תעשיית החתונות והאירועים ידועה כיקרה מאוד, וזוגות שמתחתנים יודעים שייאלצו להיפרד לכל הפחות מ-100,000 שקל על יום המאושר בחייהם. אבל מלבד שמלת כלה, אולם, דיג'יי וצלם, ישנן עלויות נוספות שיפתיעו אתכם ועלולות להסתכם בעשרות אלפי שקלים. חלקן מסתתרות כמעט בכל חוזה של אולם שתתחתנו בו ולא תצליחו להתחמק מהן. אז על אילו שירותים תשלמו אקסטרה ועל מה תוכלו להתמקח?
עיצוב האולם - 10,000-2,000
גם אחרי שבחרתם אולם ושילמתם על המנות, זוגות רבים מופתעים מהצורך לשלם על "עיצוב האולם". "אנחנו נשלם 3,000 שקל על עיצוב סטנדרטי", מודה הודיה שמתחתנת בעוד כחודש. תומר שהתחתן בחודש דצמבר האחרון מסביר כי "רוב האולמות עובדים עם מעצבים מסוימים ומכריחים אותך להשתמש בשירותם, חברה שהתחתנה נאלצה לשלם על העיצוב לא פחות מ-7,000 שקל".
אירית לוי, מעצבת אירועים, מסבירה ל-mako כי יש מספר אולמות ברחבי הארץ שמעוצבים ואינם דורשים עיצוב נוסף, אך במרביתם לא זה המצב. "רוב הזוגות מתחייבים בחוזה לשלם תוספת של 2,000 שקל על עיצוב סטנדרטי, אך יכולים לשלם גם סכום של 10,000 שקל על העיצוב", היא אומרת.
"דבר נוסף שקיים בחלק מהאולמות הוא סעיף בו מצוין שבני הזוג יאלצו לשלם קנס בגובה של 2,000 שקל במידה ויחליטו לוותר על שירותי העיצוב של האולם וייקחו מעצבת חיצונית". לדבריה, כל כלה רוצה שהכניסה לחופה תהיה מקושטת בפרחים ושעל השולחנות יהיו מפיות וזר תואם, ולכן זו תעשיה שרק הולכת ותופסת תאוצה".
אבי בן חמו, מנכ"ל אולם טרויה, טוען כי סעיף העיצוב מופיע כבר בחוזה עם סגירת האולם. "יש עיצוב סטנדרטי מטעם האולם שעבורו משלמים כ-3,000 שקל, אבל ישנם לקוחות שרוצים במות, ריצוף שונה או כסאות בחוץ, ועל עיצוב שכזה הם יכולים לשלם 10,000 שקלים".
הגברה, תאורה ומסכים - 12,000-3,000 שקלים
אם חשבתם שהדיג'יי מגיע עם כל הפירוטכניקה בעצמו, מסתבר שטעיתם. אתם תצטרכו לשלם תשלום נוסף על הגברה ותאורה באולם. אייל סבג, די.ג'יי באירועים, מספר על הסעיף המיוחד: "אולמות בצפון לוקחים בין 3,500-3,000 שקל על הגברה".
האם מדובר בסעיף חובה? "בלי הגברה התקליטן לא יכול לעבוד, יש אולמות שיתנו להכניס ציוד משלך, אך אולמות רבים אינם מאפשרים להכניס ציוד חיצוני, והלקוח נדרש לשלם", הוא מסביר. "רוב האולמות משקיעים בתאורה ממש כמו בברים כדי שהאולם יראה במיטבו, וכמובן גם בהגברה, ולכן מדובר בסעיף הכרחי", טוען בן חמו מאולם טרויה. לדבריו התשלום עבור מערכת ההגברה והתאורה נע בין 9,000 ל-12,000 שקלים.
תשלום לאקו"ם - 254 שקלים
רוקדים ונהנים באירוע לצלילי השירים האהובים עליכם? זה לא בחינם. אתם תצטרכו לשלם תמלוגים ליוצרים באמצעות אקו"ם. השמעת מוזיקה מהרפרטואר של אקו"ם בכל אירוע משפחתי מחתונה ועד ברית מחייבת אתכם בתשלום של 254 שקלים. די.ג'יי אייל סבג מסביר כי "לרוב בעל השמחה ישלם בעצמו את התשלום לאקו"ם דרך האינטרנט או שיהיה סעיף בחוזה שבו הוא נדרש לשלם את הסכום לאולם כחלק משירותי ההגברה והתאורה".
צ'ייסרים לאורחים - 3,000 שקלים
אחרי שסגרתם על אולם, והתמקחתם על מחיר המנה, מסתבר שענייני האוכל והשתייה ממש לא נגמרים. רוב האולמות מציעים ללקוח "מגוון אלכוהול ישראלי", מה שאומר שמדובר בבר שכולל יינות ובירות תוצאת הארץ בלבד. אם תרצו לפנק את האורחים בוודקה, ויסקי ומשקאות אלכוהוליים נוספים, תוכלו לבחור מבין שתי אופציות לא זולות בכלל. האחת לשלם תוספת תשלום לאולם עבור "בר תוצרת חוץ" בה תיפרדו מעשרות שקלים נוספים לכל אורח והאפשרות השנייה היא לקנות בקבוקי אלכוהול בעצמכם ולהביאם לאירוע.
מה יותר משתלם לקנות בחוץ או לשלם אקסטרה לאולם? "עדיף לקנות לבד את האלכוהול", אומר נותן שירות בתעשיית החתונות, "הכי טוב לקנות כמה קרטוני אלכוהול ולפזר את הבקבוקים בעצמכם על השולחנות. מהיכרות אישית שלי עם מספר אולמות, אם תשימו את הבקבוקים על הבר, הברמנים עלולים להעלים בקבוק או שניים או להחליף את הוודקה היקרה באחרת".
מורן בת 26 שהתחתנה לפני כשנה באולם בצפון מספרת: "אנחנו קנינו עצמאית את האלכוהול כי האולם לא הציע לנו 'בר תוצרת חוץ' וביקשנו מקרובי משפחה שטסו לחו"ל שיקנו לנו בקבוקי אלכוהול בדיוטי פרי, ההוצאה הכוללת הסתכמה ב-3,000 שקל".
תומר מסביר כי בעלי האולם הציעו לו שלושה סוגי ברים - תוצרת הארץ, תוצרת חוץ ובר פרימיום הכולל שתייה אלכוהול ללא הגבלה. "בר פרימיום עולה 30 שקל לכל אורח, משמע תוספת של 9,000 שקל", הוא מסביר "החלטתי לקנות בחנות 'בנא משקאות' שבעה בקבוקי וודקה ואן גוך ועוד שני בקבוקי ויסקי, ובסך הכל שילמנו 1,300 שקל כתוספת לבר הסטדנרטי שעולה 4,000 שקל, וכך חסכנו כמעט 4,000 שקל".
אבי בן חמו, מנהל אולם טרויה, טוען מנגד כי "היום עדיף לקנות אלכוהול דרך האולם הודות לשינוי המיסוי שהוביל יאיר לפיד - על בר תוצרת הארץ הלקוח נדרש לשלם אצלנו 9 שקלים לאדם ולבר תוצרת חוץ הוא מוסיף 7 שקלים בלבד".
חגגתם עד מאוחר? - 2,000 שקל
אם חשבתם שמדובר בערב החלומי שלכם שיכול להימשך לנצח, מסתבר שתצטרכו להתעורר מהחלום. היום הגדול מתחיל בבוקר עם התארגנויות של איפור וצילומים וימשך עד לשעות הלילה המאוחרות. אך אם תרצו לחגוג עד אור הבוקר תשלמו בהתאם. התשלום עבור החתונה בחלק מן האולמות הוא עד השעה 02:00-01:00 לכל היותר. אם האורחים לא ילכו הביתה או שפשוט יהיה כיף ותרצו להמשיך את האירוע, תצטרכו לשלם על כל שעה נוספת כ-2,000 שקל נוספים.
למה צריך לשלם כל כך הרבה? אבי בן חמו, מנכ"ל אולם טרויה באשדוד, מסביר כי "בעלי האולמות משלמים שעות נוספות למלצרים, למנקות ולשומר, ולכן גובים תשלום נוסף עבור השהות באולם". התשלום יתבצע לרוב החל מהשעה 1:00 בלילה לכל שעה נוספת. לדבריו רוב האירועים מסתיימים בסביבות 02:00-01:00, כך שרוב הלקוחות לא נדרשים לשלם תוספת תשלום.
"אני ובת זוגתי חתמנו בחוזה על סעיף לפיו נשלם החל מהשעה 2:00 בלילה 1,000 שקל נוספים על כל חצי שעה", מספר ל' שיתחתן בעוד כמה חודשים. "באולם אחר שראינו היה סעיף בחוזה לפיו היינו אמורים לשלם 600 דולר לכל שעה נוספת", הוא מוסיף. לדבריו, השעה המקורית בחוזה הייתה 1:00 בלילה אך למזלם הצליחו להתמקח עם בעל האולם ולהרוויח שעת אחת נוספת.
לא כולל שירות, טיפים למלצרים - 3,000 שקל
כמו שכבר חשפנו ב-mako תשלום הטיפים בסוף האירוע לא תמיד מגיע אל המלצרים עצמם, אך נחשב למנהג ידוע שלעתים אף מוזכר בחוזה. הודיה, לא הסכימה לחתום על הסעיף בחוזה המורה לה לשלם 3,000 שקל נוספים עבור טיפ למלצרים. "אנחנו התעקשנו לא לחתום על שום סעיף שמחייב אותנו לשלם למלצרים בסוף האירוע, במיוחד כאשר אני לא בטוחה שהם אכן יקבלו את המזומנים לכיסם. ואני גם לא בטוחה שהאורחים יקבלו שירות טוב, נחכה לסוף האירוע ואז נחליט", היא מצהירה.
נישואים כדת משה וישראל - 1,700 שקל
עוד לפני החתונה עצמה ישנם שני מוקשים נוספים. השלב הראשון הוא פתיחת תיק ברבנות שעולה 700 שקלים. אם יתמזל מזלכם תזכו להנחה במחיר לפי קריטריונים מסוימים, למשל אם אתם סטודנטים או חיילים בשירות סדיר תזכו להנחה של 40% ותשלמו 420 שקל. אם תרצו שרב יערוך חתונה דתית כהלכתה, גם לו מגיע תשלום עבור הנחיית הטקס. כמה תשלמו? מסתבר שרבנים רבים מסרבים לנקוב במחיר מדויק ויציעו לכם לשלם כל תשלום שתבחרו כרצונכם, אך המחיר שנהוג לשלם הוא בין 700 ל- 1,000 שקל בעבור הטקס.
מכונית מקושטת - 2,200-600 שקל
אם בחרתם לשכור רכב כדי להגיע איתו לאולם במקום לקחת את זה של אבא, תתכוננו לשלשל מכיסכם מאות שקלים לכמה שעות. גם אם לא בחרתם בלימוזינה, ההוצאות על מכונית מקושטת מפתיעות.
אלירן, שליווה לפני חודש את חברו לחופה, היה אחראי על השכרת רכב ליום המיוחד ולמרות שבחר ברכב זול ההוצאות היו דווקא גבוהות. "הרכב שלקחתי היה מאזדה 6 שעלה 400 שקל כולל דלק לאותו הערב". אלא שלדבריו הזוג שילם כ-250 שקלים נוספים על קישוטים וזר בחנות פרחים, כך שבפועל השכרת רכב מקושט עלתה 650 שקל. י' מספר שהוא ואשתו שכרו ביום חתונתם מאזדה 3 ושילמו 350 שקל. "שילמנו בנוסף 150 שקל על הקישוטים בחנות נפרדת".
יש כמובן מי שבוחר באופציה יקרה ומהנה יותר, ומבקש מחברת ההשכרה נהג שילווה אותו ביום החתונה. "אנחנו משווקים שני סוגים רכבים, בלי נהג ואז קרובי המשפחה של החתן נוהגים, או מכוניות עם נהג, קישוטים ודלק. שירות המכוניות ללא נהג להשכרה בחברה נע בין 600 ל-2,200 שקל ל-24 שעות ושירות המכוניות להשכרה עם נהג הכולל קישוטים ודלק נע בין 1,200 ל-3,200 שקל ל-10 שעות", מסכם אוריאן מחברת ואלט המספקת מגוון רכבי יוקרה להשכרה.
>> מצרבת ועד בריחות שתן: המחטב שלך מזיק לך
>> תכירו את הזוג שהתחתן 54 פעמים בשלל לוקיישנים בעולם