הייתם פעם בדייט כל כך הזוי שאמרתם לעצמכם שאתם חייבים לכתוב על זה ספר? אודליה ארביב הגיעה לתובנה הזו כבר ב-2007, כשהתחילה לכתוב את "ברוך שפטרנו מעונשו של דייט", ספר שמתעד את המסע האישי שלה למציאת הנפש התאומה בשוק הפו"פ הדתי. אז מה לובשים לדייט ראשון? לאן יוצאים? ומי משלם? קיבלנו תשובות שגרמו לנו להבין שיש שם כמה דברים ששווה בהחלט לאמץ גם אצלנו, החילוניים. כמו למשל לוותר על עקבים ולשמור את הנשיקות שלנו למי שבאמת ראוי להן.
"כולנו באותה ביצה והיא לא מריחה משהו"
ארביב, אוטוטו בת 25, גרה בבת ים ומנהלת סטודיו לצילום אירועים, "שזה קצת לזרוע מלח על הפצעים", לדבריה. על אף גילה הצעיר, היא כבר בעלת רזומה של 65 פגישות (נכון להיום). "הרבה חילוניים תוהים על מה הסיפור הגדול, אני כולה בת 25. אבל מצד שני גם יצא לי להכיר בחור בן 37 שיצא ליותר מ- 500 דייטים, והוא כמעט 17 שנה בעולם הדייטים. אז לי יש ותק של שש שנים בעסק הזה, וכבר די נמאס לשמוע 'בקרוב אצלך'. בשורה התחתונה, כולנו באותה ביצה ובואו נאמר שהריח לא משהו".
אז מה באמת קורה שם, בביצה של ארביב? קשת רחבה של גברים, חילוניים, דתיים ובטווח רחב של גילאים, אם כי רוב הדייטים לא שרדו את הדייט הראשון. "למעשה מתוך 65 דייטים, המשכתי רק עם שישה לדייט נוסף. גיליתי מהר מאוד שהרבה מאוד טמון בכימיה הראשונית, ואם זה לא שם, זה לא שם".
כאחת שראתה כבר כמה כוסות קפה בחייה, וניהלה לא מעט שיחות חולין של מפגשים ראשונים, מסבירה ארביב איך זה עובד בעולם הדתי. החוק ראשון שהיא ממליצה עליו הוא למעט בשיחות הטלפון הראשוניות. "כך שבדייט יהיה על מה לדבר ב'זמן אמת'. והנה עוד כמה:
מה לובשים? "גם בעולם שלנו, הכל סובב סביב האקססוריז", היא מסבירה. "עדיף שהלבוש לא ינצנץ מדי, וחשוב מאוד ללבוש משהו נוח, במיוחד אם מטיילים בפארק. האקססוריז תמיד משדרגים את ההופעה, והופכים אותה למיוחדת. עקבים, אגב, אינם מומלצים".
לאן יוצאים? "עיקר הדייטים בעולם הדתי מתרחשים בפארקים וגנים, פחות בבתי קפה". מלבד העובדה שמדובר בבילויים שעושים טוב לחשבון הבנק, הם גם פותחים את הלב ומרגישים פחות לחוץ וקלסטרופוביים מבית קפה או בר סגורים. "רצוי לשבת במקום שלא מעלה קונטאציות לא טובות מבחינת האנרגיות, כמו מקום שקרה בו משהו רע", מזהירה אודליה. לדבריה, את הלוקיישנים "המרגשים" או הרומנטיים במיוחד, כמו יפו העתיקה למשל, מומלץ לשמור לדייט הרביעי או החמישי, "כשאת רוצה להכניס רגש מעבר לשכלתנות, זה מצריך אלמנט מסויים שיקרב ביניכם. הפגישה הראשונה היא מאוד רשמית, ורק לאחר מספר פגישות הלבבות מתקרבים זה לזה".
על מה מדברים? כאן טמון ההבדל הגדול בין דייט ראשון דתי ודייט ראשון חילוני. "אצלנו הדייט הראשון הוא 'רשימת מכולת', בדיקת נתונים טכניים- איפה היית בצבא, מה אתה עושה בחיים, כמה אחים יש לך וכו'. הכימיה בין הבחור והבחורה צריכה להגיע בדייטים הבאים. בדייט חילוני, לעומת זאת, מדובר בעיקר במשיכת לבבות. אני מאמינה שזה נובע מכך שהפגישות בעולם הדתי מיועדות מראש ל להגיע ליעד הסופי- חתונה, ומלכתחילה המטרה היא למצוא התאמה".
מבחינת נושאי שיחה, אודליה מסבירה כי בדייט הראשון אין מה לדאוג, "יש מלאי של שאלות שצריך ורצוי לעבור עליהן, סוג של ראיון עבודה. אז הדייט ראשון לרוב זורם. הבעיה לרוב צצה בדייט השני, שבו כיסינו את השאלות החשובות, ופתאום את מגלה שאין לך על מה לדבר. מה שאני מציעה הוא לשחק משחק קליל ונחמד. קרה לי פעם שנתקלתי בשתיקה מביכה כזו אז החלטתי להתחיל את משחק האסוציאציות, שיחקנו במשך 40 דקות. המשחק הזה פתח לנו צוהר לאיזה דיון מעניין שיש להניח שלא הייתי מגיעה אליו סתם".
מי משלם על מי? "דייטים בבית קפה לרוב יתרחשו בפגישה השנייה או השלישית, וכמעט תמיד הבחור משלם. אם הבחורה ממש מתעקשת אז משלמים חצי-חצי. באופן כללי אני דוגלת בשיטה המסורתית לפיה הבחור צריך לחזר אחרי הבחורה: 'בעל האבדה מחזר אחר אבדתו'. עד שלבים מאוד מאוחרים אני גם לא מתקשרת ולא מסמסת. שהוא יחפש אותי ויחזר אחריי, כמו השיר של אייל גולן 'תני לי לחזר אחריך, תני לי לקנא לך'. שלא 'יירד' לבחור ממך".
כמה זמן דייט נמשך? "אני ממליצה לתחום את הדייט לשעה, שעה וחצי, כדי להשאיר טעם של עוד", היא אומרת, אך מדגישה כי חשוב שתחימת הפגישה תהיה בנונשלנטיות, ולא לקבוע מראש שזה מה שהולך להיות ויש לו שעה לדבר. "אגב, זה מנהג שלקחתי מהעולם החרדי, שבו הזוג המשודך נפגש במקום ניטרלי כמו לובי של מלון או בבית השדכן. יושבים במשך שעה בדיוק אחד מול השני, כשבין בני הזוג מפרידים בקבוק קולה ורוגעלך".
מתי נפגשים עם ההורים? "זה די משתנה עם סוג הדתיים. אם יש לך חבר ואת 'דתייה לייט'מגבעת שמואל או מודיעין נניח, הוא בהחלט יכול לקפוץ לבית הורייך בלי בעיה. אצל החבר'ה החזקים יותר, כמו כיפות סרוגות תורניים, קביעת פגישה עם ההורים היא צעד אחד לפני הנישואין. החרדים דוגלים ביציאה לשש פגישות, ולאחר מכן אירוסין".
נשיקה בדייט ראשון? "אם את שומרת נגיעה, כמוני למשל, אז אין נשיקה גם בדייט המליון. אם אתם מכריזים שאתם לא שומרי נגיעה אז השיא של הפגישה הראשונה מבחינת הפגנת חיבה הוא נגיעה של יד ביד. נשיקה מתרחשת כשהקשר ממש רציני ומתפתח, לא מבזבזים אותה על סתם מישהו. אחרי הכל, ברגע שזה משהו שאתה רגיל אליו, זה לא מרגש אותך להחזיק ידיים או להתנשק".
ועוד כמה טיפים: "לדייטים בפרט ולזוגיות בכלל אני ממליצה על איפוק. בגלל שמדובר בקשר שהוא גם שכלי וגם רגשי, לפעמים כשהלב נכנס - השכל יוצא מהחלון. ולפעמים גם להיפך- קשר שכלי מדי הוא קר וחסר רגש. צריך לשמור על איזון ובעיקר על אורך רוח כי ברגע שמגיבים באימפולסיביות זה יכול להרוס את הקשר".
טיפ נוסף של אודליה הוא דווקא לא ללכת לפי כל החוקים. רגע, מה? "לפעמים עדיף לא לעשות את מה שכולם עושים. אם לא מתאים לך ללכת לפארק, בית קפה, ומתחשק לך משהו פחות רשמי, לכי עם התחושות שלך. אפשר לצאת בדייט הראשון גם לשייט או לעשות באנג'י. אבל צריך שניים לטנגו וכדאי שגם הצד השני יהיה בעניין".