בטח תתפלאו לשמוע, אבל בניגוד למה שחשבתן, הפרשת החלה אינה מצווה לנשים בלבד. ההלכה היהודית מחייבת כל אדם שאופה בצק בכמות העולה על 1.6 ק"ג (פחות או יותר, תלוי בעדה) להפריש כמות מסוימת מהבצק ולהשאיר אותה בצד. בעבר, מי שהיו נהנים מכל הבצק המופרש היו הכוהנים, שהיה מותר להם לעבוד רק בבית המקדש ולכן נאלצו להיעזר בתרומות של העם.
מאז שאין לנו בית מקדש וגם לא כוהנים שזקוקים לבצק, ההלכה מורה לנו לשרוף את הבצק או לזרוק אותו בצורה מכובדת (עטוף בשקית ניילון). אנחנו יודעים, זה נשמע לכן רעיון לא כל כך מוצלח לזרוק אוכל, אבל מדובר בסגולה להרבה דברים שאתן מייחלות להם, כך ששווה לעקוב.
משרה אימנו ועד נינט
אז למה דווקא נשים התחברו למצווה? כבר בספר בראשית מפורט איך האימהות שלנו נהגו להפריש חלה, מה שהביא להן "ברכה בעיסה", כלומר – שפע ורווחה. כמו כן, מדובר באחת מ-3 המצוות הייעודיות לנשים יחד עם הדלקת נרות שבת וטהרת המשפחה (לכן, רבות עורכות טקס הפרשת חלה סמוך לטבילה במקווה שלפני החתונה). במצווה עצמה יש גם סגולות, ולכן יש נשים שמתכנסות ומבצעות אותה בהידור.
כמובן שכמו כל טרנד, גם הטרנד הקדוש לא דילג על בנות הביצה המקומית, שכמו כל בנות ישראל נשבו בקסם המיוחד של המצווה שממש לא עושה להן הנחת סלבס. אם תחטטו להן באינסטגרם תמצאו, בין כל ההשקות ותמונות הפפראצי, גם כמה תיעודים להשתתפות בטקסים או ערבים כאלו ואחרים. בין המפרישות המצטיינות: עינב בובליל, מירית ועקנין, לאה שנירר, נינט טייב, אופירה אסייג, נופר מור, לירן כוהנר ועוד ועוד.
כל הסגולות
עם השנים, האמונה העניקה למצווה סגולות וישועות שונות ומשונות, בעיקר בתחומים שנשים מעוניינות בהם (ואף מילה על טבעת).
באופן כללי הפרשת החלה מביאה ברכה לבית, מגינה ושומרת על האישה המקיימת אותה ומהווה סגולה עבור כל מה שתבקש: רבות מבקשות בזמן הפרשת החלה על זיווג הגון, פרי בטן ובריאות. הרציניות שביננו גם יכינו רשימה מראש עם השמות של החברים והחברות עליהם הן רוצות להתפלל.
עוד עניין לו מסוגלת הפרשת החלה הוא תחום הפרנסה. בשבת שלפני ראש חודש אייר, נוהגים לאפות חלה בצורת מפתח, כדי שתהיה "מפתח לפרנסה".
DIY: כל הטיפים שיעשו לכן חיים קלים בדרך לחלה המיוחלת
ועכשיו בואו נדבר דוגרי. עם כל הכבוד לרוחניות ולאווירה הקדושה, בסופו של דבר אנחנו רוצות לצאת עם חלה. אז רגע לפני שאתן עוזבות אותנו ומחממות את התנור, קבלו כמה טיפים שיעזרו לכם לקצר תהליכים ולאפות את החלה המושלמת:
1. יותר יעיל: הפרידו בין זמן הכנת הבצק לזמן ההפרשה
בכל מה שקשור לבצק, שמרים ואפייה, כדאי שתדעו שמחכה לכן דרך ארוכה מההחלטה לאפות חלות ועד הרגע שתוכלו להתחיל לעבד את הבצק, להפריש אותו ולקלוע לכן חלות בצורות שונות. אי לכך, למרות שהייתן מעדיפות לעשות את זה ביחד עם כל החברות שהזמנתן להפרשה, כדאי להכין את הבצק מראש ולתת לו לתפוח. כשהבנות יגיעו תוכלו להתחיל עם טקס הפרשת החלה ולהמשיך לקלוע מהבצק שתפח את החלות שאתן רוצות.
2. יותר קל: "תערובת קסם לחלה" של סוגת
לאחרונה השיקה חברת סוגת תערובת חדשנית לאפיית חלות אווריריות, בתפיחה מהירה, ללא צורך בניפוי. התערובת כבר כוללת את כל מה שצריך בחלה - כולל שמרים, מלח וסוכר – כלומר רק צריך להוסיף מים ולהתפיח. התערובת נבדקה בקפידה על ידי השף ארז קומרובסקי והיא לא מכילה מוצרים מן החי, כך שהיא כשרה פרווה ומתאימה גם לצמחונים וטבעוניים.
3. יותר מהר: שימו גפרורים על הבצק
ככלל, לא כדאי לזרז את תהליך ההתפחה כי קיצור דרך פוגע במרקם העיסה. אם בכל אופן יש צורך בכך, תוכלו לכסות את הבצק בשקית ניילון לאחר שלשתן אותו ולהניח מעליה ראש שום או קופסת גפרורים, כשהצד של הגופרית מונח על הבצק כדי שיזרז את ההתפחה.
4. יותר פשוט ונוח: תבניות מיוחדות לחלות
רחבי האינטרנט מוצפים בהדרכות מצולמות לקליעת חלות באינסוף צורות ושיטות, ואתן תמיד מוזמנות גם להמציא כמה בעצמכן.
אנחנו כמובן לא נמנע מכן את התענוג שבעבודת היד הזו, אבל אם אתן פחות בעניין של מוטוריקה עדינה, בטח תשמחו לגלות שכבר חשבו עליכן והמציאו במיוחד בשבילכן תבניות מיוחדות לחלה. כל מה שנותר לכן לעשות הוא לקחת את הבצק התפוח ולהכניס אותו לתבנית. היא כבר תיתן לבצק את הצורה היפה ואתן תישארו רק כדי לספוג את המחמאות (אה כן, וגם כדי לאכול אותה).
אז עכשיו כשאתן כבר יודעות את כל מה שצריך לדעת, הגיע הזמן לעבור לתכל'ס - קבלו מתכון לחלה לשבת של ארז קומרובסקי.