1. בישראל אפשר להתחתן רק בנישואים דתיים

    טקס הנישואים בישראל נערך על ידי איש דת המוכר על ידי המדינה, במסגרת עדה דתית אליה משתייכים שני בני הזוג. היהודים מתחתנים דרך הרבנות הראשית בטקס אורתודוכסי בלבד, והסמכויות הדתיות הנוצרית, המוסלמית והדרוזית בישראל מסדירות את טקסי הנישואים והגירושים של הרשומים בקהילתן. בישראל אין מסגרת חוקית לקיום טקסי נישואים בין זוגות המשתייכים לשתי דתות שונות.

  2. לא כל אזרח בישראל רשאי להתחתן במדינה

    כ-700,000 אזרחי ישראל לא יכולים להינשא כלל בארץ: עולים מברית המועצות לשעבר שאימם אינה יהודייה על פי ההלכה, פסולי חיתון (כמו נשים עגונות או מסורבות גט), אנשים שהתגיירו שלא במסגרת אורתודוקסית ולהט"בים. גם כהנים לא יכולים להינשא בישראל לגרושה או גיורת; די בכך ששמך כהן, כ"ץ, קגן או אזולאי כדי שתחשב כהן - גם אם אתה חילוני למהדרין.

  3. ישראל היא הדמוקרטיה היחידה בעולם שמגבילה את החופש להינשא

    ישראל של 2021 היא הדמוקרטיה המערבית היחידה בעולם השוללת מאזרחיה את החירות להינשא ואינה מאפשרת נישואים אזרחיים. על פי מפת חופש הנישואים בעולם ישראל מקבלת את הציון הנמוך 0, ולה שותפות 45 מדינות בעולם, שרובן הן מדינות איסלם פונדמטליסטי הכופות על אזרחיהן את דיני השריעה. 

  4. גם אם תתחתנו בחו"ל תצטרכו להתגרש ברבנות 

    החלופה השכיחה לנישואים דתיים בישראל היא נישואים אזרחיים בחו"ל. כאשר זוג מתחתן בחו"ל, חייב משרד הפנים לרשמם כנשואים במרשם האוכלוסין מכוח פסקי דין של בג"צ. זו בעצם הדרך הקלאסית לעקוף את הממסד הרבני, אך חשוב לדעת שעל פי החוק בישראל במקרה שהזוגיות עולה על שרטון ייאלצו גם בני זוג יהודים שהתחתנו בחתונה אזרחית בחו"ל להתגרש בבית הדין הרבני. 
    הימנעות מגירושין ברבנות עלולה ליצור בעיה חוקית לבני הזוג אם ירצו להתחתן בשנית, מאחר שנישואיהם החדשים, אם לא קדמו להם גירושין, ייחשבו לביגמיים – נישואים האסורים בישראל על פי החוק הפלילי.
  5. נישואים מחוץ לרבנות לא יהפכו את ילדיכם לממזרים

    ילד שנולד לזוג רווקים או ילד שנולד לזוג שאינו נשוי על פי ההלכה האורתודוכסית הוא לא ממזר. על פי ההלכה היהודית ממזר הוא ילד שנולד לאישה נשואה מגבר אחר שאינו בעלה, או מי שנולד כתוצאה מיחסים אסורים שהם בגדר "גילוי עריות". לכן, כאשר אתם מחליטים מה מסגרת הנישואים או החיים המשותפים המתאימים לכם, דעו שאם אינכם נישאים ברבנות הראשית והם לא מכירים בנישואיכם, זה לא בהכרח פוגע במעמדם וכשרותם של ילדיכם. מבחינת ההלכה היהודית, אם האם יהודייה ואינה נשואה לאחר - הילדים יהודים וכשרים. 
  6. אפשר להיות ידועים בציבור, בלי להתחתן

    בני זוג שרוצים לעקוף את המונופול של הרבנות, יכולים ליהנות ממגוון זכויות וחובות שנקבעו בחוק ובפסיקה במהלך השנים לזוגות "ידועים בציבור". המדובר הוא בזוגות המקיימים מסגרת משפחתית ומשק בית משותף ללא נישואים. מעמד "ידועים בציבור" בישראל מקנה לבני הזוג את מרבית הזכויות של זוגות נשואים, כמו למשל בביטוח הלאומי, בזכאות לסיוע ממשרד השיכון, בנושאי ירושה וכדו'. במקרה של פרידה, התהליך נעשה באופן פרטי מול עורך דין ואין צורך בגירושים.
  7. גם זוגות גאים יכולים 

    גם מן הקהילה הלהט"בית נשללת האפשרות להינשא כחוק בישראל, אך כמו הזוגות ההטרוסקסואליים גם הם יכולים לנקוט דרכים עקיפות. זוגות להט"בים יכולים להינשא בנישואים אזרחיים בחו"ל ולהירשם כזוג נשוי במשרד הפנים הישראלי על פי פסיקת בג"צ. גם הכרתם של בני זוג מאותו מין כ"ידועים בציבור" מקבלת הגנה בתחומים שונים על ידי החוק ובתי המשפט בישראל. 

 

הכותב הוא מנכ"ל עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון