במשך שנים רבות, הברים והמועדונים נחשבו למקום המועדף להיכרויות. אבל היום, גם במקומות הבילוי העמוסים ביותר בתל אביב, נעוצים רוב המבטים המבטים של הבליינים הרווקים לא אחד בשני - אלא בסמארטפון, בתקווה למצוא שם את הזוגיות המיוחלת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אני רואה את הבנות בצד השני של הבר, ובמקום להתחיל איתם עם פתק או צ'ייסר, זה עם הטלפון והרבה יותר קל", הסביר מתן צפריר, מייסד אפליקציית WEEPO. "פתאום הכל הרבה יותר פתיר וקל - אני יכול להגיע למקום ולבחור בחורה , ואני יודע שהיא רוצה אותי, אז מה נשאר בעצם?".
מתן אמנם כבר לא רווק הולל, אבל הוא עבד רבות על פיתוח אפליקציית ההיכרות שבה מסמנים ב"וי" או "איקס" את המועמדים הפוטנציאליים שנמצאים בבר. המשתמש יכול לפסול מישהי או לקבוע שהיא "נראית טוב" גם מבלי להרים את הראש מהטלפון. אם יש התעניינות הדדית, השניים יכולים להניח את הטלפון כדי לדבר לראשונה פנים מול פנים.
"הרומנטיקה הפכה למשהו בנאלי וסדרתי"
ההורה הרוחני של האפליקציה של מתן ושל המתחרים הרבים, היא אפליקציית "טינדר": 15 אלף גברים ונשים מורידים מדי יום את היישומון שמציע להם רשימה ארוכה של דייטים שנמצאים בקרבת מקום. אלא שלא כל המומחים מברכים. "זה הפך את הרומנטיקה למשהו בנאלי וסדרתי, הם מתאכזבים הרבה, ולא מוצאים כלום. כשהם כבר מוצאים, הם ממשיכים לחפש עוד דייטים יותר טובים או את הדייט הבא", טוען ד"ר עופר נורדהיימר נור, מרצה לתרבות דיגיטלית מאוניברסיטת תל אביב.
מאז שהושקה "טינדר", עמלים טובי המוחות היהודיים על פיתוחים דומים בהתאמה לשוק המקומי - בהם גם שירות לדתיים. הרווקים במגזר היו צמאים לפתרון הזה: מפתחי האפליקציה "שליש גן עדן" מדווחים על 300 חתונות שכבר נערכו בזכותם בחצי השנה האחרונה.
מדי יום נכנסים לאפליקציה 50 אלף רווקים שומרי מסורת, שיכולים לסנן בלחיצת אצבע לפי הקריטריונים החשובים להם, כמו תדירות תפילה, שמירת נגיעה ומוצא מהכוהנים. נעמי ורבקה, תאומות זהות, עוד לא מצאו חתן בגיל 25, אז הן פתחו במסע באתרי ההיכרויות ובאפליקציות, ולבסוף הגיעו לחופה באמצעות "שליש גן עדן".
גם היכרויות למבוגרים, וגם לבוגדים
הטכנולוגיה הפכה את החיפוש ליעיל וקל יותר - כמו שהוויז הרדים את שריר הניווט, ייתכן שגם בעולם ההיכרויות נוותר על האינטואיציה? "בעבר היה מחסור - ראיתי מישהי בהרקדות וחשבתי שהיא יהיחידה, אבל היום השפע הוא מאוד קיצוני ויש לנו על הפרק עשרות אנשים שאנחנו יכולים להיפגש איתם מעבר לפינה", טען ד"ר נורדהיימר נור.
הטכנולוגיות גם משדכות למטרות תמימות ורומנטיות פחות: "אשלי מדיסון" הוא אתר הבגידות הגדול בעולם, וחברים בו 25 מיליון נשואים ונשואות, וגם לישראל האתר הגיע לאחרונה. מפתחי האתר לא רואים עוול מוסרי במעשיהם: "זה נועד לעזור לכולם".
להבדיל, יש גם קבוצות בפייסבוק בהם יכולים הילדים למצוא שידוך להוריהם, ובכל יום מושקת עוד אפליקציה חדשה, קלה ומהירה בדרך לזיווג, אך אף פיתוח לא יסייע בסוף, שנפגשים פנים אל מול פנים.