משרד הבריאות הוציא הנחיה למנהלי בתי החולים שמאפשרת לשקול הפסקת הריון תרופתית בבית המטופלת. כפי שפורסם לראשונה ב-mako לפני כחודש, משרד הבריאות לא כלל הפסקות הריון יזומות ברשימת ההליכים האלקטיביים שממשיכים להתקיים למרות משבר הקורונה והותיר את ההחלטה האם לקיים את ההליכים או להפסיק אותם בידי מנהלי בתי החולים.
בעקבות פרסום המשרד, פנו שורה של ארגוני נשים, בהם "עמותת לדעת" ו"דלת פתוחה" למשרד הבריאות בבקשה להוסיף את הפסקות ההיריון לרשימת הפרוצדורות המוחרגות וכן למצוא פתרון ולאפשר את המשך קיום הפסקות ההיריון גם בתקופה זו, תוך שמירה על ביטחונן של נערות ונשים וצמצום הגעתן שלא לצורך לבתי החולים.
היום פרסם המשרד את ההנחיות המעודכנות, בכדי להקל על קבלת הטיפול, חלק מהפסקות ההריון שאינן דורשות התערבות כירורגית ויכולות להתבצע באמצעות כדורים, יוכלו להתקיים בבית המטופלת וההשגחה על המטופלת תיעשה במרפאת הנשים בקהילה במקום בבית החולים. ההליכים יתאפשרו לאחר לקיחת היסטוריה ובדיקה רפואית של המטופלת בבית החולים או במרפאת נשים בקהילה.
"הפסקת הריון תרופתית בשבועות הראשונים, מתבצעת בבית או בקהילה בכמה וכמה מדינות בעלם, ובמטה אנליזות שפורסמו בנושא, נמצא שהן יעילות מאוד ובטוחות מאוד, בדיוק כמו הפלה תרופתית בבתי חולים", אמרה הבוקר ל-mako שרון אורשלמי, דוקטורנטית לניהול מערכת בריאות באוניברסיטת בן גוריון, ופעילה למען בריאות האישה, מיוזמות הפניות שנעשו למשרד הבריאות, "נמצא גם שנשים הכי שבעות רצון ועם הכי פחות רגשות שליליים לאחר הפלה, כשהן עושות את זה בסביבה מוכרת ותומכת, כמו הבית או המרפאה שבה הן מטופלות בשגרה. כל הכבוד למשרד הבריאות שהשכיל להקשיב לפניותינו והבין שנשים יכולות להיות הבעלות על הגוף שלהן, ושהן יודעות להבין איך ליטול כדורים, ומה לעשות אם הן מרגישות שמשהו לא בסדר. יש כאן הבנה שהגוף הרבייתי לא צריך פיקוח בהליך פשוט ובטיחותי בהריונות צעירים".
"זהו צעד ראשון ואדיר להבנה שאפשר לעשות את זה אחרת. נכון שהוועדות להפסקת הריון עוד קיימות, אבל גם כאן אני רוצה להאמין, שתתרחב החשיבה בעתיד על עתידן של הוועדות ושינוי החוק, כך שיטיב עם נשים. שתגדל ההבנה שאת התמיכה והליווי אפשר, ואף רצוי, לעשות בקהילה, בטח ובטח בעידן של מגפה, אבל גם אחרי" היא מוסיפה.
מעמותת "לדעת" נמסר: מברכות על החלטת משרד הבריאות לאפשר לנשים לעשות הפסקת היריון תרופתית בבית ובקהילה בדומה למהלכים שנעשו גם במדינות אחרות. מהלך זה יאפשר גישה בטוחה לנשים להפסקות היריון ללא הסיכון והבירוקרטיה שיש בהגעה לבתי החולים בימים אלה. עתה חשוב לוודא שהגורמים בקהילה ערוכים להעביר את הטיפול אליהם ושיש לנשים את כל הידע שהן זקוקות לו בנוגע לנטילת התרופות.
ליצירת קשר עם הכתבת: liat.barstav@mako.co.il