אחוז המתגרשים בישראל ממשיך לעלות, ויותר ויותר זוגות מחליטים לפרק את החבילה. לפי דו"ח של הנהלת בתי הדין הרבניים בשנת 2013 התגרשו 11,219 זוגות בישראל לעומת 10,694 זוגות בשנת 2012. כאשר ירושלים נמצאת בראש רשימת המתגרשים, בה התגרשו 733 זוגות והיא "זוכה" בתואר שיאנית הגירושים. תל אביב ניצבת במקום השני בה התגרשו 678 זוגות בשנת 2013. לשם השוואה, טירת הכרמל נמצאת בתחתית הרשימה, בה התגרשו 40 זוגות בלבד.
עם זאת, יש גם בשורה טובה שכן רבים מהם לא מאבדים תקווה וחושקים בזוגיות חדשה. יודעי דבר מספרים כי פרק ב' בחיים נחשב בהכרח גם לפרק מוצלח יותר, הזוגיות השנייה היא טובה יותר שכן בני הזוג מגיעים אליה עם בשלות והבנה לקראת בניית יחסים ומשק בית מתפקד. תמיד נהוג לדבר על חיי השותפות השנייה יחדיו ועל האופן בו הילדים מתמודדים עם משבר הגירושין, אך גם יום החתונה בפעם השנייה עשוי להיות שונה לחלוטין בשני המקרים.
איך נראות החתונות של אלו שהתחתנו כמה פעמים? האם גם בפעם השנייה שעמדו תחת חופה, הם הוציאו מאות אלפי שקלים בעבור האירוע או העדיפו דווקא להשקיע באירוע קטן ומצומצם? איך בוחרים את השמלה לחתונה הנוספת, והאם הנשים בוחרות לשחזר את שמלת הכלולות? פגשנו כמה בני זוג שחלקו איתנו חוויות מהאירוע שחוו פעמיים בחייהם
חתונה ראשונה רווק בן 25, חתונה שנייה אבא לילדים בגילאי ה-20
"בחתונה הראשונה, הייתי מתוח ועצבני. בשנייה כבר היה לי כיף, הניסיון גרם לי להגיע לערב מוכן יותר, וידעתי מה מצפה לי", מספר לנו יגאל כהן (52). הפעם הראשונה שלו הייתה כשהיה בן 25. הוא היה נשוי במשך 16 שנים, והשניים הביאו לעולם שלושה ילדים. לאחר שלושה חודשים בשוק הפנויים-פנויות, הכיר את אשתו הנוכחית, קרן בת ה-34, וביחד הביאו שני ילדים נוספים. הפעם השנייה שלו מתחת לחופה הייתה בגיל 46.
מה ההבדלים העיקריים בין שני האירועים מבחינתך?
"ראשית המיקום. בפעם הראשונה חגגנו בבית כנסת בתל אביב באירוע צנוע, הפעם היה זה אירוע מושקע ומפואר יותר עם 300 מוזמנים והוא נערך בגן 'האחוזה'. אשתי הייתה רווקה ורצתה אירוע גדול, אם כי אני מאמין שאילו הייתי מתחתן עם בחורה שכבר חוותה את זה, היינו עורכים אירוע קטן יותר. גם מבחינת המוזמנים, מדובר היה בסגנון חתונה אחר. לבית כנסת הגיעה בעיקר המשפחה הקרובה, בפעם השנייה כבר חגגנו עם משפחה, חברים טובים וכמובן עם הילדים שלי. בכל הנוגע לקייטרינג, אין בכלל מה להשוות. בבית הכנסת היה זה אוכל פשוט שכלל שניצל, עוף והדברים הסטנדרטים, באולם היה אוכל מדהים, זה היה פשוט אירוע מוצלח".
ומה בנוגע לכיסוי החתונה? ובכן, יגאל מספר כי דווקא לא נרשמו הבדלים משמעותיים מבחינת הכסף. "ההבדל המשמעותי הוא שעכשיו צברתי כבר כסף בחיי ואני מגיע עם גיבוי כלכלי, ידעתי על מה אני בוחר להוציא את הכסף", הוא מסכם.
"הגשמתי חלום והתארגנתי אצל מיקי בוגנים בחתונה השנייה"
שרון (41) ואריק עובדיה (34) שברו את הכוס בדצמבר 2013, ועבור שניהם מדובר היה בחוויה חוזרת. "החתונה הראשונה שלי הייתה כשהייתי בת 23 ב'גן הפקאן' ברחובות והחתונה השנייה באולמי 'טרויה' באשדוד", מספרת לנו שרון. "בחתונה הראשונה היו 700 אורחים ובחתונה השנייה הזמנו רק 300 מחברינו הקרובים במיוחד, ולכן גם האווירה הייתה חמה ומשפחתית, אם כי עדיין לא מדובר בחתונה קטנה במיוחד". לדברי שרון, היה זה דווקא אריק שנישא לראשונה בגיל 21 שרצה לעשות את זה שוב ובגדול, והוא התחיל עם זה כבר בשלב ההצעה.
"אריק כרע ברך בהופעה ברידינג 3 של 'הפרויקט של רביבו' לעיני 3,000 צופים בקהל. הוא הזמין את המשפחה ואת החברים מבלי שידעתי. התרגשתי כל כך, רעדתי, הוא היה אמיץ מאוד ותכנן את זה במשך חודשים", היא מספרת. חוויה שונה בעליל מההצעה הראשונה, אז הייתה בת 23 והיא ובעלה הראשון פשוט החליטו בצעד משותף ורציונאלי לעשות את זה.
ומה לגבי שמלת הכלה?
"הבדל של שמיים וארץ. בחתונה הראשונה, האופנה דיברה בשפה אחרת לגמרי. לבשתי שמלה תפוחה וגדולה וענדתי הרבה מאוד תכשיטים. השיער שלי היה אסוף ונראיתי הכי כלתית שיש. בפעם השנייה בחרתי שלא לשחזר דבר. לא בגדים, לא תכשיטים, וגם לא ספקים. בחרנו את הכול בעצמנו וידענו בדיוק מה אנחנו רוצים. הפעם לבשתי שמלה צרה, בעלת גב חשוף ושיער פזור, ואת כל הארגונים עשיתי אצל מיקי בוגנים. מבחינתי זו הייתה הגשמת חלום עבורי", היא מספרת.
שרון מציינת שהיום, כשהיא ובעלה אינם צעירים ושניהם בעלי עבודה מסודרת - ארגון החתונה היה יותר מסובך. "המרתון בין גידול הילדים ומטלות הבית היומיומיות הוא הרבה יותר קשה", היא אומרת. "וגם ההוצאה הכספית. זה אמנם כסף שאת מוציאה על ערב גדול בחייך, אבל יותר קשה להוציא אותו כשיש ילדים", היא מדגישה. מצד שני, היא הכי מאושרת שיש. "אין ספק שהחתונה השנייה הייתה הרבה יותר מרגשת. לשנינו יש ילדים שהיו שותפים בהכנות לאירוע, התייעצנו איתם בכל החלטה והם גם הגישו לנו את הטבעות, זו הייתה פשוט חגיגה", היא אומרת.
"בחתונה השנייה אין ירח דבש, יותר קשה לפזר חמישה ילדים"
"לעמוד מתחת לחופה כשהילדים שלך הם שותפים לאירוע זה מאוד מרגש", אומרת עדיתה ישראלי סבג (44) ואמא ל-2, שהתחתנה לפני 4 שנים עם בעלה סתיו (45), אב ל-3, שגם עבורו זוהי הפעם השנייה. "הילדים ליוו אותנו לאורך כל הדרך והיו חלק מהטקס. הם הקריאו ברכה אישית, והאורחים בכו מהתרגשות".
בניגוד לקודמיהם, עדיתה וסתיו בחרו הפעם באירוע מצומצם יחסית שכלל 120 אורחים בגן האירועים, "דרך ארץ". "לשמחתנו, כל 120 המוזמנים גם הגיעו. בחתונה הראשונה הייתי מאוד צעירה, רק בת 23. היא התקיימה באולם בפתח תקווה שהיה בבעלות סבא של בעלי הראשון והזמנו 400 אורחים. הסבא ערך לנו את האירוע ברוחב לב, והכל אורגן בקפידה וברמה גבוהה על ידי המשפחה של החתן".
בחתונה השנייה, עדיתה חוותה חוויה אחרת לגמרי כאשר הבינה שהכול מוטל עליה ועל בעלה, סתיו, אבל היא נהנתה מכל רגע. "הלכנו לטעימות ביחד ולקחנו את ההורים. זה היה מאוד כיף וחוויתי". והבגדים? ובכן, את שמלת הכלה הראשונה היא רכשה בכיכר המדינה, ואת הנוכחית בלאס וגאס. "החלטתי לוותר על עניין התופרת והמדידות. אחרי הכול, הפעם גם היה צריך לדאוג לבגדים עבור כל חמשת הילדים".
אחד הדברים הבולטים שהיו אחרים בסיבוב השני הוא אותו ירח דבש מדובר, שכלל לא נכנס למחשבות הפעם. "דחינו את הנופש כי יותר קשה לפזר חמישה ילדים למקומות אחרים, וגם כי זה היה סוף שבוע של חגיגות בו גם ערכנו שבת חתן", היא אומרת. "במקום זה, המתנו שנה וכולנו נסענו ביחד, עם ההורים שלי, לטיול להודו של שלושה שבועות, חוויה של פעם בחיים", היא מספרת.
איך את מסכמת את ההבדל?
"ההתרגשות בחתונה השנייה היא לא כמו אצל זוג צעיר שעבורו החתונה מסמלת אבן דרך והופכת לאירוע מאוד משמעותי. בפעם השנייה אתה מבין שהחיים הם המשמעות. לא פעם לזוג צעיר חי באופוריה שמתפוגגת עם הזמן כש'החיים האמיתיים' מתחילים. בפרק ב' החתונה כבר מגיעה מתוך אותם חיים האמיתיים וכבר קשה להפתיע לרעה. עם זאת, לפעמים דווקא פרק ב' יותר קשה מפרק א', אתה מגיע אליו עם ילדים ולא תמיד הכול כך פשוט, אבל אירוע ההחתונה הוא הדבק של כל החלקים מהמשפחות השונות שמתאחדים לתא משפחתי אחד. הרגשתי שאני רוצה להתחתן עם סתיו ולהפוך את הקשר לבית, למשהו פורמלי, רגיל, פשוט להיות כמו כולם", היא מסכמת.
ברי סימון שהתחתנה שבע פעמים: "החתונה הכי מרגשת הייתה בבית כנסת"
ברי סימון (55), רקדנית הבטן המפורסמת שחזרה בתשובה וכיכבה על המסך בתור דיירת בבית "האח הגדול", היא ללא הספק השיאנית בכתבה הזאת. זו הספיקה להינשא שבע פעמים במהלך חייה. הפעם הראשונה, אגב, הייתה כשהייתה רק בת 14 וחצי. "אכלתי עוף ונרדמתי על הספה", היא מספרת לנו. מנישואים אלו נולד זוהר, בנה היחיד של בר. "בחתונה השנייה הייתי בת 32, זה היה אירוע גדול עם כל הטררם, והיו בו אלף אורחים - חתונה גדולה ב'פינת הברון', בזיכרון יעקב", נזכרת סימון.
שתיים מתוך שבע החתונות היו חתונות חוזרות עם אותם הבעלים, וסימון היא האחרונה שמתחרטת על דברים שעשתה. "אני לא מצטערת אלא לומדת להסתכל על הטעויות", היא אומרת ומוסיפה. "פעם שאלו אשה מבוגרת בת 93 איך היא נשואה כל השנים והיא ענתה: 'דברים מקולקלים לא זורקים - פשוט מתקנים'. לי היה הכי קל לרוץ לרבנות כל שני וחמישי אבל החוכמה היא לנהוג בסבלנות ולנסות לתקן. מי יודע אם הייתי עושה זאת, אולי היום הייתי עם 12 ילדים", היא מסבירה את מה שלמדה עם השנים.
מה הייתה החתונה הכי מרגשת מבין כולן?
"ללא ספק האחרונה שהתקיימה בבית כנסת של בית חב"ד בנווה שאנן. זה היה מרגש, הכי טהור והכי אמיתי, בעלי הקיף אותי שבע פעמים והמקום והקדושה עשו את שלהם", היא מדגישה.
ומבין כל שבע שמלות הכלה - איזו אהובה עלייך במיוחד?
"כולן היו יפות, אבל אני בעיקר זוכרת את השמלה שבחתונה השלישית במלון הילטון בירושלים בה נראיתי כמו הנסיכה דיאנה", היא נזכרת.
גם ההוצאות הכספיות, כאשר מתחתנים שבע פעמים, עולות בהתאם, "אם הייתי לומדת, לא הייתי מגיעה למצבים האלו, בחתונה הגדולה שבה נכחו 1,000 איש אנשים, בעצם מאבדים את הראש וגם לא מעט כסף".
איך המשפחה והאורחים שלך מצליחים להתרגש כל פעם מחדש?
"אמא שלי תמיד מתרגשת, בחתונה הראשונה היא הייתה עצובה כי הייתי ילדה, אבל בכל שאר החתונות היא התרגשה. אחרי הכול, איזו אמא לא רוצה שהבת שלה תהיה מאושרת? אני מרגישה שלמרות שאני 'מתחתנת סדרתית', גם למוזמנים לא נמאס לחזור. הם אוהבים אותי ומלווים אותי תמיד, והאורחים של החתן התחלפו בין חתונה לחתונה".
>> טרנד חדש בעולם החתונות: צמידי סטטוס לרווקים ולרווקות
>> הכי קיטש, הכי יפה: שחזרו את סצנת ריקוד מושחת ביום החתונה