הם תורמים לבריאות שלנו ולסיבולת לב-ריאה, משחררים אוקסיטוצין ואנדורפינים שעושים לנו נעים, מסייעים במצבים של דכדוך, כאבי ראש או אלרגיות ותורמים לנראות העור והשיער: יחסי מין הם חלק נפלא, חשוב ובלתי נפרד מהחיים שלנו. וכמו הרבה תחומי חיים אחרים, גם הם טולטלו בחודשים האחרונים בעקבות משבר הקורונה.
"וירוס הקורונה הציב בפנינו הרבה אתגרים", אומר ד"ר עידן מיליצ'ר, סקסולוג במרכז הרפואי איכילוב, "וחלקם נוגעים לעולם של מערכות יחסים. בין אם מדובר ברווקים שנמצאים בשלב החיפוש אחר בן או בת הזוג ונאלצו לשנות את אורחותיהם בעקבות ההגבלות, ובין אם מדובר בזוגות קבועים (נשואים או לא נשואים, עם ילדים או בלי) שנאלצו להתמודד עם זמן רב ביחד בהסגר כשהם 'תקועים' זה עם זו במרחב מוגבל, בו תחושות של תסכול וחוסר תקווה עלולות להתעצם. כך או כך, אין ספק שההרגלים שלנו מבחינת מערכות היחסים וההתנהגות הזוגית שלנו כבני אדם נדרשו להשתנות".
37% מהזוגות דיווחו שחוו ירידה בתשוקה המינית בתקופה האחרונה, אבל 40% דיווחו דווקא על עלייה. "זה לא פשוט, אבל מאוד תלוי בהתנהלות של בני הזוג אחד מול השני", אומר ד"ר מיליצ'ר. "הדגש שצריך לתת בזמנים כאלו הוא על האיזון שבין הביחד ללחוד, בין הקרבה לריחוק. אנחנו יודעים ממחקרים שלאינטימיות ומיניות בתוך זוגיות יש השפעה מאוד טבעית על הבריאות שלנו. שילוב של חוסר הוודאות לגבי הנגיף יחד עם הלחץ והחרדה שאנשים מרגישים עלול לפגוע בזה, אבל גם כשזה קורה צריך לזכור שיחסי מין הם קודם כל יחסים. על הרובד הזה חשוב לעבוד. כדי לשמר את האינטימיות בתקופה הזו חשוב קודם כל להבין את העובדה שכל אחד מגיב באופן שונה ללחץ, חוסר וודאות, פאניקה או רוגע. חלקנו לא מתרגשים מהמצב ונמצאים בהכחשה או בחוסר חשש להידבק, וחלקנו ממש חרדים ונוהגים בריחוק וניכור. הפערים האלו לפעמים מתנגשים גם בתוך מערכת זוגית, אבל בזוגיות טובה החזק או היציב יותר יבוא לקראת החולייה החלשה ויתמוך בה".
ד"ר מיליצ'ר מדגיש את החשיבות של שמירה על זמן אישי גם במרחב המשותף. "כשנמצאים בבית כל הזמן, אחד ליד השני, חשוב שלכל אחד יהיה את המקום האישי בו הוא יכול לעסוק בענייניו ובתחביביו. זה יכול להיות מוזיקה, אמבטיה, ספורט ועוד. כל אלו גורמים לנו 'לטעון את הבטריות' לקראת הזמן המשותף והזוגי שגם אותו חשוב לקבוע ולשריין. מומלץ לא להיות עסוקים כל הזמן ב-DOING ההישרדותי אלא גם בזמן איכות משותף ביחד בו יושבים מאורגנים אחרי מקלחת ומחפשים חוויה מהנה ומשותפת כמו צפייה במשהו קומי, משחק אהוב, ביחד עם קצת מגע וקרבה", הוא אומר, "אבל כדי שנוכל להגיע למצב הזה, בו אנחנו מגיעים לבן הזוג בסבלנות ובלי רגשות קשים, אנחנו צריכים גם לזכור לדאוג לעצמנו. המציאות מוכיחה שזוגות שמצאו לעצמם זמן של ביחד והתייחסו בצורה רגישה ואכפתית זה לזו הצליחו לחזק את הזוגיות. אולי המיניות הייתה במרבית הזמן 'מתחת לרדאר', אבל שמירה על קרבה ואינטימיות רגשית, עם הזמן תאפשר להחזיר גם את האינטימיות והקרבה הגופנית".
הגיע הזמן לריסטארט
הקורונה לא השפיעה רק על מי שהיו צריכים להסתגר עם בני הזוג באותו בית לתקופה ממושכת, אלא גם על מי שהיו צריכים להסתגר בביתם לבדם – הרווקים. "אין ספק שהמגפה והחרדות שהגיעו בעקבותיה לא מאוד תרמו ליצירת קרבה ואינטימיות בקרב הרווקים", מסביר ד"ר מיליצ'ר. "הרווקים עצמם פנו לרוב למחוזות של סקסטינג, יחסי מין בוידאו ואפילו מחקרים בעולם מראים שהיקף הרכישות של צעצועי ואביזרי מין זינק בעשרות ואפילו מאות אחוזים. למעשה גברים ונשים המשיכו לקיים שיחות ארוטיות בכל דרך שהייתה אפשרית במסגרת ההגבלות".
כל זה טוב ויפה, אלא שלדבריו של מיליצ'ר האתגר הגדול מגיע דווקא בשלב היציאה מהסגר. "כולנו מכירים מצבים בהם אחרי דיאטה רצינית אנשים מרשים לעצמם לאכול יותר ובלי חשבון. התופעה הזאת תקפה לא רק לארוחות במסעדות אלא גם בין הסדינים. החשש הגדול כיום הוא שצעירים רבים עלולים לא לחשוש להוריד את המסכה מהפנים וגם לא להגן על עצמם ועל איברי המין. למרות הריגוש והתשוקה, חשוב להיות זהירים ובהסכמה משותפת להשתמש בקונדום, בטח ובטח אם הכרנו לאחרונה ואנחנו לא מנהלים מערכת יחסים זוגית של שנים. הקורונה העניקה לנו הזדמנות נדירה והיסטורית להגן על עצמנו ועל האוכלוסייה סביבנו, לעשות ריסטארט להרגלים שלנו. כיום ההנחה היא שהירידה במפגשים המיניים בתקופה האחרונה עצרה את התפשטות מחלות המין, לראשונה מזה שנים".
ד"ר מיליצ'ר הוא ממש לא היחיד שסובר כך. מחלקת הבריאות של העיר ניו-יורק למשל הוציאה מסמך הנחיות מפורט שמתייחס לנושא וממליץ לכל תושבי העיר הרווקים לוודא שהפרטנר שהם נפגשים איתו מרגיש טוב וללא סימפטומים. ההנחיה היא שבמידה ואחד מהצדדים לא חש במיטבו – עדיף שלא לקחת סיכון, לדחות את הפגישה ובאופן כללי למעט במגע פיזי עם אנשים לא מוכרים. "יש בימינו שאיפה לנצל את משנה הזהירות שכולנו סיגלנו לעצמנו בעקבות הקורונה, ולהשתמש בו באופן כללי כדי להפוך את השיח המיני לשיח בריאותי ואחראי", מסביר ד"ר מיליצ'ר ומספר שאצל 15% מהגברים החולים המאומתים בקורונה נמצא הנגיף גם בנוזל הזרע שלהם. "הזהירות שכולנו נוהגים בה לאור המשבר, מסוגלת לשמש אותנו גם למניעת מחלות מין נגיפיות אחרות שכדאי לאנושות למגר אותן. החכמה היא להיות זהירים יותר, רגישים יותר, אחראיים יותר ומכבדים אחד את השנייה. כך נוכל לעשות צעד קטן לקראת שינוי גדול".