300,000 זוגות בישראל חיים ביחסים פתוחים. חלקם אמנם יסיימו ברבנות ויתגרשו, אבל זה לא בהכרח יקרה בגלל הזוגיות הפתוחה; חלק גדול מהם, למעשה, דווקא ירכב אל עבר השקיעה עם שיער מתבדר ברוח. ד"ר עידן מלצ'ר, מטפל זוגי, מתארח בתכנית "תהיו בריאים" ומספר לדנה רון איך יחסים פתוחים יכולים, באופן מפתיע, להועיל לזוגיות.
אנחנו לא יצורים מונוגאמיים
מהם יחסים פתוחים? בשונה מחילופי זוגות, במערכת יחסים פתוחה את לא יכולה לדעת עם מי שוכב בעלך. כשזוג בוחר להתנסות בחילופי זוגות, בני הזוג פוגשים את הזוג הנוסף, מכירים – ופורשים למיטה במקביל. זוגיות פתוחה מאפשרת לכל אחד מבני הזוג לקיים יחסי מין מחוץ לקשר ולחוזה הזוגי, וכל אחד מהם יכול ליהנות מסקס עם פרטנרים נוספים אותם בן הזוג שלו לא מכיר.
לטענת ד"ר מלצ'ר, ליחסים הפתוחים יש יתרונות מבחינה זוגית. אנחנו חיים בחברה שמרנית, בה אדם יכול לקיים מחוץ לזוגיות קשר רגשי או אינטלקטואלי – אבל קשר מיני הוא אסור וקיים סביבו טאבו. אלא שהיונק אינו בעל חיים מונוגאמי, ובן הזוג הקבוע שלך לאו דווקא מספק אותך בכל המישורים ולאורך זמן. אנחנו נעים בין הצורך הבסיסי למוכר, לבטוח ולשגרתי, לבין הדחף הטבעי לחידוש, ריגוש וכיבוש. זוגיות פתוחה מאפשרת את שני הצרכים באופן מאוזן.
יתרון נוסף הוא שהיחסים הפתוחים עשויים לתרום במניעה של בגידות: ברגע שההתרעננות מחוץ לזוגיות נעשית בהסכמה, החשדנות והקנאה נעלמים. הזוגיות המקורית עשויה אפילו למצוא את עצמה נתרמת מהקשרים החיצוניים.