חתונה בארצות הברית: הכי הוליווד סטייל
למרות שבסרטים זה תמיד נראה כמו החלטה אימפולסיבית שכנראה שתתחרטו עליה מחר בבוקר, במציאות – חתונה בניו יורק ובווגאס אפשרית, אך דורשת תכנון מקדים. בווגאס ידרשו מכם מספר טפסים שיש לדאוג להם עוד בישראל – כמו תעודות לידה באנגלית ומצב הרישום שלכם במשרד הפנים, בניו יורק תוכלו להסתפק בדרכונים בתוקף אבל תצטרכו להגיע עם עד. התהליך כולל הוצאת רישיון נישואין שרק יממה לאחר הוצאתו תוכלו להוציא גם את תעודת הנישואין, סרבול קטן שמטרתו היא למנוע נישואי בזק חפוזים מדי. בשני המקרים, כדי להפוך את התעודה לקבילה במשרד הפנים הישראלי, תדרשו לחותמת "אפוסטיל" – חותמת בינלאומית. בלעדיה – לא תכלו להירשם בארץ.
כמה זה עולה: התהליך עצמו לא מאד יקר – כ-200 דולר לכל המסמכים, אבל קחו בחשבון טיסות ומלונות, כך שכל הנסיעה לא תעלה פחות מכמה אלפי דולרים. סוכני נסיעות מסוימים יעזרו עם הניירות בתמורה לתשלום נוסף.
מזל טוב, אתם: נשואים. עם התעודה שתקבלו תוכלו להירשם במשרד הפנים כזוג נשוי לכל דבר.
חתונה אזרחית בפראג או קפריסין: דיל או לא דיל?
כמה זה עולה: החבילות השונות עולות בין 500 ל-1000 אירו לאדם, תלוי במלון, באורך השהייה ובתוספות שאתם יכולים לבחור – ממתורגמן צמוד ועד לטקס בטירה עתיקה בפראג. אם תדאגו לסידורים בעצמכם תוכלו לחסוך כ-150 אירו, אבל חייבים להודות שהטיפול בכל הטפסים כבר מהארץ נשמע די מפתה.
מזל טוב, אתם: נשואים. עם התעודה שתקבלו תוכלו להירשם במשרד הפנים כזוג נשוי לכל דבר.
תעודת זוגיות של ארגון "משפחה חדשה": הרי את תקפה לי
בארגון "משפחה חדשה" מאמינים שזכותו של כל אדם לבחור בכל אדם אחר כבן זוגו, ולא מוצאים צורך באישור דתי או אזרחי למיסוד מערכת היחסים. הארגון מציע מסמך משפטי המבוסס על תצהיר של בני הזוג, הנקרא "תעודת זוגיות". עו"ד אירית רוזנבלום, המנכ"לית ומייסדת הארגון, היא מי שעומדת מאחורי התעודה ואף השיגה תקדימים משפטיים בכל הנוגע להכרה בה. מהארגון נמסר שהתעודה תקפה מול כל מוסד שמבקש אישור לזוגיות שלכם: מזכאות למשכנתא ועד גני ילדים. למעלה מ-30,000 איש כבר חתמו על המסמך, וביניהם גם לא מעט זוגות שיכולים להינשא כדת וכדין ומעדיפים לבחור בתעודת הזוגיות, אף על פי שהם לא נחשבים לנשואים. התהליך עצמו כולל פגישה אחת עם עורכת הדין של הארגון, שגם תסייע לכם במידה ותתקלו בגופים בארץ שמסרבים להכיר בתוקף התעודה (פרט למשרד הפנים).
כמה זה עולה: 1300 שקלים.
מזל טוב, אתם: זוג אוהב עם מסמך תקף, אבל לא רשומים כנשואים בישראל.
הסכם אצל עורך דין: התנגדות מישהו?
מדינת ישראל מכירה במונח "ידועים בציבור", מה שאומר שכל זוג שהוכיח שהוא מנהל משק בית משותף זכאי למעשה לכל הזכויות (וגם לכל החובות) שיש לזוגות נשואים בישראל. זוגות רבים בוחרים לנסח אצל עורך דין מסמך של הסכם נישואין, הסכם זוגיות או הסכם ידועים בציבור, חלקם עושים זאת בצמוד להסכם ממון, ובכל מקרה מדובר בחוזה לכל דבר, הקביל בבית משפט.
כמה זה עולה: מעבר לאגרות של כמה מאות שקלים שתאלצו לשלם בכל מקרה, הכל תלוי בכמה שעות ייעוץ יקדיש לכך עורך הדין שלכם, ובסכום אותו הוא גובה לשעה.
מזל טוב, אתם: זוג אוהב עם מסמך תקף, אבל לא רשומים כנשואים בישראל.
רבנים "זורמים": מתחת לרדאר
זוגות רבים שאינם פסולי חיתון אבל מבקשים לצמצם את האינטראקציה עם הרבנות למינימום האפשרי מוצאים את דרכם לחתונה יהודית כשרה, בחסות רב שעושה להם את החיים קלים. בלי עדים, בלי ביקור ברבנות ואפילו בלי הטבילה במקווה וההדרכה אצל הרבנית שמטרידות כלות חילוניות רבות, הרבנים הנוחים פשוט יחתנו אתכם, בלי לעשות עניין. החוק של לבני מבקש להעניק כוח לרבנויות המקומיות מה שאולי יגדיל את הפופולאריות של הרבנים האלה, שפועלים היום מתחת לרדאר של הרבנות הראשית.
כמה זה עולה: לא מדובר באיזה אג'נדה עקרונית של קירוב חילונים ליהדות. השירות בתשלום של כ-2000 שקל.
מזל טוב, אתם: נשואים כדת משה וישראל.
"מפריע לנו שאין לזוגות יהודים אפשרות להינשא שלא בטקס דתי בישראל"
גם נועה ובן זוגה ויתרו לחלוטין על הרישום במשרד הפנים, וערכו טקס חתונה שכתבו בעצמם על בסיס הטקס המסורתי. נועה מספרת שכאישה חילונית לא היה לה כל עניין להינשא דרך גוף דתי שנתפס בעיניה כשוביניסטי, אבל מסבירה ש"מעבר לעניין העקרוני, רצינו להתחבר לטקס הנישואין, ולכן העמקנו בטקס המסורתי, וניסחנו על פיו את הגרסה הפרטית שלנו". מאז, אגב, נועה ובן שוגה השיאו בעצמם מספר זוגות חברים בטקסים דומים. למרות שהם לא רשומים כנשואים באופן רשמית, נועה מדווחת שהם לא נתקלו בשום בעיה מול הרשויות.
החוק של לבני, אם יעבור, יחסוך לזוגות רבים בירוקרטיה מעיקה וגם כסף, אבל האפשרות של אותם זוגות להתנהל מול מוסדות המדינה קיימת כבר היום. השינוי המשמעותי שהחוק צפוי לחולל הוא דווקא במצב של פרידה ופירוק מערכת היחסים. במסגרת החוק, ובשונה מהמצב כיום, אותם זוגות שלא נישאו בטקס דתי לא יאלצו להתגרש ברבנות, אלא בבית הדין לענייני משפחה. אם לוקחים בחשבון שקרוב לשליש מהזוגות הנשואים מתגרשים בסופו של דבר – יתכן שדווקא הסעיף הזה בחוק הוא שיגרום לחילונים רבים לוותר על הטקס הדתי.
>> מסע הייסורים של פסולי החיתון
>> אמצעי מניעה חדש: צילום עצמי של צוואר הרחם