שמלת הכלה היקרה ביותר בעולם עוצבה על ידי רנה שטראוס, בעלת סלון כלות בבוורלי הילס, בשיתוף עם התכשיטן מרטין כץ, ומחירה מוערך ב-12 מליון דולר. נשמע חריג? גם לי. בדרך כלל כשבחורה אומרת שהיא רוצה "להיראות מליון דולר" ביום החתונה שלה, היא לא באמת מתכוונת למשכן את כל המשפחה שלה.
אז לסכומים כאלה כנראה לא נגיע, אבל מחירי שמלות הכלה אצל המעצבים המובילים בתחום בהחלט מגיעים למספרים של חמש ספרות לפני שאת מספיקה להגיד "חתונה אלטרנטיבית". שמלה של מעצב מדרג הביניים יכולה להגיע בקלות לסכום של 8,000 שקל, שלא לדבר על התותחים הכבדים שאצלם את יכולה לשלם כפול. ואחרי שהייתי בחתונות של שלוש בנות דודות וזרה מוחלטת אחת, וחשקתי שיניים בחיוך חרד כשהשמלה התהלכה אל החופה (עם הכלה איפשהו באמצע), התחשק לי לצרוח קבל עם ומוזמנים משני הצדדים: אין לי כסף לזה! וחוץ מזה, שמלות עשויות מדי, מעוצבות מדי, עשירות מדי וראוותניות הן די פאסה, כפי שאפשר להתרשם משלל הסלבס שהתחתנו לאחרונה, ועשו את זה פשוט ובסטייל.
ומתברר שלא זעקתי לשווא. כי לצד מעצבות הכלות הקלאסיות, עולים וצצים להם לא מעט ליינים של מעצבות מן השורה שהסממן המרכזי שלהם הוא שהם מתומחרים הרבה יותר שפוי. רק לאחרונה הוציאו סיגל דקל ועינת ספרא ליין של שמלות כלה במחירים שווים לכל נפש, אצל יוסף ולולו ליאם כבר מזמן אפשר לאתר שמלות ערב אלגנטיות בצבע לבן, המותג של דפנה לוינסוןHDL השיק קולקציית שמלות כלה עד 1,500 שקל ואפילו מעצבת הכלות נירית לבב מציעה ליין שנקרא "כלה קלה" שבו שמלות אלטרנטיביות במחירים אלטרנטיביים. גבירותיי וכלותיי מהפך?
"הרבה בנות אומרות 'הו, סופסוף!'"
"היום גם יש טרנד של חזרה לפשטות – שמלות קלילות ורומנטיות, ופחות שמלות קצפת שהיינו רואות פעם", אומרת המעצבת עינת ספרא. "התחלתי את העסק לפני שהתחיל המיתון. אני פשוט חושבת שאפשר לעשות דברים יפים במחירים שמתאימים לתקציב – המחיר מתאים לכלה ולי".
גם סיגל דקל מאששת שהסיבה לליין היא לא רק המצב הכלכלי, אלא צורך אמיתי של רוח זמננו שאין לו מענה. "ראיתי שוק מתפתח של נשים שלא מחפשות משהו פומפוזי. הן רוצות להרגיש מחוברות לעצמן, ולא להוציא המון כסף על שמלה של ערב אחד. יש גם בחורות שמתחתנות פעם שנייה, או בגיל יותר מבוגר, כשפנטזיית הסינדרלה כבר לא מככבת אצלן והן לא רוצות להראות פאתטיות. במקום שמלה, הן יכולות להוציא את הכסף על טיול בקריביים".
אז מה אנחנו יכולות לקבל במחירים שפויים?
סיגל: "מדובר בקו של שמלות ערב ושמלות כלה, יש בו מגוון של בדים, צלליות ואורכים שמיועד לנשים שמחפשות שמלות כלה יותר אלטרנטיביות ומחוברות לאדמה ופחות יקרות".
עינת: "מה שמנחה אותי זה הכלות. כל אחת רוצה להרגיש מיוחדת, ולא חלק מפס ייצור, ואני רוצה לגרום לה להרגיש מיוחדת בלי שהיא תצטרך להוציא על זה מעבר לתקציב שלה. אני מלווה את הכלות ליווי צמוד, ומנסה לעשות את זה כמה שיותר כיף בשבילן בתוך כל הלחץ של ארגון החתונה".
מה מאפשר לכן ליצור שמלות זולות יחסית? האיכות לא נפגעת?
סיגל: "אני לא תופרת בהזמנה – יש לי דגמים מוכנים מראש, ואני לא עושה שינויים. זה יותר ממוסחר ויותר קל ככה. אבל זה בשום אופן לא מוריד מהאיכות".
עינת: "אני נותנת לכלות לבחור את הבדים, והן יכולות להכניס לתקציב בד יקר או זול. העבודה שלי היא באיכות ללא פשרות. אני כן מאפשרת עיצוב אישי לכלה, ויש גם כאלה שמעדיפות דגם מוכן".
הלקוחות, עושה רושם, מאוד שמחות על האפשרות לרכוש שמלת מעצבת שלא תקרע להם את הכיס. "התגובות מדהימות – אין סיפוק יותר גדול מכלה שמרגישה מדהים ביום החתונה. כל פעם הן מתקשרות יום אחרי לספר על המחמאות ואני מקבלת צמרמורת", אומרת עינת. "הרבה בנות אומרות 'הו, סופסוף!'", מסכמת דקל.
"זה לא ממש שמלת כלה"
אני כבר מתחילה לחשוב על טוקסידו אלטרנטיבי בשביל החבר האלטרנטיבי שלי, אבל לפני שאני קופצת על המציאה, אני מחליטה לבדוק למה בעצם שמלות כלה חייבות להיות כל כך יקרות שאת צריכה אלטרנטיבה בשבילן, ומה התותחים הכבדים של עולם החתונות חושבים על השינוי.
"זול תמיד היה. כמו שיש ג'ינס של פוקס וג'ינס של דיזל", אומרת הגורו של הכלות גלית לוי. "מי שרוצה איכות תבוא לפה. 'גלית לוי' זה מותג של בית אופנה. מי שרוצה משהו זול יכולה לעשות גם את זה. תמיד יהיו פתרונות. כלה יודעת איך היא רוצה להיראות ביום החתונה וכמה היא רוצה להשקיע, ובכל זאת, חתונה זה יום שהתמונות ממנו ילוו אותך כל ימי חייך".
אז למה שמלות כלה חייבות להיות כל כך יקרות?
לכל כלה נתפרת שמלה שמעוצבת לפי הגוף שלה, בתפירה אישית. הבדים שאני משתמשת בהם מגיעים מבירות האופנה בעולם, ומשתמשים בהם מעצבי על כמו ולנטינו, דיור, דולצ'ה וגבאנה. התפירה לא יורדת ברמה ממעצבים כאלה. אם משווים את המחירים, אז שמלה של דיור עולה 50 אלף אירו, וזה ממש לא המחיר כאן".
אבל אצל מעצבי העל את לא משלמת רק על בדים שג'ון גליאנו השתמש בהם, את גם זוכה לשירות V.I.P. "מעבר לרמה הגבוהה, אנחנו עושים 3-5 מדידות, הלבשה ביום האירוע כאן או באמצעות מלבישה שאנחנו שולחים. כל כלה זוכה לטיפול מתוקתק מרגע הזמנת השמלה ועד לאירוע. זו הליגה הכי גבוהה שיש, וכלה יכולה לדעת שהיא מזמינה שמלה במקום שעומד מאחוריו אדם שנמצא בתעשייה כבר 14 שנים, עם מותג בינלאומי".
ומה את אומרת על האלטרנטיבות הזולות?
"אם מצאת שמלה בזארה וטוב לך איתה, אז סבבה. מעצבות קז'ואל שמוסיפות שמלות לבנות וקוראות לזה שמלות כלה – יכול להיות שזו שמלת כלה לסוג מסוים של כלות, אבל זה לא ממש שמלת כלה. אנחנו משתמשים בבדים של תפירת עילית, ולא כאלה שתופרים מהם קז'ואל – לא לייקרה לבנה או כותנה לבנה. אני משתמשת בתחרה שעולה 2,000 דולר למטר. המחיר של שמלת כלה אצלי כולל גם את האביזרים הנלווים: הינומה, תכשיטים, חצאית להחלפה לריקודים. זה לא קורה בחנות אלטרנטיבית, ואז צריך לבוא לחנות כמו שלי כדי לקנות הינומה, כי אלה לא באמת שמלות כלה".
עוד מבקשת לוי להזהיר את הכלות הצעירות וחסרות האמצעים מפני תופרות בית זולות או מעצבים אנונימיים שמציעים לתפור דגמים של בעלי שם בחצי מחיר. "נתקלתי בעשר השנים האחרונות בכלות שהגיעו למצב שלא הייתה להן שמלה, והן הגיעו הנה בוכות", היא מספרת, "היו מקרים שתפרנו שמלה ב-24 שעות כדי להציל כלה".
את לא בטוחה איזו שמלה מתאימה לך? נסי את המערכת לבחירת שמלות כלה. אנחנו לא מבטיחות לך שזה יהיה זול, אבל בטח יותר קל מלהתרוצץ בדיזנגוף.