אנשי ויקיפדיה הואשמו כבר יותר מפעם אחת בשובניזם ומחיקת ערכים הקשורים לנשים. כבר שנים שברחבי העולם מתקיים סיקור תקשורתי על הדרת נשים, לכאורה, בוויקיפדיה ופעילות פמיניסטיות פועלות באופן אקטיבי במלחמות מנע, על מנת למנוע מחיקת ערכים על נשים.
אבל נראה שהפער המגדרי בין כמות העורכים לכמות העורכות באתר (בקושי 13%) לא רק פוגע בתיעוד פועלן של נשים חשובות בהיסטוריה וכתיבת ערכים על נשים, אלא פשוט מביא לכתיבה של ערכים הזויים לגמרי בלי שום ביקורת, מחיקה או תיקון.
כך לדוגמה, במהלך שיטוט תמים שערכו נשות מערכת mako בערך ויקיפדיה לחזיות, מצאנו פסקה אחת מאוד מאוד משונה:
"חנויות רבות לממכר לבני נשים ערוכות לכך שגברים עשויים לרצות לרכוש חזייה לאישה שאינם יודעים את מידת החזייה שלה. לשם כך מכינות חנויות אלו קיר ועליו שדי נשים מספוג, מתוייגים לפי מידות חזיות. הגברים מוזמנים לאחוז בשדיים מהספוג כדי לשחזר את מידת החזייה של האישה שעבורה הם מבקשים לרכוש חזייה".
בכן, אנחנו לא יודעות מה איתכן, אבל בין כלל נשות מערכת mako יש לפחות 200 שנים, במצטבר, של ניסיון ברכישת חזיות בחנויות שונות ברחבי העולם ומעולם. מעולם. לא נתקלנו בקיר מלא שדיים שגברים מוזמנים לחפון ולמזמז להנאתם.
מיילא זה, גם אם נניח וזו הייתה דרך לגיטימית, שרירה וקיימת לוודא את גודל הקאפ של האישה לה אתה רוצה לרכוש חזייה, איך בדיוק הם אמורים לדעת מה ההיקף? יש עמדה נוספת עם בובות בשלל גדלים אותן מוזמנים הגברים האבודים לחבק?
לא פלא, אם כן, שפסקה המשונה נחתמת בסייג "דרוש מקור" - כי כמו שזה נראה כרגע, ה"מקור" של הטענה הזו הוא בפנטזיה אירוטית שנויה במחלוקת של עורכי ויקיפדיה.
ניסינו להתחקות אחרי מקור הפסקה המשונה. לפי ההיסטוריה בויקיפדיה זה שם כבר לא מעט זמן - מה-23 ביולי 2006 אם לדייק, ונכתב על ידי אדם המכנה את עצמו "דודס" ומגדיר את עצמו "דתי, ירושלמי, מתעניין דקדוק, תחביר ולשון" ופרש מכתיבה בויקיפדיה בשנת 2007.
לצערינו, נסיונותינו ליצור קשר עם "דודס" עלו בתוהו.
ויקיפדיה, שנוסדה בשנת 2001, הפכה למקור המידע הפופולרי ביותר באינטרנט, האתר החמישי הפופולרי בעולם והשישי בישראל. במהלך השנים, חוקרים החלו לזהות בה מספר בעיות סיסטמטיות, כשאחת מהן היא הפער המגדרי באתר, שקיומו פורסם לראשונה בשנת 2010 , עם פרסום ממצאי סקר שמצא כי שיעור הנשים העורכות בוויקיפדיה עומד על 12.6% אחוז בלבד.
סוגיה זו החלה לזכות לתשומת לב תקשורתית ואקדמית רבה לאחר פרסום כתבה בנושא בניו יורק טיימס בשנת 2011 ובישראל לאחר שפורסם כי עורכי ויקיפדיה בישראל מחקו באופן שיטתי ערכים על נשים שונות.
מחקרים רבים מראים כי הפער המגדרי מוביל להטיה מגדרית בידע, ולכיסוי לא שוויוני של תכנים, ומסבירים מדוע, על אף המוטו של ויקיפדיה לפיו "כל אחד יכול לתרום", קיימת באתר דומיננטיות גברית מובהקת.
בעקבות הפרסום הערך תוקן.