גם הבחורה שמרגישה הכי בנוח בתוך גופה, יודעת להעיד שביקור אצל הגניקולוג זה לא סיבוב של כיף בפארק. משהו בכסא ההוא, שדורש מאיתנו אקרובטיקה של נערת גומי כשאנחנו חשופות לחלוטין לא יושב לנו טוב בגרון. או בוואגינה. את אף פעם לא יודעת אם זה בסדר שיש לך שם שיער או שאין, את דואגת מזה שהוא יריח משהו וייחנק ובעיקר את חרדה שמא הוא שוב ימצא פטריה, גרד או הריון בלתי מתוכנן. אבל מה חווה רופא הנשים עצמו שנמצא בצד השני של הכסא? ביקשנו להבין איך זה נראה דרך העיניים שלו. פנינו לד"ר בני שכטר, מומחה למיילדות וגיניקולוגיה, סקסולוגיה וטיפול מיני ולד"ר ישעיה אריה, רופא בכיר במחלקה הגניקולוגית מרכז רפואי רבין (בי"ח בלינסון) ומזכיר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית - כדי להבין איך אנחנו נראות, מה אנחנו אומרות ומה כדאי שנפנים סוף סוף.
דברים קבועים שאנחנו אומרות
מסתבר שהמבוכה הגדולה שלנו בהתערטלות באמצע היום מול איש זר גורמת לנו לא פעם לעשות בעיקר שטויות. לפי צמד הגניקולוגים שלנו, לא משנה כמה פעמים נבקר אצל רופא הנשים, אחת השאלות שתמיד חוזרות על עצמן היא: "אז מה אתה רוצה שאוריד?". כמו כן, מעידים שכטר וישעיה כי אין יום בו הם לא זוכים למטר התנצלויות נוסח: "לא הספקתי להוריד שיערות ברגליים או להתקלח לפני הביקור". אם לא היינו ממהרות לחשוף את האמיתה הזאת, הם אומרים שהם בכלל לא היו שמים לב לזה. אגב, זה יופי של טיפ לחיים.
דברים שאנחנו מסרבות להפנים
כששאלנו את הפאנל הגניקולוגי שלנו האם יש טיפים שאנחנו מסרבות להפנים, היה אחד שבלט במיוחד: לדבריהם, הבעיה של היום היא עודף הגיינה. בשל השימוש הרציף בתחתוניות, חוטיני וסבונים – ישנן הרבה יותר דלקות שם למטה. בזמן שאלה מבקשים להבהיר לנו לחדול משימוש בהיגיינה אינטימית ולהתמקד במים ובסבון, רובנו לא באמת עושות עם זה משהו. תתפלאו – מסתבר שהאיזור שלנו יודע לנקות את עצמו לבד. דבר נוסף שחלקנו מתעקשות לא להבין הוא העובדה שכשמפסיקים לקחת גלולות, ניתן להיכנס להריון. לדבריהם, ישנן נשים שרוצות להתנקות מהגלולה למספר חודשים כדי לרענן מחדש את הגוף. לא רעיון כל כך טוב.
איזה מין מטופלות אנחנו?
הגניקולוגים שלנו פוגשים מאות נשים בשבוע וכפי שכולנו יודעות לכל אישה יש אופי, סיפור וכמובן עיצוב משולש אחר. כשביקשנו להבין איך אנחנו מתנהגות, זה היה להם די ברור. מסתבר שיש חלוקה לקטיגוריות:
חרדתיות, דרמה קווינ'ס, אלה ששמות קצוץ, אלה שנזכרות להגיע לגניקולוג אחרי 15 שנה כשהתירוץ המקובל הוא הפחד שלהן מבדיקות או חוסר הזמן להיבדק, אלה שמכווצות לגמרי ומושכות את זמן הבדיקה בדיבורים עם הרופא. אגב יש גם את המתחשבות בבנות שבחוץ ומזדרזות להיכנס אל מבעד לוילון ולהתפשט, ולגולת הכותרת: יש את אלה שכל כך ממהרות שמגיעות מהבית בלי תחתונים עם חצאית. מצד שני, יכול להיות שהן לא ממהרות לאף מקום. הן פשוט נגד תחתונים. איפה את על הסקאלה?
למה אנחנו מגיעות לרופא הנשים?
שאלנו את הגניקולוגים מהן הסיבות הנפוצות ביותר לביקור הואגינלי המדובר. ובכן, פרט לידועים מראש ('הצילו אני בהריון!' או 'הצילו, יש מצב שאני בהריון!' או 'הצילו, הראש כבר כמעט בחוץ!'), כולנו חוזרות לגיניקולוגים בדרך כלל עם שאלות ומענות קבועות. התלבטות על סוגים של אמצעי מניעה, דלקות שחוזרות על עצמן כמו גם גירודים והפרשות. נשים מהמגזר הדתי אגב לרוב מגיעות לרוב בגלל דימומים לא סדירים שמפריעים לקיום יחסי מין. מבאס.
איך אנחנו מעצבות את המשולש?
זה לא חשוב כמו בדיקת פאפ, אבל עבור רבות - האסתטיקה של המשולש הקדוש מעסיקה אותן הרבה יותר מכל דבר אחר. ובכן, מסתבר שרוב הצעירות של היום מגולחות למשעי שם למטה, המבוגרות יותר נוטות ליישר קו עם הצעירות ויש כאלה שלא מתוקתקות ולא כלום. נשים בגילאי 30-40 לרוב מגלחות חלק ומעטות מהן נשארות בסגנון חופשי. רוב הצעירות של היום מגיעות מתוקתקות לגמרי כאילו הן הולכות לדייט. מחפשות רופא אה? תירגעו בנות.
מה אנחנו עושות לא בסדר?
אחת הטעויות של נשים היא שהן מלינות בפני הרופא כשהן נכנסות לחדר על כך שהיה תור ארוך והן חיכו זמן רב בחוץ. המלצת הגניקולוגים: תתלוננו בסוף הבדיקה. כך תדעו שתשומת הלב של הרופא נתונה רק לכן. כי בינינו, גם את חיכית שעות ועכשיו הגיע הזמן של עוד מישהי לחכות וזאת לא בעיה שלך.
מה אסור להגיד לנו
מכיוון שהמפגש הזה הוא כל כך מביך, יש לא מעט הערות שרופאים אומרים בזמן הבדיקה שנשמעות חסרות טקט, מטרידות או סתם שלא במקום. כבר שמענו על אחת שבזמן תחקיר וגינאלי שאל אותה הרופא אם היא עושה ספורט, אחר שאל מה שלום אמא שלה ועד זאת שסיפרה לנו שרופאת הנשים שלה ניהלה איתה ויכוח בדבר הסרת המשולש לחלוטין. לדברי הגניקולוגים שלנו, חשוב מאוד להיות רגישים למצב.
אי אפשר למשל לומר למטופלת שאצלה הכל נראה נקי ומצוחצח. זה גובל בטעם רע. "הערות צריכות להיות בטקט ועם הבנה מול מי עומדים בכל מקרה. לכן, צריך לשמור על אמירות אובייקטיביות וחיוביות. כמו למשל: "הכל פעיל", "השחלות עובדות כמו אצל אשה צעירה"; "הרחם שלך תקין כמו של צעירה"; "ההורמונים שלך עובדים בגיל 45 כמו אצל נערה בת 16" ועד המחמאה שנשמעת מפוקפקת אבל היא טובה: "הרחם שלך נראה פוטוגני להפליא".
>> "האם יש דבר כזה גדול מדי?" תשובות לכל השאלות הכי מעניינות