אתם מאוהבים עד השמיים, אין ספק. אבל זה ממש לא סותר את העובדה שאתם מתבאסים בכל פעם שבן הזוג מבזבז אלפי שקלים על מותרות שנראות לכם מיותרות. לכן, רגע לפני שאתם הופכים משני רווקים שמנהלים מערכת יחסים רומנטית, לזוג שמקים בית בישראל עם חשבון משותף, כדאי שתגבשו אסטרטגיה כלכלית נבונה שתהיה מוסכמת על שניכם.
האם יש התנהגות כלכלית מומלצת לזוגות צעירים? שרית דור מהבנק הבינלאומי, טוענת שכן וגם רצוי לאמץ אותה בחום. קחו דף, עט ונשימה עמוקה, והצטרפו לשיעור הראשון בניהול נכון של משק בית משותף.
דברו על זה
לבני הזוג לא תמיד נעים לדבר על כסף, וזוגות רבים מוצאים את עצמם עושים את זה בפעם הראשונה רק אחרי שהחליטו להינשא. חשוב מאוד לשבת יחד, לפתוח את הנושא בצורה גלויה ורצינית ולתאם ציפיות בתחום הפיננסי. איך אתם רואים את העתיד שלכם? מהם היעדים שלכם בחיים? איך אתם מתכוונים להשיג אותם והאם אתם מתכננים רכישה של בית בקרוב?
מומלץ לקיים את השיחה לפני החתונה, אבל גם אם לא תיאמתם ציפיות מראש, אל תוותרו והקדישו לזה זמן. נסו לגבש יחד את האסטרטגיה הכלכלית הזוגית שלכם לשנים הבאות, והחליטו אם אתם מעדיפים לחסוך כסף לטווח ארוך או לחיות את הרגע.
חשבון משותף
שני חשבונות בנק נפרדים עולים לכם יותר כסף. למרות, שפתיחת חשבון משותף תאלץ אתכם להגיע לבנק יחדיו, יש לה כמה יתרונות: חשבון משותף יגרום לכם לקבל את כל ההחלטות על ההוצאות המשפחתיות ביחד, והפעילות הפיננסית של כל אחד מכם תהיה שקופה וידועה לשני הצדדים.
בנוסף, חשבון משותף יחסוך לכם תשלום כפול על עמלות בניהול החשבון, ויעניק לכם הטבות שונות ותנאים מועדפים בבנק.
איך תבחרו את החשבון שמתאים לכם?
מה? תמיד חלמת על וילה בהר סוף? אבל אני רוצה לגור בדירה הישנה של סבתא | צילום: istockphoto איך גומרים את החודש?
הטיפ הבסיסי להתנהלות כלכלית נבונה, הוא ליצור טבלת הכנסות והוצאות. אתם חייבים לחיות במסגרת התקציב שיש לכם – אם אתם נוטים להוציא יותר מאשר להכניס, ואין לכם אבא שיכסה את המינוס מדי חודש - אתם בבעיה.
אם אתם מתכננים לחסוך, קחו בחשבון שתצטרכו לעשות ויתורים בטווח הקצר. הדרך המומלצת לחסוך כסף, היא להגדיר סכום קבוע שיורד מהמשכורת מדי חודש ונשמר בבנק – אתם לא תרגישו את חסרונו של הכסף הזה, אבל לאט לאט הוא יצטבר ויתפח, ויום אחד תוכלו להשתמש בו להשגת המטרה שהצבתם לעצמכם.
ההבדל בין חסכנות לקמצנות
אפשר להתנהל נכון ובאחריות בלי להתחשבן על כל שקל. נסו לעשות סוויטצ', ולהתחיל להשתמש בכסף רק באופן מתוכנן ולא ספונטני. כן, זה אומר שלא קונים מגפיים רק כי הם מהממים, אלא ביום בו מחליטים שיש צורך בזוג נוסף.
אם אתם קופצים לסופר, למשל, תכננו מראש את הקנייה והכינו רשימת קניות. למנהלי השיווק יש כל מיני דרכים לעודד את הקנייה שלכם: מוצרי היסוד, לדוגמה, יימצאו תמיד בקצה המרוחק של החנות, מה שיאלץ אתכם לחצות אותה לאורכה, ולהיתקל בדרך בסחורה מפתה. מוצרים זולים ימוקמו תמיד במדפים התחתונים או הגבוהים מדי – ולרוב יהיו אלה המוצרים היקרים שיחייכו אליכם בגובה העיניים.
מה הכי נכון לעשות עם הכסף מהחתונה?
ואני מאד מבקשת ממך להפסיק לקנות אביזרים משוכללים לאופניים. אנחנו חוסכים | צילום: hannamonika, Istock תנו לעצמכם קרדיט
השאירו את רוב התשלומים לכרטיס האשראי, והפחיתו את ההוצאות בכסף מזומן. למה? ראשית, כי אתם משלמים עמלה בכל פעם שאתם מושכים כסף מהכספומט, ולכן מוטב להוציא בכל פעם סכום גדול של כסף שישמש אתכם לתקופה ארוכה. שנית – למזומן יש נטייה להיעלם במהירות האור, ועוד לא נמצא האדם שהצליח לשחזר בסוף היום לאן "הלך" לו הכסף.
לעומת זאת, השימוש בכרטיס האשראי מאפשר לכם בקרה על ההוצאה החודשית שלכם. כדי לא להיכנס למינוס, רצוי לקבוע את תאריך החיוב בהתאם לתאריך קבלת המשכורת. בנוסף, מומלץ לחלק לתשלומים קבועים, סכומי קניות של מוצרים שישמשו אתכם לאורך זמן. לדוגמה, ביטוח שנתי לרכב חלקו ל-12 תשלומים, וכך תוכלו לדעת כמה זמן נותר לכם לשלם עבורו ומתי הוא יוצא מתוקף ונדרש ביטוח חדש.