מלצרת באולם, ככל הנראה הטיפ נעלם | צילום: istockphoto כל אחד שחגג אירוע באולם יודע שמדובר בהוצאות שלא נגמרות, מבחירת המנות, הצלם, הדיג'יי ועד הדברים הקטנים של מתן טיפים למלצרים בסוף האירוע. למרות שלכאורה מדובר בכסף שניתן מרצון, מסתבר שיש אולמות שמחייבים לתת טיפים למלצרים. ולאן הולך הכסף? mako חושף את האמת מאחורי התעשייה היקרה: רבי מלצרים ומנהלי אירועים לוקחים את אלפי המזומנים לעצמם, המלצרים יכולים לשכוח מהכסף, והלקוחות שחשבו שפרגנו למלצרים בעצם עוזרים לבעל האולם להתעשר על חשבונם.
השבוע דנה ועדת מיוחדת לפניות הציבור בנושא אי אכיפת חוק שכר המינימום למלצרים, ואכן נראה כי המלצרים ברחבי הארץ לא זוכים לקבל את השכר שמגיע להם. "אנחנו מקבלים שכר של 100 שקלים לאירוע בערב", מספר נ', מלצר בצפון. "את הטיפים שאנחנו מרוויחים מהשולחן, אנחנו לוקחים לכיס", הוא מסביר. בעלי אירועים יודעים שבסוף הערב מתפקידם לתת סכום נוסף עבור טיפים למלצרים והצוות אך נ' מדגיש שהם לעולם לא יקבלו את המזומנים או הצ'ק המיוחל. "בעל השמחה באחד האירועים נתן לי באופן אישי 50 שקלים ואח"כ מנהלת האירועים אמרה לי 'איפה הכסף'? תיתן לי אותו ואמרה לי "זה לא שלך, זה שלי". נ' טוען שמנהלת האירועים באולם היא זאת שלוקחת את הכספים שמיועדים למלצרים.
"95% מהחוגגים באולם ישאירו כסף עבור המלצרים, ככה נהוג", מספר נ' למרות שלא מרוויח את הכספים האלו. זכויות עובדים נוספות ממש לא באות לידי ביטוי באולם, "אנחנו מקבלים 100 שקלים ל-5-6 שעות עבודה בערב ואם לא נקבל טיפים מאותו שולחן, בעצם נרוויח מתחת לשכר המינימום", הוא מדגיש.
"גוזרים קופון על המלצרים והלקוחות"
"לרוב אני מרוויח 90 שקלים טיפ משולחן, ואם אני עובד על שני שולחנות אני מרוויח 180 שקלים של טיפים ועוד 100 שקלים שכר עבודה ליום, אני מסיים את היום עם שכר יפה". למרות הסכום נחשב לשכר נאה מאוד, לא כל יום המלצרים חוזרים מרוצים, "באירוע בר מצווה למשל, אני יכול לשרת שולחן של ילדים שכמובן לא משאירים טיפ ואז אחזור עם 100 שקלים הביתה", הוא מספר.
"הם גוזרים קופון על לקוחות, הם פשוט גונבים ממני ומהם", נ' אומר בכעס על הנוהל לקחת את הטיפים שמיועדים למלצרים. בתשובה לשאלה מדוע הם לא מתלוננים, נ' מספר שהוא הופתע לראות את המדיניות המקוממת שהגיע לעבוד, "מה יכולתי לעשות, היא פשוט הוציאה לי את הכסף מהכיס וראיתי שכולם שותקים", הוא מספר.
"בעל השמחה נתן לי 50 שקלים ומנהלת האירועים אמרה לי להוציא מהכיס" | צילום: אור גץ, רויטרס3 א' מספרת שהיא חגגה בת מצווה לבתה במקום, "לא חתמתי על שום סעיף בחוזה שחייב אותי לתת טיפ, אבל זה ידוע שנותנים טיפ בסוף הערב". היא מספרת ל-mako. לדבריה בסיום האירוע שאלה את מנהלת האירועים כמה כסף עליה לתת ובתשובה נאמר לה 100 שקלים למלצר. "שילמנו לה 600 שקלים, היו 5 מלצרים במקום אך לבסוף החלטנו לתת גם לברמן", היא מספרת. האם הכסף הגיע למלצרים האדיבים? "אני לא יודעת, נתנו לה 600 שקל וידענו שהיא אמורה לחלק להם אותו", היא מדגישה.
לא רק בצפון הארץ, לקיחת הכסף מתרחשת מתחת לאפם של האורחים והמלצרים אלא גם במרכז. ק', שבנה התחתן לפני שלושה שבועות באולם באזור השרון מספרת ל-mako, "בני התלבט אם לתת טיפים בסוף האירוע כי הוא שמע שבעלי אירועים לא מחלקים את הכסף בסוף הערב", היא מספרת. "אך בסוף האירוע הוא ואשתו הטרייה כבר היו מסוחררים מהאירוע המוצלח ואני ובעלי טיפלנו בענייני הכספים", היא מדגישה.
ק' מדגישה כי הטיפים שבנה היה צריך לשלם הם לא המזומנים היחידים שהיו מיועדים למלצרים, "בחוזה היה סעיף שאומר שמלבד מחיר המנה הוא משלם עבור המשכורת של המלצרים", היא מדגישה. לדבריה בסיום האירוע בעלי האולם רדפו אחרי בעלה כדי שישלם את הטיפים הנדרשים, "אמרו לנו שאנחנו משלמים ל34 אנשי צוות, לכל המלצרים, לטבח, לעוזר טבח, ממתי הם אמורים לקבל טיפ"? היא תוהה בכעס. הסכום שניתן לבעל האולם מסתכם ב-3000 שקלים.
לטענתה מהיכרות קודמת עם אחד המלצרים, הכסף טרם חולק ביניהם, "אני תארתי לעצמי שהעסק עובד כך אבל בעלי השתגע כשהבין שהטיפ לא הגיע ליעדו", היא מספרת. "אני מאמינה שכל זוג שעושה אירוע לא רוצה לשלם לבעל הבית", היא מדגישה, "לרוב נותנים טיפים עבור שירות טוב ולא לבעל הבית".
"ברגע שאומרים לי שהכסף מיועד למלצרים ומנהל האירוע לוקח אותו לעצמו, זו גניבה", מוסיף ע' בעלה. "אנחנו שילמנו על האירוע, על עלות כל מנה, שכר המלצרים, הכל מתומחר, הם הפעילו לחצים אגרסיביים כדי שנשלם טיפ בסוף האירוע, אבל זה לא הגיוני שיקראו לזה טיפ ויכניסו אותו לכיס שלהם", הוא מדגיש.
"ככה זה בארץ מגניבות מתעשרים"
"אחרי האירוע החתן והכלה היו מסוחררים ואנחנו טיפלנו בענייני כספים". (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock ס', רב מלצרים ומנהל אירועים בכיר באזור השרון מספר על התרמית, שלטענתו ידועה בתעשיית האירועים. "אצלנו באולם הטיפ הכללי בסוף האירוע מתחלק שליש למלצרים, שליש למטבח ושליש למלצר הראשי". בפועל מספר ס' כי מנהלי אירועים רבים ברחבי הארץ חושבים שלמלצרים לא מגיע כסף, "לדעתם הם מקבלים מספיק כסף מהשולחנות ולכן לוקחים את הכסף לעצמם", הוא מדגיש.
ס' שמכיר איך העסק מתנהל מקרוב מספר שאולמות רבים מוסיפים סעיף בחוזה בו יש לשלם בסוף הערב כ-3000 שקלים למלצרים על עבודתם. "בתי מתחתנת בקרוב ואני לא הייתי מוכן לחתום על סעיף כזה, טיפ זו זכות ולא חובה", הוא מדגיש. "בחתונה שלה אני אעבור מלצר-מלצר ואתן לו את הכסף באופן אישי", הוא מדגיש.
לטענתו, השכר של רב מלצרים מגיע לסכומים מכובדים ולקיחת הכספים היא מבחינתו גנבה. "מלצר ראשי או בשמו רב מלצרים מרוויח לא פחות מ-8000 שקלים לחודש", הוא מספר. לגבי טיב העבודה, הוא מדגיש כי המלצרים עובדים הרבה יותר קשה ביחס לרב המלצרים, "עבודת מלצרות זו עבודה פיזית קשה, אתה קורע את הרגליים והידיים וסוחב מגשים כבדים".
ס', בוגר תדמור, נמצא במקצוע 30 שנה מצהיר כי אין ספק שהעבודה של רב מלצרים במהלך האירוע פשוטה יחסית, "אתה דואג שלא שתהיה שום פשלה, מתזז את המלצרים ודואג שהכל יתקתק כשורה".
לדבריו, שכר המלצרים בגני אירועים לערב נע בין 200-220 שקלים, "מלצר שיודע לתת שירות טוב ירוויח כ-300 שקלים טיפים משני שולחנות", הוא מדגיש. למרות שהכסף נחשב ל-"טוב", מדגיש ס' שהגניבה הזו לא מקובלת עליו, "ככה זה בארץ, מגנבות מתעשרים. אני בחיים לא אקח ממלצר טיפ, הם עובדים מאוד מאוד קשה".
מנהל אולם בדרום: "תופעה רעה שהשתרשה"
"עבודת מלצרות זו עבודה פיזית קשה". רב מלצרים | צילום: John Sommer, Istock שלום ג'בלי מבעלי אולמי אגמים, מודה בגילוי לב שאצלו באולם הטיפ הכללי לא מגיע למלצרים אך ניתן לעובדים אחרים. "30% מהסכום מגיע לרב המלצרים ו-70% לעובדי המטבח, לשוטפי הכלים ולמנקים", הוא מדגיש. המלצרים לדבריו מקבלים משכורת של 150 שקלים לערב של 6 שעות ולדעתו בערב רגיל מרוויחים כ- 200 שקלים של טיפים.
ג'בלי מספר שהתופעה המכוערת בה רבי מלצרים לוקחים את הכסף לעצמם אכן מוכרת לו, "זה קורה בעיקר באולמות במרכז, אצלנו אין דבר כזה שרב המלצרים ייקח את הכסף ואנחנו גם מסבירים ללקוח לאן הולך הכסף", הוא מספר. ג'בלי אכן מיידע את לקוחותיו על חלוקת הטיפים למטבח ולרב המלצרים ומסביר להם שהמלצרים מקבלים טיפים רבים מהשולחנות. "הרבה אולמות מחתימים באמצעות חוזה שיש לשלם טיפים בסוף האירוע אבל לדעתי זו זכות ולא חובה, איך אפשר לחייב בן אדם אחרי הוצאה כזאת גדולה?", הוא אומר.
"זו נורמה רעה שהשתרשה שרב המלצרים לוקח את הכסף, יש אולמות שיודעים ומעלים עין", הוא מספר. לדבריו הוא מאמין שרב הלקוחות ברחבי הארץ אינם מודעים למתרחש לאחר שהאירוע הגדול שלהם נגמר.
הראשון שהקים ועד להתארגנות עובדים בענף המסעדנות. אלון-לי גרין | צילום: באדיבות אלון-לי גרין מורן שמלצרה באולם במרכז הארץ טוענת שדווקא עשתה "כסף טוב" בעבודתה כמלצרית. "קיבלתי שכר של 260 שקלים לערב ו-150 שקלים טיפים וזו משכורת מכובדת", היא מצהירה. לטענתה התשלום הסמוי מהעין ידוע בענף המלצרות, "ההורים של הזוג לרב משלמים את הסכום ורב המלצרים לוקח את הכסף לעצמו או שמחלק קצת לטבחים", היא מוסיפה. לטענתה אם הייתה מרוויחה "גרושים" אולי הייתה מתקוממת אבל הרוויחה משכורת נאה לכל הדעות.
"אני מאמינה שבעל האולם מעלימים עין, כולם מודעים לעניין אבל יודעים איך להתנהל כרגיל, בד"כ הם יכניסו את הכסף לכיס כשאף אחד לא רואה". מורן משערת שמדובר בסכומים גבוהים מאוד, "זה בין 50-70 שקלים למלצר ותכפילי ב30 מלצרים ונגיע לאלפי שקלים".
גם תומר שהתחתן לפני חודש טוען שלא בדק האם הכסף ששילם הגיע למלצרים אך לא בטוח שאפשר לעשות משהו בנידון, "לפי מה שאני יודע מנהל האירוע, השף, המלצרים והאולם גוזרים קופון מהכסף ששילמת". תומר מודה ששילם סכום גבוה של 4000 שקלים טיפ, "אמרו לי לשלם 10 שקלים עבור כל אורח, לכן כפול 30, יצא 3000 ובסוף הוספתי עוד". הוא מוסיף. "לא בדקתי לאן הכסף הלך, אין לי שליטה על זה, ברור שאני רוצה שהמלצרים יהנו מהכסף אבל כשמגיע סוף האירוע ויש בלאגן אתה לא יכול לבדוק הכל". לטענתו אם האירוע נחשב כמוצלח פחות יפריע לחוגגים מי הרוויח מהכסף, "האירוע שלי היה טוב וזה מה שחשוב", הוא מסכם.
"אם המעביד לקח דבר שלא שייך לו ולא העביר כסף למלצרים זו עברה פלילית"
לפי ההסכם הקיבוצי הכללי שנחתם ב-2006 בין התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים לבין ההסתדרות, שכר המלצרים אינו יפחת משכר המינימום והם זכאים לתנאים סוציאליים. לפי ההסכם העובדים מחויבים לקבל תלוש משכורת בו יפרטו שעות העבודה והתנאים השונים: ימי חופשה, ימי מחלה וימי הבראה.
עורכת הדין ליאורה גז, מומחית למשפט מסחרי ודיני עבודה טוענת כי הפסיקה קובעת שהמעסיק חייב לשלם למלצר שכר מינימום, "בצו ההרחבה בענף האולמות וגני האירועים נקבע כי טיפים, דמי שרות וכל תקבול אחר שניתן לעובדים בגין השירות מהאורחים אינם בגדר שכר עבודה כמשמעותו עפ"י חוק". לטענתה, הפסיקה קבעה ככלל כי טיפ שניתן ע"י האורח ולא עבר דרך קופת המעסיק לכאורה שייך למלצרים. לעומת זאת, טיפ יכול להיחשב כחלק משכר עבודה כאשר הוא עובר דרך קופת המעסיק והתקיימו מספר תנאים לפי ההסכם האישי או ההסכם הקיבוצי בנוגע לתשלום השכר.
"הבעיה היא שחלק מהטיפים לא נרשמים בתלוש, ולא מדווחים כחלק מהמיסים של המעביד ", מסביר עו"ד אילן קמינצקי, מומחה לדיני עבודה. "אם הטיפ נרשם והוא חלק מהמשכורת, הוא יכול להיות חלק משכר המינימום", הוא סביר.
קמינצקי מסביר שהמעביד גם באירועים מחוייב לשלם למלצר באמצעות תלוש שכר ובו כל הזכויות הסוציאליות שלו, "באירוע לרוב המלצר מרוויח טיפים ישירות מהשולחן. בנוסף המעביד עצמו יכול לחלק מהטיפ הכללי שקיבל מבעל השמחה".
אולי המעביד חושב ששכר המינימום והטיפים מספקים את המלצרים? "בעל השמחה לרב משלם את הטיפ כי הוא יודע שזה יגיע למלצרים", הוא אומר. "ההנחה של הלקוח היא שהכסף מגיע למלצר ואם המעביד לוקח דבר שלא שייך לו ולא מעביר את הכסף למלצרים זו עבירה פלילית ואפשר להגיש תביעה", הוא מסביר. קמינצקי טוען שאכן מדובר בהטעיה ולכן הלקוח יכול לתבוע את האולם ולדרוש את כספו בחזרה, "הלקוח נתן את הטיפ כי היה מרוצה מהשירות, הוא לא השאיר זאת לבעל האולם אך למרות זאת אומר "מאוד קשה להוכיח מה הייתה כוונת הצדדים אבל ההנחה של רוב האנשים שזה יגיע למלצר היות וזה הסיכום שהתבצע לפני האירוע".
אלון-לי גרין (27) היה הראשון שהקים ועד להתארגנות עובדים ברשת קופי בין וכיון יוזם הצעת חוק למען שכר מינימום לכל מלצר בנוסף לטיפים שניתנים לו במשמרת. "מדובר בענף של 100 אלף עובדים שמגיעים למקום העבודה והחוק לא מחייב לשלם להם שכר מינימום אלא שהמשכורת בסוף החודש תהיה לפחות בגובה משכורת המינימום", הוא מדגיש את ההבדל הקטן. לגבי התופעה הידועה באולמות מצהיר גרין, שזו עברה על החוק. "אני מציע למלצרים להקים ועד במקום העבודה כדי שתהיה להם היכולת להתמקח", הוא מסביר.
"התחלופה בענף המסעדנות היא גדולה והיא באה לטובת המעסיקים", הוא אומר. "ישנה תופעה נוספת ברגע שהמלצרים דורשים את הזכויות הבסיסיות שלהם, הם מפוטרים ותובעים את המעסיקים ולרב גם זוכים", הוא טוען. "החוק הכי בסיסי בעולם העבודה הוא שאי אפשר לקיים עסק בלי מעסיק אך גם בלי העובדים", הוא מדגיש.
מהתאחדות אולמות וגני האירועים בישראל נמסר בתגובה: "התאחדות בעלי האולמות מתחייבת לשלם למלצרים ולעובדים עפ"י חוק".
>> חתונה שווה אלף מילים: אלבומי חתונה אמיתיים
>> בת 35, רווקה: דבורי ויינר מחפשת אהבה