היום הכי מאושר, הכי מיוחד, ההתחלה של החיים האמיתיים – לא משנה לאיזו קלישאת חתונה אתם מחברים יותר, רוב הסיכויים שאתם מעבירים את השבועות לפני האירוע הגדול בפאניקה מוחלטת, מתובלת ברגעים חפוזים של שאנטי. הכלה, ובחלק מהמקרים גם החתן, נתקפים היסטריה מכל פרט קטן ואולי לא סגור: האם מזג האוויר יהיה נוח, האם האורחים ייהנו, האם ההוצאות המופרכות יכוסו והאם לא טעינו כשהתעקשנו על חתונה חלבית.
כלות רבות מוציאות את האנרגיה על סידורי פרחים והינומה וחתנים רבים מקדישים זמן רב מדי למציאת נעליים מתאימות, עד שהם שוכחים את עיקר המאורע: איחוד של שני בני זוג שהולכים להקים משהו חדש יחד. זוגות רבים חוששים לעורר שדים מרבצם ומדחיקים סוגיות חשובות כמו מי עושה מה בבית, ואיפה הבית הזה בכלל הולך להיות. הרי החתונה היא אטרף כל-כך גדול, שכל שאר החיים שלכם מתגמדים.
אז זהו, שלא. זוכרים את הקלישאה ההיא, על התחלת החיים האמיתיים? אז ברור לנו שהיתה לכם מערכת יחסים גם לפני שלבשתם לבן ושחור (או לבן ולבן, אם אתם "מקוריים"), אבל הכניסה בברית הנישואין קושרת אתכם יחד לחיים משותפים, שכדאי שתתחילו אותם עם כמה הסכמות. עדיף שתיכנסו לחיים החדשים האלה כשאתם מודעים למציאות ולא מאוהבים בפנטזיה שבניתם לעצמכם ולעצמכן על חיי הנישואים ועל בני הזוג. בקיצור, כדאי שמתחת לחופה תהיו מצוידים כבר בציפיות ריאליות כדי שלא תצטרכו, חלילה, לעשות טיול חוזר לרבנות. פנינו לפסיכולוגית והמאמנת האישית איריס סלומון-בלום, שהסבירה מה בדיוק כדאי לברר רגע לפני שמשחילים את הטבעת.
שאלה ראשונה: חלוקה בנטל
האם אתם בעד שיוויון הדדי, או שאחד מכם מפרנס והשני דואג לתחזוקת הבית? ודווקא אם אתם שיוויוניים, כדאי לבדוק את החלוקה הזו מתבצעת."אני בעד המושג הדדיות", אומרת סלומון-בלום. "זה לא אומר שכל אחד מבני הזוג עושה מחצית מהמטלות בבית ומפרנס שווה בשווה – אפשר להתחלק כך שכל אחד עושה את המטלות שהוא יותר אוהב או שהן יותר נסבלות בעיניו". אם חבר שלך מתחבר יותר לפח האשפה, למשל, אז הוא בהחלט מוזמן להוריד את הזבל בעוד שאת עושה כלים. מצד שני, אולי הוא דווקא מעדיף לעשות כלים במקום להתעסק עם השירותים, למשל? מה שחשוב, מחדדת איריס, זה שאף אחד לא ירגיש מנוצל או פראייר או משרת של השני. "גם אם אתם גרים ביחד שנה ואת עושה את כל מטלות הבית והבחור לא נוקף אצבע, הוא לא צריך להסיק שזאת החלוקה שבה את מעוניינת". ואנחנו מוסיפים, ממש לא.
שאלה שנייה: ילדים זה שמחה?
יש אנשים שכבר מצעירותם ברור להם כמה ילדים הם מתכננים להביא לעולם, ואיך בדיוק יקראו להם, ויש אנשים שמעדיפים להשקיע בעצמם או שפשוט לא מתעסקים בזה. בכל מקרה חשוב לדבר על הנושא. אתם לא צריכים לרדת לרמה של השמות של הילדים או החוגים שתרשמו אותם אליהם, אבל כדאי להציף מחלוקות עקרוניות כמו מה קורה אם את רוצה ילדים מקיר לקיר והוא ילד אחד. כדאי להעלות גם את שאלת העיתוי. אם את לא מרגישה מוכנה ורוצה לחכות חמש שנים אחרי החתונה, בעוד שהוא כבר לחוץ להיות אבא, כדאי לדעת מזה מראש כדי למנוע מתחים עתידיים, ולהחליט על פרק זמן מקובל פחות או יותר על שניכם.
שאלה שלישית: באמונה שלמה?
גם בעולם חילוני כמו שלנו הדת עדיין תופסת חלק לא מבוטל מהחיים. לכן, כדאי לברר מראש מה הולך להיות תפקידה בחיים המשותפים שלכם. "לצערי אני נוכחת לראות זוגות שחיים במתחים רבים בגלל נושא הדת", אומרת סלומון-בלום. נכון, אתם בדרך כלל יודעים מראש אם מישהו מכם רוצה לשמור שבת בעוד שהשני רוצה לטייל בארץ ולעשות קמפינג. אבל לא תמיד הדברים הם כל כך פשוטים, ויש נושאים שקשה לתכנן או להחליט לגביהם מראש. כמו, למשל, נושא חינוך הילדים, נושא הביקורים אצל ההורים בחגים, שמירת כשרות בפסח וכו'. אם אתם רואים שקשה לכם להגיע להסכמות לגבי הנושאים האלה, לא מומלץ לדמיין שבעתיד הדברים ישתנו והאהבה תנצח. "מומלץ ללכת לייעוץ לפני הנישואים כדי לראות בעיניים מפוקחות את המציאות ולקבל כלים שיסייעו להחלטות בהמשך", מסכמת סלומון-בלום.
שאלה רביעית: איפה קושקושון?
יש אנשים שלא יכולים לחיות בלי יצור שעיר על ארבע לידם, ויש כאלה שחוטפים אלרגיה רק מהמחשבה על כך. אם אין לכן חיית מחמד בהווה אבל למישהו מכם יש כוונה לאמץ אחת כזאת, חשוב לדעת את זה מראש. "אם גידול חיה חשוב מאוד לאחד הצדדים, מומלץ להתנסות לפני ההתמסדות", אומרת איריס. "לגדל ביחד איזה בעל חיים שיוסכם על שניכם, אם זה כלב, חתול ובמקרים שאחד מהצדדים ממש מתנגד אז דג". אם ההתנגדות ממש חריפה אפשר להתחיל בעציץ, אבל בטח לא מומלץ להתחתן ורק אז לגלות שאתם ממש לא מסתדרים בנושא הזה.
שאלה חמישית: איתור קרובים
שני אנשים פירושם גם שתי משפחות, ואלא אם כן אתם חיים בחו"ל קשה למנוע מהחמות לקפוץ לביקור פתע. מערובות המשפחות בחיים המשותפים היא עניין טעון ומורכב, אבל חשוב לזכור שלצד המצוקות ההורים יכולים גם לסייע לא מעט. החמות שתשב לך על הצוואר גם תשמח לעשות בייביסיטר. מנגד, בטח גם יהיה לה מה להגיד על הדרך בה אתם מגדלים את יורש העצר. "כשאני מייעצת לזוגות, אני תמיד מדגישה שגם אם המשפחה של הבן זוג מתערבת, מציקה ומלחיצה, זה משני ושולי ולא אמור להשפיע על הזוגיות", אומרת איריס. מה שחשוב זה איך בן הזוג שלך מתמודד עם המשפחה שלו, האם הוא עצמאי ומצליח לא להיות מושפע ממנה לרעה, או שהוא הרבה יותר נשוי לאימו ולאביו מאשר לך. איריס ממליצה לנהל משא ומתן על כמות הביקורים הרצויה, מידת ההתערבות של ההורים ומידת העזרה שלהם. למה זה כל כך חשוב? "אני מכירה אישית בעל שקנה בשמחה מיטה לחמותו לפני הולדת הילד הראשון והציב אותה בחדר של הילד. האמא עברה להתגורר אצלם בבית, למורת רוחו של הצד השני". מספיק ברור?
שאלה שישית: שאלת מיליון הדולר
מה היחס שלכם לכסף – אתם אוהבים לבזבז או מעדיפים לחסוך? אם את שופהוליקית והוא חסכן בואכה קמצן או להפך, בהחלט עלולה להתעורר בעיה. נסו לשאול כמה שאלות פרקטיות על עניינים הקשורים לכסף – האם יהיה לכם חשבון משותף? האם כל אחד ימשיך לנהל חשבון בנפרד? אתם מעוניינים לחסוך לאיזה מטרה גדולה כמו קניית דירה או רכב? חשוב שלפני החתונה לא תסתירו את ההרגלים שלכם לגבי קניות או את הציפיות שלכם לגבי הוצאות על בילויים. "יש גברים שעד החתונה קונים לבנות הזוג מתנות יקרות ערך ויוצאים לארוחות ובילויים יקרים ואחרי החתונה מפסיקים עם זה", מספרת איריס. ואת זה את בטח תרצי לדעת לפני.
שאלה שביעית: עכברת העיר, ועכבר הכפר
איפה אתם רוצים לגור? בעיר, בכפר, בדרום, בצפון? אולי בכלל בחו"ל? אם כל אחד מכם רוצה לגור במקום אחר במהלך חייו, קחי בחשבון שהנושא לא ייפתר אחרי שתתחתנו. במקרים רבים זה רק ילך ויחמיר. אם את מירושלים במקור והוא מקריית שמונה, והוא רוצה לנהל את המטעים של אביו בצפון ביום מן הימים ואת תרצי להתקרב להורייך כשיהיו לכם ילדים – חשוב לשבת ולדבר על הנושא בכובד ראש. "ייתכן שזה משהו מהותי שעליו יקום או ייפול דבר. אולי תגיעו לפשרות, אבל אולי גם לא".
שאלה שמינית: לנצח או על מדרגות הרבנות?
יש כאלה שחושבים שזאת חתונה קתולית לנצח, ויש כאלה שאומרים שגם אפשר להתגרש אם זה לא מתאים. מה היחס שלכם למוסד הנישואים? רוב הזוגות שמתחתנים לא באמת חושבים על השאלה הזאת או לא רוצים לחשוב עליה, בעיקר לא מתחת לחופה. אבל הסטטיסטיקה מדברת בעד עצמה – כל זוג שלישי בישראל מתגרש (מי אמר בגידה?). "לפני שמדברים על הדי.ג'יי או השמלה, מומלץ לאמץ כמה שאלות לשיחה לאור הנתונים האלה", סבורה איריס. "אם תעלו את הנושא, יכול להיות שתגלו שהצד השני בכלל רצה להתחתן בחתונה אזרחית, או שהוא לא מאמין במוסד הנישואים ומתחתן כדי לא לאכזב את משפחתו. חשוב שתבינו מאיפה נובע היחס לנישואים ומה ההשלכות לכך, וכמובן אם זה מתאים לכם".
שאלה תשיעית: מסיבת פוך או אפטר פארטי?
עד כמה אתם אוהבים לבלות, ואיזה סוג בילויים? האם אתם אנשי בית או אוהבים להיות הרבה בחוץ? אם בן הזוג שלך רוצה כל היום לבלות במועדונים, בתי קפה ומסעדות ואת מעדיפה בית, או להפך), אז עלולה להיווצר בעיה. "יש להגדיר ניהול זמן איכות משפחתי", אומרת איריס. "בני זוג לא חייבים לאהוב את אותם סוגי הבילויים, אבל הבעיות מתחילות כשאחד הצדדים מרגיש שנמנעים ממנו בילויים או תחביבים שהוא אוהב. אז כדאי להפחית מינונים של בילויים מסוימים, אבל לא לוותר עליהם לגמרי כדי שלא תרגישו שאתם מוותרים על העצמיות שלכם".
שאלה עשירית: איזה הורים תהיו
איך את רואה את עצמך בתור אמא? איך אתה רואה את עצמך בתור אבא? אחד הדברים שהכי קשה לחזות בחיים זה סעיף ההורות. את יכולה להיות דודה מפנקת עד מחר, אבל זה לא בהכרח יעזור לך להבין איך תנהגי עם הילדים שלך ואיך בן הזוג שלך יעשה את זה. "אני ממליצה לא להסיק את זה מהאופן שבו בן הזוג מתייחס לכלב או לחתול שלו", אומרת איריס. "אני ממליצה לנשים להקשיב לגבר שלהן. אם הוא משרבב כל מיני בדיחות שוביניסטיות, גם אם הן נאמרות בהומור, אפשר להתייחס לזה כאל נורה אדומה ולהעביר את השיחה לפסים רציניים כדי שביום מן הימים הוא לא יגיד לך שכשהוא אמר שהתפקיד של האישה הוא לגדל את הילדים, צחקת והסכמת איתו".
אגב, גם לגברים מומלץ להקשיב טוב ולהבין מה המשמעות אם היא אומרת שהיא רוצה לגור ליד ההורים שלה כי הם יגדלו את הילדים, או שהיא בונה על זה שרק אתם תטפלו בילדים, או שהיא בכלל רוצה אופר. בכל צחוק יש שמץ של רצינות – תקשיבו למשמעות האמיתית של הדברים ואת ההחלטות כבר תקבלו לבד.
הגעתם לעמק השווה? אז הגיע הזמן לחגוג. הנה כמה דברים שכדאי לדעת על חתונות
איך חוסכים בעלויות?
המילון המלא למתחתנת
החתונה שלי: מדריך טיפים מזוגות שעשו את זה כבר
חתונה בעקבות הריון - תענוג או אסון?