פינוקיו לא לימד אותנו כלום. נכון שהחשש שהאף שלנו יתארך לא באמת מהווה איום, מה גם שלרובנו יש אף יהודי, ועוד כמה סנטימטרים באמת לא יעשו את ההבדל. ועדיין, במבט בוגר יותר, לשקר יש מחיר ויש לו נטייה להתגלות תמיד. וגם זה עדיין לא גורם לנו להפסיק. מחקר חדש שנעשה בקרב 5,000 גולשים באינטרנט מצא שכשמדובר בהיכרויות באינטרנט – כולנו שקרנים גדולים. הגברים, למשל, נוטים לשקר בדבר תחומי העניין שלהם, קשרי עבר וגילם. מה שאומר שכשגבר אומר לך שהוא בן 30, אוהב שירה והיה ב-4 מערכות יחסים רציניות דעי כבר מעכשיו: הוא בן 40, חולה על קובי פרץ והיה ב-40 סטוצים. ומה לגבינו? לפי המחקר אנחנו בעיקר משקרות בנוגע למשקל שלנו. "מבנה גוף ממוצע" הוא שם קוד נפלא לעגלגלה במקומות הלא נכונים.
לומר שאנחנו מופתעות מהנתונים תהיה התחסדות של ממש. השאלה היא למה אנחנו עושים את זה. האם זה קורה לנו גם עם בני הזוג הקבועים? ואם כבר לשקר, מתי השקר מוגדר לבן ומתי אפשר לפטור את זה ב"זה משהו שאני שומרת לעצמי"?
הקעקוע הזה? אני מעדיפה לא לדבר על זה
שאלת את עצמך פעם למה את משקרת? יש כאלה שלא יכולים אחרת, אבל רובנו פשוט רוצים למצוא חן בעיני הפרטנר, כדי שירצה אותנו, יתאהב בנו."הרבה פעמים אנחנו אומרים את מה שהמראיין רוצה לשמוע", אומרת איריס סלומון, פסיכולוגית ומנהלת חברת ספיד דייט שיודעת כמה דברים על הצורך שלנו לעגל פינות ביחסים. "אנחנו מאמינים שכשהפרטנר יתאהב בנו הוא יקבל אותנו עם כל המטען השלילי, מה שכמובן לא עובד במציאות".
אפילו אם באמת מתאהבים בנו ומקבלים אותנו כמו שאנחנו?
"מערכת זוגית נבנית בראש ובראשונה על אמון. אני נפגשת בכל יום עם אנשים שמטילים דופי באמינות הבן זוג , בנאמנות שלו כלפיהם והדבר מונע מהם לחזק ולהתקדם בקשר איתו ולעתים גורם לפרידה. ברגע שמתגלים שקרים – האדמה שעליה הזוגיות מושתתת רועדת, ולא פעם יוצרת פער שלא ניתן לגישור".
אז מה זה אומר – שאסור לשקר אף פעם?
"צריך לומר את האמת ברמת האינטימיות המתאימה לכל שלב בקשר. אם יש משהו שלא מעוניינים לחשוף בהתחלה, אפשר לומר שזה לא רלוונטי לעכשיו. למשל, אם הוא שואל אותך בדייט הראשון עם כמה בני זוג שכבת – את בהחלט יכולה לומר שיש דברים שאת מעדיפה לא לדבר עליהם. אבל, אם יש נושאים שמאוד רלוונטיים לקשר כמו העובדה שאת בשלה לחתונה וילדים והוא כל כך רחוק משם, אל תעלימי את האינפורמציה, עדיף לחשוף עכשיו את כוונתך כדי למנוע כאבי לב מיותרים.זה לא אומר שאי אפשר לשקר בקטנה, מה שנקרא שקר לבן".
פשוט תספרי את הדברים חיוביים קודם
כשמדובר בהיכרות ראשונית, אנחנו לא באמת משקרים, אלא יותר מנסים להעלים דברים לא רצויים. "לא מעט אנשים מתייעצים איתי בקשר לתמונה שתתפרסם בדף שלהם באתר הכרויות" מספרת סלומון. "הדילמה היא בין אחת עדכנית שמשקפת אותם כיום לבין תמונה ישנה מלפני כעשר שנים, שבה הם נראים רזים וצעירים יותר. במקרה הזה, זה מגוחך להעלות תמונה מהעבר שלא משקפת את המצב העכשווי, שכן הקרחת והכרס ייחשפו מהר מהצפוי".
על מה בכל זאת מותר לשקר בגישושים הראשונים?
"כל אותם דברים קטנים שיעזרו לך למקסם את ההצלחה בהיכרות ויכניסו אותך לטווח החיפוש של גברים פוטנציאליים עבורך. למשל, אם את בת 30 שמעוניינת להכיר גברים בני 25-35, אז אין בעיה שתורידי מספר שנים מהגיל רק כדי שתופיעי בהעדפות החיפוש של יותר גברים – זה כמו שיש אנשים שלא כותבים שנת לידה בקורות חיים כדי שלא יהוו מכשול".
ומה לגבי הדייט עצמו?
"עצתי היא להציג בעיקר את הדברים החיוביים בהתחלה ובהמשך לקלף את השכבות והמסכות ולספר גם על קשיים ובעיות. זה לא נחשב שקר לא לספר על הבעיות הבריאותיות של כל המשפחה על הפעם הראשונה. אבל יש גבול ברור: אם את גרושה עם ילדים שלא מעוניינת להיכנס שוב להריון למשל, זה הזמן לחשוף".
איך אפשר לדעת אם בן/בת הזוג משקרים לנו?
"ראשית, שפת גוף. אם את שואלת שאלה והוא מסיט ממך את המבט, מגמגם, עוצר את שטף הדיבור, מנמיך את הקול, נוגע הרבה בפנים - בפה ובאף (מעיד על הסתרה) - רוב הסיכויים שהוא משקר. צריך גם לשים לב לסתירות בין בין מילים להתנהגות. אם ההתנהגות שלו לא עקבית ולא הולמת את המסרים המילוליים - לילה אחד הוא אומר לך שהוא רוצה להתחתן איתך ולמחרת לא מתקשר ושולח סמס עצל - רוב הסיכויים שרוצה איתך סקס ולא קשר רציני. עוד סימן שכדאי לשים לב אליו הוא התחמקות מנושאים מסוימים או ניסיון להסית את תשומת הלב למשהו אחר – זה משהו שבהחלט שווה בדיקה".
אז מה למדנו היום? שאסור לשקר, אלא אם כן מדובר בגיל שלך. שאסור להאמין לגבר שאומר שהוא אוהב ספר טוב לפני השינה, אבל כדאי מאוד להקשיב לו כשהוא אומר לך שהוא לא בעניין של חתונה בעשור הקרוב ושמוטב להימנע מלחלוק אינפורמציה אישית על התנוחה האהובה עלייך בדייט ראשון. לא יודעות מה איתך, אבל אנחנו למדנו הרבה.
>> "לא יכול להבטיח לך מה יקרה בחוץ": איך תדעי שהוא לא בעניין?