הדרך אל מערכת היחסים הבאה שלך מושתתת על שלושה מאפיינים: הרמוניה, קונפליקט והשלמה. אם הקשר התחיל בכיף עם דייטים רומנטיים דביקים ורכיבה שלכם אל עבר השקיעה והפך לריב מעצבן על כך שבן הזוג לא טורח לשטוף את הרצפה בדירה והמשיך לסקס סוער בלילה, את רשאית לנשום לרווחה. מזל טוב: את נמצאת בקשר נורמטיבי לחלוטין.
אבל מה בדבר אותן התנהגויות זוגיות שלא ממש ברורות לנו? או שאין לנו מושג האם זו רק את או שכל הזוגות דפוקים כמוכם? במיוחד בשביל זה התייעצנו עם איריס סלומון, פסיכולוגית ומנהלת ספיד דייט שתסביר לנו מה באמת נורמלי וממה כדאי להימנע:
1. "נראה לי שאני בכלל לא אוהבת אותו"
כמו בכל מערכת יחסים, כן, גם זו שבינך לבין הנעליים האהובות עלייך, יש ימים שפשוט בא לך לתרום אותן לצדקה או לזרוק אותן לאשפה לטובת חדשות. כך גם בקשר שלך עם בן הזוג. למרות שאת יודעת בליבך שאת אוהבת אותו, יש רגעים שהיית שמחה להחליף אותו באחר אבל אל דאגה, סלומון אומרת שזה נורמלי לגמרי. "בשלושת החודשים הראשונים של הקשר התחושה הזו מאד נפוצה אבל גם בזוגיות לאורך זמן יש תנודתיות היגיונית מאד. אנחנו יצורים מורכבים ודינמיים, יום אחד אנחנו עצובים ויום אחד שמחים והרבה פעמים משליכים את הרגשות שלנו על הבן זוג כי יש את מי להאשים למרות שזה לוא דווקא קשור אליו".
טיפ ידידותי: "הרבה פעמים אנחנו מרגישים עם מי שאנחנו הכי קרובים אליו שאנחנו יכולים להוציא את הרגשות הכי שליליים שלנו עליו והקשר ישרוד אותם, אבל צריך להימנע מכך ולא להפוך את בן הזוג לשק חבטות".
2. "מה? זה באמת הבחור שהתחתנתי איתו?"
בין אם אתם עברתם לגור עם בן הזוג, התחתנתם, או הבאתם יחד ילד לעולם, אין ספק שתקופת השינויים היא תקופה לא פשוטה ושניכם זקוקים לזמן להסתגלות לשינויים. "אני תמיד מכינה זוג שמתחתן לשנה ראשונה קשה כי מצפים לשנה הכי רומנטית ולניצוצות ומה שקורה זה שזו שנה בה היסודות של הקשר נבנים. זו שנה לא רק של דייטינג אלא של תשלום חשבונות ודברים לאו דווקא סקסיים", אומרת סלומון. "ההגדרה של נישואין משפיעה על התחושה כי עד שהתחתנו הרגשנו שהכל יותר נזיל ועם החתונה מלווה תחושה יותר מחויבת כך שאנחנו מרשים לעצמנו יותר לומר את האמת שלנו ולפעמים זה במחיר השלום של המערכת הזוגית".
טיפ ידידותי: קומיוניקיישן! גם אם אתם עוברים תקופה לא קלה, הכי חשוב זה לתקשר ולכבד זה את זו. "צריך להיות סבלניים ולהשתית מערכת כללים חדשה, לשבת ולדבר".
3. בא לך לרקוד עכשיו אבל הוא מת לראות את המשחק
אתם לא תמידרוצים לעשות את אותם הדברים יחד? את פחות בקטע של ישיבה עם החברים שלו לטובת צפייה בכדורגל? והוא לא בדיוק טיפוס של מסע שופינג מפרך? לגיטימי. הנאה מתחביבים שונים זה משהו שדווקא יכול להחיות קשר. "אין עם זה שום בעיה", אומרת סלומון. "להיפך, אני מאד מדגישה את הביחד והלחוד של הקשר. זה משאיר את המסתוריות ונותן זמן להתגעגע. אם כל הזמן נמצאים ביחד אז מחפשים בשלב מסוים באופן מלאכותי סיבה להתרחק וזה הרבה פעמים מוביל לריב על שטויות ובעקבותיו לגעגוע והתקרבות".
טיפ ידידותי: אל תחכו לריב שיקרה כדי שתוכלו להתקרב. "השקיעו פעם בשבוע לפחות בדייט מושקע ואפשרו חופש אחד לשנייה כדי שלא תהיה תחושה ש'בגללך לא ראיתי את חברים שלי'".
4. קצת ספייס לא יזיק
עייפת מהחברות, מהעבודה ובעיקר, גם אם לא נעים להגיד בקול, מבן הזוג שלך? מעדיפה הלילה לצאת לדייט עם עצמך? אל תחששי. את ממש לא לבד. "לקחת קצת ספייס זה מאד חשוב כל עוד זה בגבול הטעם הטוב. הספייס מאפשר להתרחק ולהתגעגע על מנת שתוכלו אחר כך להתקרב".
טיפ ידידותי: "אין בעיה שאת למשל תלמדי בזמן שהוא יוצא עם חברים אבל חשוב שבני הזוג לא יעסקו רק בזה". ובמילים אחרות, זוכר אותי?
5. מתי בפעם האחרונה אמרת לו שיש לו טוסיק חמוד?
הקשר מתקדם, השנים עוברות ובלי ששמת לב, שכחת להגיד לבן זוגך, שיחיה, שהוא נראה סופר חתיך עם המכנסיים החדשות שלו. פתאום הבחנת שעברו יובלות מהתספורת האחרונה והוא מצידו בכלל לא שם לב. כולנו אשמים בחוסר בפרגון אבל בכל זאת ניכר, לטענת סלומון, שאלה דווקא הגברים שצריכים להשתפר בנושא. "לרוב לגברים יש יותר קושי להביע רגשות ופחות צורך לקבל ולתת מחמאות ואילו נשים צריכות את זה לווריד והרבה".
טיפ ידידותי: גברים, העצה הזו בשבילכם: "על מנת ללמוד את השפה הרגשית, לפעמים צריך להחמיא לבת הזוג באופן מלאכותי אבל מהתגובה החיובית שלה זה הופך לתגמול. מאד חשוב להגיד את האמת בזוגיות אבל לא על חשבון השלום במערכת הזוגית". כך שאם היא שואלת אותך אם היא השמינה ואתה בוער להגיד לה ש'כן', שלוט בעצמך ושלח מחוות שלום בדמות שקר לבן לאויר.
6. מתקשים להיכנס לאווירה
זוכרת את התקופה ההיא בתחילת הקשר כשלא שבעתם אחד מהשנייה וכל מה שרק רציתם זה סקס, מין ועוד קצת סקס? אז נכון, דברים לא חייבים להשתנות אבל לא תמיד שניכם בהכרח תהיו באותו ראש. קשה גם להודות אבל אלה לרוב אנחנו, הנשים, שמעדיפות להתמזמז עם הכרית מאשר עם החבר אבל יש לנו סיבה מוצדקת. "הרבה נשים צריכות מאד תקשורת דווקא ולא רק מגע פיזי", אומרת סלומון. "חשוב להן לראות שהבן זוג באמת מתעניין לא רק בהן כאובייקט אלא באיך הן מרגישות".
טיפ ידידותי: "משחק מקדים לא מתחיל במיטה אלא ב'היי' כשנפגשים, בתחושה של אכפתיות ואמפתיה. בניגוד לגברים שהם מאד און ואוף, נשים צריכות להתחמם על ידי הבעת רגשות או פרח קטן. מסר לגברים, תהיו יותר קיטשיים ורומנטיים".
7. הסתרת מידע
נכון סיפרת לו ואפילו לו הראית לו את הארנק החדש והקולי שלך אבל שכחת לציין שהוא עלה כמו חצי מהמשכורת שלך. אופסי? "אני מאד דוגלת בלא לשקר בקשר ובכך שהקשר מושתת על אמון. אבל, אם אלה דברים שיכולים לפגוע במערכת מאד ועל זה המערכת יחסים תתפרק אז לא צריך לומר דברים שלא נשאלים עליהם. לפעמים למשל אנשים שבוגדים משאירים עקבות כדי שהמערכת יחסים תתפרק. כל אחת מכירה את הבן זוג שלה ויודעת מה המינון שצריך להגיד כדי להישאר ביחד".
טיפ ידידותי: "רצוי שתנהלו קשר על בסיס של אמון ואמת אבל אל תהיו נאיביים. כל קשר יכול לספוג רמת אמת מסוימת".
8. השאלה היא לא על מה רבים, אלא איך
"לריב זה מאד נורמלי", אומרת סלומון. "יש שני אנשים, שתי דעות ושתי מערכות ערכים שונות. השאלה היא לא על מה רבים אלא על איך רבים והרבה אנשים לא יודעים איך לנהל קונפליקט כמו שצריך. מה שכן, אם זוג לא רב בשנה האחרונה שילכו הביתה ויריבו. זוג שהוא פוצי מוצי כל היום ככל הנראה מסתיר משהו מתחת לפני השטח".
טיפ ידידותי: אם אתם זוג שרב תקופה ארוכה על אותו נושא, ככל הנראה אינכם מנהלים את הריב בצורה הנכונה מה שתוקע את מערכת היחסים ולא מאפשר לה להתקדם. "אם הקונפליקט לא נגמר הקשר לא יכול לצמוח".
9. מאמי, על מה אתה מסתכל בדיוק?
אז נכון, כשאתם רואים ביחד את "משחקי הכס" אין לך ממש בעיה לאפשר לו להסתכל חופשי על ציצים ושלל איברים נשיים אבל ברחוב זה כבר פחות מנומס. אבל בינינו, גם לך חומק חיוך קטנטן לכיוון בחור חתיך כל כמה זמן. "הימשכות למישהו אחר מבן או בת הזוג זה בסדר גמור. אפשר להידלק ביום אחד על מספר אנשים אבל כל עוד לא ממשיכים עם זה ולא לוקחים את זה קדימה אז זה בסדר".
טיפ ידידותי: "מותר להסתכל אבל רצוי שלא מול הבן או בת זוג".
9. הפסקה לרוב מובילה לפרידה
ראו הוזהרתן. נכון שלפעמים לכולנו מתחשק לקחת הפסקה ולהתרחק קצת או הרבה מהבן זוג אבל הפסקה או ניתוק, גם אם זמני, עשויים להוביל לכדי פרידה של ממש. מה שכן, גם אם החלטתם לבלות קצת פחות אחד עם השנייה, זה לא אומר שהקשר ביניכם אכן במצב מצוקה. להיפך אפילו. " אני לא בעד הפסקות כי הפסקה היא לרוב דרך יותר רכה לפרידה: לא עוברים מהכל לכלום וההפסקה מקלה על המעבר אבל זה מאד מסוכן ולרוב מוביל לפרידה. עם זאת, התרחקות זה מזו, שזה אומר להקטין מינון פגישות או להתעסק בדברים אחרים במודעות, אין בעיה עם זה במשך תקופות בקשר. התרחקות לפעמים לא קשורה בבן הזוג. ייתכן שבן זוגך פוטר מהעבודה ונמצא בצומת דרכים וצריך את תקופת ההתכנסות הזאת לעצמו. אין זה אומר שעלייך להיבהל מזה".
טיפ ידידותי: אין בעיה עם התרחקות לצורך התקרבות אבל קחו בחשבון שאם לקחתם הפסקה מהקשר אתם עלולים למצוא את עצמכם במהירות בתקופת רווקות מחודשת".