למען בריאותך אנחנו ממליצות לך לשבת. עכשיו תקשיבי: מחר, שישי, הוא יום ללא קניות וזה לא הולך להיות קל, במיוחד לאור העובדה שמדובר בסופ"ש. אבל היי, אף אחד לא הבטיח לנו זר שושנים ב-20 שקל. למה להתייחס ליום כזה, את ודאי מצקצקת בלשונך ואוחזת בכרטיס האשראי קרוב אל ליבך. ובכן, הסיבה הקצרה היא שצריכה המונית, ממש כמו עוגת שוקולד – מספקת אותנו לרגע קט אך משאירה אותנו עם ים של מצפון. הסיבה הארוכה יותר היא שיש בזה טעם.
היום הבינלאומי ללא קניות הוא יוזמה שנולדה בקנדה ב-1992 על ידי המעצב והאקטיביסט טד דייב. היום מתקיים יום לאחר חג ההודיה (השנה זה יוצא ב-28/11 באמריקה, האירופאים לא מוציאים יורו ב-29/11). לא בכדי מצוין היום בחודש נובמבר, חודש המסמל את תקופת השופינג החמה ביותר: מיד לאחר חג ההודיה וקצת לפני כריסמס. את היום מציינים כ-55 מדינות, ביניהן גם ישראל, ומטרתו למחות נגד תרבות הצריכה שגובה מאיתנו מחיר עצום: דילול משאבי הטבע ויצירת כמויות פסולת לא מתכלה, ניצול של עבודה זולה, הוצאת כספים שאין לנו ויצירת עומס על מערכות האשראי הקורסות ועוד ועוד רעות חולות של העולם המערבי.
אז מה עושים כשלא קונים? לדברי היזמים ביום הזה אנחנו מתבקשות להקדיש זמן למשפחה ולחברים ולהעניק תשומת לב שאינה חומרית. זה גם זמן מעולה לעשות חשבון נפש, לפתוח את ארון הבגדים שלנו ולהבין האם אנחנו באמת זקוקות לכל מה שיש שם, כי אנחנו הרי קונות מתוך לחץ חברתי ומתוך השפעה של התקשורת, באופן בלתי פרופורציוני בעליל למה שאנחנו באמת צריכות. זאת הסיבה שבשורה של העו"ש יש מינוס לפני היתרה, בעוד שבמדף שבארון אין מקום למחט.
רוצה לדעת איך לצרוך נכון? ראשית, היכנסי לארון הבגדים שלך ולמזווה במטבח ובדקי מה משם את באמת צריכה. אחרי שתגיעי למסקנה שיש לך ממה להיפטר, ואת לא צריכה דברים אחרים במקום, קבלי אתר ירקרק שנותן 24 טיפים לצריכה נכונה. אנחנו אהבנו במיוחד את זה שמדבר על איזה מתנות לתת לזולת, בקצרה: ותרי על לרכוש לחברה טובה תיק בשווי המשכורת שלך, ולכי על עוגיות הום מייד. הרבה יותר זול, הרבה יותר מרגש.