בלעדי: נשיאת גאורגיה, סלומה זורבהשווילי, אמרה כי היא שוקלת הפעלת פיקוח על תעשיית הפונדקאות המסחרית במדינה. באם הדבר היקרה הוא צפוי להשפיע על מאות הישראלים שנוסעים לגאורגיה מדי שנה בכדי לצרוך שם שירותי פונדקאות זולים. הנשיאה אמרה את הדברים במענה לשאלת כתבת mako, במהלך ארוחת בוקר חגיגית שנערכת לכבודה של הנשיאה בביקורה בישראל, במסגרת פורום השואה העולמי.
"גיליתי את זה (תעשיית הפונדקאות המסחרית) לאחרונה לצערי. ידעתי שזה קיים, אבל לא ברמה הזו, שזה משהו שמאוד מפותח בגאורגיה כתוצר ישיר של המצב הכלכלי והחברתי" אמרה הנשיאה, "בו בזמן מדובר בסוגייה של חופש שאי אפשר להגביל. ככל הנראה הדרך להתמודד עם המצב הוא יותר רגולציה. עלינו לקחת דוגמאות ממה שעשו מדינות אחרות שהציבו רגולציה על התעשייה וללמוד מהן".
היעדר הרגולציה על התעשייה בגאורגיה והקירבה היחסית לישראל הופכים את הליך הפונדקאות בגאורגיה לזול ונגיש עבור הזוגות הישראלים. אך אלו גם הגורמים אשר פותחים פתח לניצול קשה של הנשים הפונדקאיות המקומיות.
עברת הפלה? תשכחי מהתשלום
"נושא הפונקאות בגאורגיה הוא מאוד מאוד בעייתי" אומרת בשיחה עם mako תמר דקנוסידזה, פעילת זכויות נשים גאורגית, "אין שום הסדרה של הנושא, לנשים הללו אין זכויות כלל, אין להן הגנה. החברות הפרטיות שמפעילות את שירותי הפונדקאות עושות מה שהן רוצות. אין התייחסות לגובה ותנאי התשלום או לפיצויים, אין התייחסות לגבי כמה הליכים יכולה אישה לעבור בחיי וכל כמה זמן, אין אפילו חקיקה לגבי גיל מינימום מה שפותח פתח לקטינות להיכנס לפונדקאות אם המצוקה שלהן מספיק קשה. אנשים מכל העולם מגיעים לכאן - אבל אף אחד לא לוקח אחריות על הנשים הללו".
מחקר שנערך ב-2016 על תעשיית הפונדקאות המסחרית בגאורגיה, שישראל היא מהמדינות המובילות בצריכתה, גילה כי רבות מהאמהות הפונדקאיות במדינה היו, לעתים קרובות, קורבן של אלימות במשפחה שברחו ממשפחתן. אחרות הגיעו לפונדקאות מעוני קשה כמוצא הישרדותי.
אם פונדקאית בגאורגיה אמורה לקבל בין 8000-12,000 דולר על ההליך, תלוי אם ילדה ילד יחיד או תאומים. אך מסתבר כי במקרים רבים, אם האישה יולדת בטרם עת, אם יש סיבוכים, אם היא נאלצת לסיים את ההיריון או אם מתעורר סכסוך כלשהו בין הלקוחות לאם הפונדקאית - היא לא תקבל שכר כלל.
בשנים האחרונות הפכה גאורגיה ליעד מועדף להליכי פונדקאות מסחרית על ידי זוגות הטרוסקסואליים (שכן המדינה לא מאפשרת פונדקאות לחד-מיניים) ישראלים רבים, לאחר שהודו, תאילנד, נפאל ומקסיקו – כולן מדינות שהיו יעדי פונדקאות גדולים ומוכרים – החליטו למנוע את קיום התעשייה בתחומן בעקבות ניצול ופגיעה בנשים הפונדקאיות.
לפי נתוני רשות האוכלוסיון וההגירה, מאז החל הרישום ב2011 ועד סוף שנת 2017 נרשמו 519 לידות בפונדקאות מגיאורגיה.