לדפוק כרטיס, לחטוף על הראש מהבוס האידיוט, להתבאס כל חודש מתלוש המשכורת, לשבת תשע שעות מתחת לניאונים, להסתכסך עם אנשים שעובדים אתך – יש הרבה מאוד חסרונות בלהיות שכירה. נכון, זה יציב, זה בטוח יחסית וזה שגרה, שלא תמיד היא דבר רע. אבל זה לא תמיד מספק, לא תמיד נוח ופתח לא מציע חופש עיסוק של ממש.
גם אנחנו לא חשבנו שנהיה שכירות. היו תקופות שהיינו בטוחות שנשנה את העולם, לפחות את זה הפרטי שלנו. חשבנו שנהיה גברת לזמן שלנו, שנחליט בעצמנו מה טוב ומה פחות טוב לנו, שהמשכורת שלנו תאפשר לנו להיות רגועות כשאנחנו פותחות את הפירוט של כרטיס האשראי. אבל כנראה שכבר לא נתפוס בעל עשיר. אז אולי יום אחד לפחות נפתח עסק. כן, עצמאי.
יותר מימוש עצמי מכסף
למרות שניהול עסק מתאים לנשים לא פחות מאשר לגברים, בפועל רוב העצמאיים הם ממין זכר. "בעסקים שנדרשת בהם השקעה כספית גבוהה והשקעה בזמן,עדיין יש לגברים יתרון", אומרת שירית בן ישראל , מנכ"ל steps to success לפיתוח אנשים מובילים בארגונים ובעסקים, יועצת אסטרטגית ומאמנת עסקית. "יותר קל להם לקבל החלטות על השקעות פיננסיות גדולות, כי בניגוד לנשים, הם לא מנהלים קריירה שנייה בבית ולכן יכולים להשקיע שעות מרובות בעסק". במילים אחרות: בזמן שאנחנו עושות ספונג'ה, הם יכולים להרשות לעצמם לטוס על הביזנס שלהם ללא פגיעה מהותית בקן המשפחתי. אבל אנחנו בטח לא מחדשות לך יותר מדי.
וגם אם היינו רוצות לחשוב שזה תירוץ שנשים נותנות לעצמן בשביל לא לקחת סיכונים – אז יש מספרים שמוכיחים שזה לא קשור לתירוצים - אנחנו קודם כל מעדיפות לסיים בבית. "חלק גדול מהנשים שמגיעות אליי נזכרות בחלומות שלהן בגיל 40", טוענת בן ישראל. "לאחר שהן טיפחו את הבית והמשפחה, הן לומדות מקצוע חדש ומנסות להפוך אותו לעסק". לפי המחקרים של STS שישים אחוז מהנשים שפתחו עסקים קטנים עשו זאת מתוך רצון למימוש עצמי ורק 31 אחוז מתוכן עשו את זה ממניע כספי. ומימוש עצמי לא מגיע רק אחרי שאנחנו מסיימות להקים בית. חלק גדול מהנשים, למשל, מוצאות שאחרי לידה הן נדרשות לחזור ולעבוד שעות רבות, כמו שהיה לפני שילדו, בעוד שהצרכים שלהן השתנו – צריך לקחת את הילדים מהגן, צריך לבלות איתם זמן, והעבודה מחבלת בהרמוניה. הנתונים של STS מראים שנשים רבות נקרעות בין הקריירה לאימהות, ובשלב מסוים מחליטות לעזוב את מקום העבודה התובעני ומנסות להקים עסק עצמאי.
אבל גם פה, איך לא, יש קאץ'. אחד המכשולים העיקריים בלהיות עצמאי הוא שאם לא שמים גבולות, העסק משתלט על החיים. עסק, כמו תינוק חדש, שואב את בעליו, בעיקר בשלב הראשון של ההקמה – שאז יש הרבה אקשן, ריגושים וציפיות וקל מאד למצוא עצמנו נשאבות לעבודה סביב השעון. כמו בכל תחום אחר, כדאי להגדיר גבולות – להחליט על שעות עבודה מוגדרות, שמותאמות ליתר תחומי האחריות בחיים.
חשוב להחליט שברגע שנכנסים הביתה לא ממשיכים לעבוד מהבית, ואם מנהלים עסק מהבית, אז מומלץ מאוד להגדיר חדר עבודה סגור שרק בו היא מתקיימת, ושעות עבודה שבמהלכן לא תעשה כל פעילות אחרת בבית. ולהיפך.
יש על מי ליפול
קושי נוסף שנשים נתקלות בו הוא ההיקף של העסק, הגודל שלו. הרוב מקימות עסק שמבוסס על עצמן בלבד. "רוב העסקים הקטנים לא מעסיקים עובדים נוספים, למעט בעלת העסק", ממשיכה בן ישראל. "גם כאן לנשים קשה יותר מאשר לגברים, כי הן עדיין נתפשות – ותופשות את עצמן - כאחראיות על שתי הטריטוריות: בית ועבודה". אז לכי תבססי עסק על עצמך בלבד, בזמן שיש לך הררי ערימות של כביסה.
"אישה שמעוניינת לפתוח עסק משלה חייבת להצטייד בבשלות ובחוסן פנימי", מודיעה לנו בן ישראל. "בשביל שהעסק יצליח צריך להגדיר במדויק מטרה שניתנת להשגה – כזאת שמבוססת על החוזק והכישורים שלך".
חשוב גם להבין שההתחלות לעיתים קשות, והדרך להצלחה רצופה בעליות ומורדות, קשיים, אכזבות והפסדים. ופה נכנסת לתמונה מאמנת אישית דוגמת בן ישראל. כי מי שלא תצליח להתמודד עם חוסר הוודאות והפחד מכישלון, מי שחושבת שיש לה הרבה יותר מדי מה להפסיד – יכולה להיעזר במאמנים, הן לטובת האמונה העצמית, והן לטובת הראייה העסקית. מאמנת עסקית, למשל, תעזור לבנות עסק של ממש מחזון בלבד, תגדיר את ההבטחה ללקוחות, את הערכים המנחים ואף תיישם תוכנית עבודה לשנה הראשונה. ככה שאף אחת לא באמת צריכה לעבור את זה לבד.
אינפורמציה לא חסרה
אז מה הכי מפחיד בלפתוח עסק? כנראה ההשקעה הכספית. מדובר בסכום גדול, ולכן חשוב להיות ממוקדים ומחושבים. בן ישראל אומרת שהמפתח להצלחה הוא תכנון - הגדרה מדויקת של העסק העתידי, המוצרים או השירותים שהוא נותן, מיפוי שווקים וקהלי היעד הפוטנציאליים של הלקוחות, תמחור נכון, ניסיון לזהות ייחודיות - האם יש לך בשורה, האם העסק חדשני? אנחנו מדברות על עבודת הכנה מסיבית, עוד לפני ששמנו שקל. וזאת כבר השקעה לא קטנה.
אם הדברים נעשים בצורה מחושבת, גדל הסיכוי לפירות כלכליים. על איזה מספרים אנחנו מדברות? ובכן, מבחינת כלכלית בלבד, רלוונטי לאישה להמיר משכורת כשכירה בעסק משלה בתנאי שתרוויח לפחות כפול ממשכורתה. ולא מדובר על מחזור עסקי, אלא על רווח נטו. "אישה שמסתפקת ב- 5,000 שקל בחודש כעצמאית, למשל, עדיף לה שתהיה שכירה", מחדדת בן ישראל, "כי אז היא מרוויחה גם פנסיה, ביטוחים, קרן השתלמות, ועוד, מה שהיא לא מפרישה לעצמה בעסק משלה".
אלמנט חשוב נוסף בלהיות עצמאית הוא התמודדות אישית מול הרשויות, וכאן המפתח הוא התמודדות ולא התמוטטות. בן ישראל טוענת שהרשויות אינן אויבות, אלא שותפות, בעיקר לרווחים. מה שאומר שכדאי שבעלת העסק תכיר אותן מקרוב: להיכנס לאתרים, לבקר במשרדים, להכיר את דפוסי הפעולה ולדעת בדיוק מהן הזכויות ומהן החובות. מידע מלא וברור אפשר למצוא בהרבה מקומות – באינטרנט, במשרדי הרשויות, ובשביל ממש להיות מכוסה מומלץ לפנות לפגישת ייעוץ עם רואה חשבון או מנהל חשבונות. אלה יכולים לענות על כל השאלות.
ואנחנו אומרות – לפני שאת הולכת להיפגש עם מישהו, תפגשי קודם כל את עצמך. תנסי לברר מה את באמת אוהבת לעשות, מה יעשה לך טוב וייתן לך סיפוק ומה יגרום לך לקום בבוקר עם חיוך – כי מבחינתנו, זה התנאי הבסיסי להצלחה של כל דבר.