בצעד חסר תקדים החליטו באחרונה דייני בית הדין הרבני הגדול בירושלים לבטל הסכם גירושין שנחתם בין בני זוג, בנימוק שהוא מקפח באופן מהותי את זכויותיה של האישה וכי גרם לה להישאר מחוסרת בית ובמצב כלכלי קשה מאוד.
בני הזוג מצפון הארץ נישאו לפני למעלה מעשור, ובמרוצת השנים נולדו להם שני ילדים. בשלב מסוים חשד הבעל שאשתו בוגדת בו, אך לא הצליח להוכיח זאת. האישה, מצדה, הצהירה שתהיה מוכנה לעבור בדיקת פוליגרף בכל שלב של נישואיהם, ובמידה ויימצא שהיא בוגדת - תוותר על כל הרכוש שצברו היא ובעלה יחד במהלך נישואיהם כמו גם על דמי מזונות.
באחת מבדיקות הפוליגרף עלה חשד שהאישה ניהלה רומן, ובעלה עזב את הבית והגיש תביעת גירושין נגד אשתו לבית הדין הרבני בעיר מגוריהם. בהסכם שנחתם בין הצדדים נקבע כי הילדים יהיו במשמורת האם, כי האב ישלם דמי מזונות בגובה של 3,500 שקל בחודש וכי זכויות האישה בדירה יעברו אליו במתנה ללא תמורה.
בעקבות הגירושין נקלעה האישה לדיכאון ואף ניסתה להתאבד. היא תקפה את בעלה, גרמה נזק לאופנוע שלו ואיימה עליו. היא נשפטה, ונגזרו עליה חמישה חודשי מאסר בפועל.
האישה ביקשה מהדיינים בבית הדין הגדול לבטל את ההסכם המקפח עליו חתמה. היא טענה שלא הייתה מודעת למשמעויות החוזה ושבעלה הבטיח לה שהוא עומד לשוב אליה. הבעל טען שהאישה חתמה על ההסכם מרצונה החופשי, כיוון שרצתה להתגרש במהירות ולעבור לחיות עם בן זוג חדש.
דייני בית הדין הרבני הגדול החליטו לבטל את ההסכם. הם הסבירו שבית הדין הרבני האזורי שאישר אותו היה צריך לבחון לעומק שהאישה מבינה את המשמעויות שלו. "חובתנו להבהיר מהו תפקידו של בית הדין באישור הסכם הגירושין... האישור לא יינתן אלא לאחר שנוכח בית המשפט או בית הדין שבני הזוג עשו את ההסכם או את השינוי בהסכמה חופשית ובהבינם את משמעותו ותוצאותיו", ציינו הדיינים.
לדבריהם, על דייני בית הדין האזורי היה לבחון שכל אחד מסעיפי ההסכם הגיוניים, ובמידה והם אינם כאלה - לברר כיצד הגיעו הצדדים להסכמה כזו.
בפסק דין מנומק למדי קבעו הדיינים בבית הדין הגדול כי נפל פגם בהסכם עליו חתמה האישה, ולא ברור כלל האם הבינה את המשמעויות שלו. בנוסף, טענו הדיינים שאין הסבר הגיוני מדוע ויתרה האישה על חלקה בדירה – וקבעו כי הדירה תחולק שווה בשווה בין הבעל לאשתו.