבדה 11 חודשים ומשכה שכר של כ-107,000 ₪... מה אומר לכם, זה לאט לאט מפסיק להיראות כמו רשלנות וחוסר מקצועיות ניהולית ומתחיל להיראות כמו נוכלות", כתב הצייצן רועי בר און רוטמן בטוויטר, ופתח תיבת פנדורה נוספת.

היום החליטה העמותה להגיב: "יש באז סביב השאלה למה ברכה לא היתה רשומה כמנכ"לית בדו"חות התקציב של העמותה. הסיבה האמיתית היא הרבה יותר יבשה ומשעממת מהתיאוריות שהופצו והיא סיבה חשבונאית. עד 2020 כך היה כתוב אבל בגלל שעיקר זמנה הוקדש לניהול פרויקטים ופחות לניהול העמותה, קיבלנו המלצה מרואי החשבון לשנות את ההגדרה. זו הייתה גם ההמלצה של שתי"ל, שליוו אותנו בהליך מיסוד העמותה. ההמלצה האמורה ניתנה בהרצאה שהעבירו שתי"ל בזום על ניהול פיננסי בעמותות".

ושוב, בחרה העמותה לזרוק עוד מספר גפרורים למדורה בעניין פרשת ההטרדות המיניות. "לגבי האמירה שמ' אינה גבר פוגע, כל כוונתנו הייתה לומר שמ' היא לא עבריינית מין. היא שגתה, הציעה הצעה מינית לחברה, אם היא הייתה אז מועסקת יש לבחון אם האמירה היא בבחינת הטרדה - ועדיין, אנחנו מסרבות להשתתף בלינץ'. היא לא עבריין מין".

ציוץ אחרון זה שותף תוך שעות ספורות מאות פעמים. "בקצב הזה, הציוץ הבא שלכן יהיה 'למה היא נזכרה רק עכשיו'. שמענו אלף טקסטים כמו שלכן, על המפקד המהולל ש'עושים לו לינץ', ראינו אלף ציפופי שורות כאלה. כשזה בא מכן זה זורע הרס ומסיג לאחור מאבק הרואי וקשה ארוך שנים. סגרו את החשבונות שלכן ולכו. מעלתן, הכאבתן, ביזיתן. די", הגיבה חכ"ל שלי יחימוביץ'.