"לא זה לא" היא המנטרה הידועה והנושנה, שנועדה להגן על כל אותן נשים שנופלות קורבן לתקיפות מין. המשמעות שלה ידועה לכולנו: אם הבעת באיזה שהוא אופן שאת לא בעניין, הרי שסירבת - וכל מעשה שבוצע לאחר מכן נעשה בכפייה ובאונס, ובוודאי שלא בהסכמתך.
אלא שמסתבר שמוסכמות שאנחנו חשבנו שברורות לכל, ממש לא מובנות מאליהן להרבה אנשים בבריטניה. מחקר חדש מגלה שרבים סבורים שאת יכולה לצעוק "לא" עד מחר, אבל אם תתלבשי חשוף ותעזי לפקוד דירות של זרים, עלייך לשאת חלק מהאחריות. מה שמכעיס עוד יותר בממצאי המחקר היא העובדה שהנשים בסקר הן דווקא אלו שהתגלו כפחות סלחניות כלפי קורבנות אונס בהשוואה לגברים, כך מדווח ה-BBC.
הסקר הלונדוני נערך לרגל ציון עשור להקמת ארגונים למען קורבנות אונס. הוא כלל 712 נשים ו-349 גברים בין הגילאים 50-18, ומצא באופן מפתיע כי כמעט מחצית מהגברים ומהנשים הסכימו בדבר חלקן הפעיל של הקורבנות בתקריות מסוג זה. הנשים, מזעזע לגלות, היו אפילו שיפוטיות יותר מהגברים בסוגיות מסוימות הקשורות לסיטואציה.
לבשת שמלת מיני? אל תתפלאי בבקשה
שליש מהנשאלות, למשל, טענו כי בחורה שבוחרת להתהלך בשמלה פרובוקטיבית או להיכנס לביתו של התוקף רק בשביל דרינק, אל לה להתפלא אם תותקף. 71 אחוז מהנשים (לעומת 57 אחוז בלבד מהגברים) גם טענו כי אם אישה נכנסה למיטה עם התוקף, הרי שהאשמה עליה אם בסופו של הערב מצאה את עצמה במצב בו לא רצתה.
מהדברים האלה אנחנו למדות, שלמעשה לגברים אין שליטה על עצמם או על הגוף שלהם. רק אנחנו – הנשים השכלתניות ובעלות יכולת השליטה העצמית – אחראיות להיזהר ולהימנע מסיטואציות שעלולות, בסופו של דבר, לסכן רק אותנו. הרי הגבר הוא חיה פראית ומחוסרת רסן, ואם חלילה נתגרה בו, הוא עלול לאבד את העשתונות ולתקוף אותנו, ואז יהיה לנו מאד לא נעים. ולכן, כך אנחנו מבינות מהמחקר, עלינו להיות ערניות וזהירות ולא להתלבש חשוף מדי, לשים בושם עם ריח טוב מדי או לחייך חיוך יפה מדי. חבל, בסוף עוד יאנסו אותנו. למה לקחת את הסיכון?