בין אם אתם אלה שמתחתנים או אלה שמוזמנים, עונת החתונות הבאה עלינו לטובה תתפוס אתכם. החודשים הטובים כבר ממש כאן, המיוזעים מחכים מעבר לפינה (למה אוגוסט לא יוצא מחוץ לחוק?) וההכנות הרבות הן לא מנת חלקם של החתן והכלה בלבד, כי אם של האורחים והאורחות, בעיקר האורחות.
במחקר שפורסם בשנת 2008, מתברר כי תכניות הרזיה לפני חתונה הן דבר שרבות מאיתנו עושות, בלי קשר לצבע השמלה שנלבש באירוע. המחקר, שבוצע באוניברסיטת קורנל, מצא כי רוב הנשים הצפויות להשתתף בחתונות בתקופה הקרובה, חשבו על "משקל חתונה אידיאלי", שהיה בממוצע 10 קילוגרמים פחות ממשקלן הנוכחי. 70 אחוזים מהנשאלות השיבו כי להזיע לפני החתונה, לעבוד קשה ולהיראות רזה, הוא לגמרי לגיטימי.
אז נכון שמדובר במחקר מלפני עשור ושלא מדובר במגמה חדשה או מפתיעה, אבל מעניין לדעת אם חל שינוי כלשהו ביחס של נשים כלפי דיאטה לפני החתונה, בעשר השנים שחלפו. מחקר שהתפרסם ממש לאחרונה במגזין "פסיכולוג'יקל בולטיין" ניסה לבדוק בדיוק את זה. ראשית, המחקר תאר את המאפיינים של ילידי שנות האלפיים (דור ה-Y), כדי לנסות ולהבין האם יש באופיים תכונות שיכולות להצביע על ההתנהגות המשוערת בכל הנהוג לדיאטות שלפני החתונה. התברר כי המילניאלס נוטים להיות פרפקציוניסטים יותר, בין השאר בגלל הרשתות החברתיות שדורשות סטנדרט גבוה של מראה והתנהגות. "עכשיו, יותר מתמיד, קל להשוות את עצמינו זו לזו ולעיתים קרובות לא בצורה הבריאה ביותר", נכתב במחקר. אנחנו לא מופתעים, כמובן.
ד"ר קתרין פיליפס, פסיכיאטרית מאוניברסיטת קורנל, אומרת כי יש אנשים שלא רוצים לשנות את גופם, אך עלולים להרגיש בעקבות הרשתות החברתיות שהם חייבים לעשות זאת. "יש לא מעט אנשים שקונים בקלות רבה מידי את הרעיון שהם צריכים להיראות בדרך מסויימת" היא אומרת; "מכיון שקיים לחץ מתמיד של מסרים בתקשורת שיכולים להתפרש כאמת המוחלטת. מדובר במה שאנחנו מכנים בעגה המקצועית 'הצהרות', כאשר ההצהרות המועברות מהתקשורת הן לרוב ביקורתיות ושיפוטיות ומסבירות כיצד 'יש' להתנהג או להיראות. אנחנו חושבים שאנחנו 'צריכים' להיות במשקל מסוים, גם כאשר זה לא נכון או מציאותי עבורנו".
אימת האנשים הלא פוטוגניים
תוסיפו למאפייני הדור את עונת החתונות, וקיבלתם חוסר שביעות רצון מוגבר ביחס לאיך שאנחנו נראות ונראים. החתונות, שמאופיינות בקבבונים, התחרשות קלה וכפכפים שלוקחים הביתה גם כשלא צריך, הן גם אימתן של האנשים הלא פוטוגניים, שמסתכלים על כל תמונה שלהם ומחפשים את הפגמים, ובקיצור – אנחנו. העובדה שחתונות מצולמות ב-360 ומתועדות בכל דרך אפשרית, יכולה לפתוח אצל כל אחד ואחת מאיתנו תיבת פנדורה של חוסר ביטחון ופחד שאחרים ישפטו את התמונות שלנו בחומרה. אולי קצת כמו שאנחנו עושים לתמונות של אחרים.
"אנשים מאמינים שהתצלומים בחתונות מייצגים את "הזמן המאושר ביותר בחייהם", ואם מדובר בתקופה כל כך חשובה, איך יכול להיות שהם לא נראים בה בשיאם?", שואלת ד"ר קיטלי, חוקרת נוספת באוניברסיטת קורנל; "אלו הזיכרונות שלנו, אז למה שלא נעצב אותם הכי טוב שאנחנו יכולים?".
אך ירידה במשקל היא לא ערובה לכך שתיראו טוב וגם לא שמדובר בדבר הכי טוב. ירידה במשקל לא צריכה להיות תנאי מוקדם לחתונה, ולאבד משקל זו לא הפעולה הראשונה שאתם צריכים לעשות כשאתם מקבלים הזמנה מפונפנת. "יש הרבה דברים חשובים יותר שצריכים לעניין אתכם בכל הקשור לחתונה", אומרת ד"ר קיטלי. "יותר חשוב שתיהנו מעצמכם ותתנו לתחושת ההתרגשות לבעבע בתוככם. זה הכיף האמיתי. חשבו על השותפים הנפלאים שבחרתן לחיים שלכן, על החברים, המשפחה והאהבה שתרגישו ביום המיוחד הזה וגם על ירח הדבש הקסום הצפוי בתום החגיגות".
"אם אתן מוצאות את עצמכן בלחץ בנוגע למשקלכן לפני עונת החתונות, בין אם מדובר בחתונה שלכן ובין אם של חברים, כדאי שתזכירו לעצמכן שוב את המטרה של המאורע המרגש הזה. אנשים שם כדי לחגוג איתכן, לא רק לבחון איך אתם נראות. פשוט תיהנו מהחגיגה" מסכמת ד"ר פיליפס.
והיא צודקת. לתכנן חתונה זה גם ככה קשה ומלחיץ, אז למה להוסיף למדורה גם שנאה עצמית? ובכלל, לא רק שכדאי שנפסיק לשפוט את עצמנו בחומרה לפני חתונות, כדאי שגם נפסיק לעשות את זה לאחרים ולאחרות.