"נו, יש תאריך?", התלוצץ חבר שלי י' חודש אחרי שאני וזאת שעומדת להינשא לי התחלנו לצאת. מה שהתחיל בתור הקנטה פרופר, משהו שאפשר לצחוק עליו עם החבר'ה, הפך להיות הרבה פחות מגניב כשהמשמעות הפכה לרצינית. כי אחרי שהחלטנו למסד את זה, פתאום דבר מאוד קטן ושולי כמו תאריך, הפך לסוגיה שיש לה משמעות.
אם מפרקים את זה, אפשר לומר ששאלת תאריך החתונה חשובה מהיבטים רבים, החל מבחירת העונה המועדפת לאירוע וכלה במגבלות ואיסורים דתיים. ויש לנושא הזה פיתולים ותסבוכות נוספות כמו, למשל, אם אתם חובבי נומרולוגיה, כאלה שימתינו שנים רק כדי להתחתן ב-11.11.2011, או אם יש לכם אמונות טפלות, או אם לא שמתם לב ובחרתם תאריך שנופל על גמר המונדיאל חלילה וחס.
אבל לפני שנדון בכל הסוגיות הרלוונטיות לעניין הזה, הרשו לי להעניק לכם טיפ אחד קטן וחשוב: ברגע שהחלטתם להתחתן, כדאי שתעשו זאת כמה שיותר מהר. עזבו את "החלום שלי זה להתחתן בקיץ על הים", אל תמתינו לסוף תקופת המבחנים הבאה ואל תחכו חמישה חודשים לשני החברים שצריכים לחזור מהקרנבל בברזיל. זכרו שזה עתה נכנסתם לשלב ההפקה של החתונה. הארכת שלב זה, כפי שהוכיחו מחקרים, גורמת לנזקים ארוכי טווח ולקיצור תוחלת החיים.
צעד ראשון: העונה הנכונה
אם בשנים האחרונות שלטה ללא עוררין עונת הקיץ כמלכת החתונות, הרי שבתקופה האחרונה ניתן לזהות זליגה איטית אך בטוחה לעבר שאר העונות המקופחות. הסיבה המרכזית לכך היא, כמובן, כסף. בטח ובטח שבימים הטרופים שעומדים להגיע. ככל שמתרחקים מעונות השיא (מאי עד ספטמבר), המחירים יורדים באופן משמעותי והחיסכון יכול להסתכם בכ-30 אחוז מהוצאות החתונה. גם השכיחות הדלה של אירועים בעונות השפל עשויה להיות מתורגמת לכסף: אין ספק שהצ'קים המתעופפים כפירורי קונפטי בקיץ (ההערכות מדברות על עשר חתונות בממוצע לקיץ, לזוג בגילאי 25-33) יינתנו בנדיבות קטנה יותר מאשר בַּחורף דל האירועים.
משתנה נוסף שמטה את הכף לטובת עונות השפל הוא אפקט החממה. דומה כי פחות ופחות ניתן לסמוך על מזג האוויר: אתם לא באמת יכולים לדעת שבאמצע מאי לא תיתקלו בשבר ענן תועה, או שהמאווררים ליד האגם יצליחו להתגבר על החום והלחות של אוגוסט. יותר ויותר זוגות מעדיפים לנטרל את הסיכון ולהתחתן במקום סגור וחמים, כשסופות הברקים בחוץ רק מוסיפות פן חווייתי לעניין.
מאידך, עונת הקיץ היא עדיין העונה המועדפת על זוגות רבים, ולא בכדי. היצע האתרים שבהם ניתן להתחתן גדל משמעותית – גני אירועים, חוף הים, מקומות פתוחים בטבע וכו'. בהתאמה, גם מרבית המגבלות והאילוצים של החורף אינם קיימים: ניתן לצאת מארבעת קירות האולם, החופה יכולה להתקיים על רקע השקיעה, וזה אפילו לא נורא לגרור את האורחים בדרכי עפר למקומות לא סטנדרטיים.
צעד שני: החופה האסורה
ההלכה אוסרת על קיום חתונה בשלוש תקופות עיקריות בקיץ: ספירת העומר (בין פסח לשבועות), בין המצרים (בין צום י"ז בתמוז לתשעה באב) ובחגי תשרי. שימו לב שהאיסור על תקופת בין המצרים חמור יותר מהאיסור של ספירת העומר, שבמהלכה עשויים הרבנים לגלות גמישות. כמו כן, קיימים הבדלים בין העדות לענייני התאריכים.
וגם פה העונות מתערבות. בחורף, למשל, לא עורכים חופות בחגים, במועדים ובימי התענית, בפרט בצום עשרה בטבת ובתענית אסתר. גם שבתות (כולל מוצ"ש) אינן מותרות לחתונה, כמו גם מועדים לאומיים כיום העצמאות וימי הזיכרון השונים. אם אתם מתחתנים דרך הרבנות, מוטב שתכינו מספר תאריכים ותבדקו את כשרותם לפני שתסגרו מקום ותשגרו הזמנות. אם לא, יתכן שבחירה דווקא בתאריכים אלו תשתלם לכם כיוון שמטבע הדברים הם פחות מבוקשים.
אתר שימושי לבדיקת כשרות התאריך.
צעד שלישי: תאריכים מבוקשים
מצדם השני של התאריכים האסורים ניצבים התאריכים הנחשקים. מלבד ולנטיינס דיי וט"ו באב, המבוקשים במיוחד כחגי האהבה, ישנם תאריכים נוספים כגון ראשי חודש עברי וימי ירח מלא, המסמלים סגולה למזל ולשלמות. בנוסף, יש זוגות שמתעקשים על "תאריך יפה", מה שזה לא יהיה, כשהכוונה היא לתאריך עגול או סימטרי. המהומה שהתחוללה סביב מתחתני ה-9.9.99, שהזמינו את התאריך למעלה משנה קודם לכן, יכול רק להמחיש את החשיבות המוגזמת, אם לא ההזויה, שאנשים מייחסים לעניין זה.
אבל יהא התאריך אשר יהא, אל תשכחו את נושא היום בשבוע. ימי חמישי עדיין נחשבים מבוקשים יותר בשל הסופ"ש שמגיע אחריהם. שימו לב שלרוב הם יקרים יותר, ולעיתים הם דווקא מקשים על האורחים שלכם (פקקים בדרך לאירוע ועייפות מצטברת מהשבוע). בד בבד, הופכים ימי שישי בצהריים לפופולריים יותר ויותר. החיסרון – זה אפשרי בדרך כלל רק בקיץ ומוגבל מבחינת שעת הסיום. בנוסף, יוקרתם של ימי שלישי ("פעמיים כי טוב") הולכת ודועכת, ואילו ימי ראשון מתחילים לצבור תאוצה בעיקר תודות למחירים אטרקטיביים יותר.
צעד רביעי: רק אל תעשו שטויות
בחירת התאריך אכן חשובה ומורכבת. ייתכן שתוך כדי התהליך תמצאו את עצמכם נמשכים ונמתחים לצדדים כמריונטה מרוטה, ותאלצו להתחשב באילוצים שונים וסותרים. קרוב לוודאי שלא תצליחו להשאיר את כולם מרוצים, אבל בשורה התחתונה היו סמוכים ובטוחים שכמעט כל מי שחשוב לכם שיהיה בחתונה, ודאי יעשה מאמץ להיות בה. בנוסף, לאחר שבחרתם מספר תאריכים אופציונליים, אל תשכחו לבדוק האם הם לא נופלים במקרה על אירועים שונים. לא הייתם רוצים לגלות בערב האירוע שאנשים מחפשים טלוויזיה כדי לראות את מילאן מפרקת את ליברפול וזוכה בליגת האלופות.
לאחר שהתחשבתם בכולם זכרו כמובן להתחשב גם בעצמכם – אחרי הכל, אתם אלו שתהיו שם מתחת לחופה.