מעיין סמידי כבר חשבה שהעבר מאחוריה. אחרי כ-12 שנים תחת השפעתו, לכאורה, של רצון, סמידי (34) עברה להתגורר בדירה שכורה בשכונת התקווה בתל אביב, ניתבה את הטראומה להרצאות על הסכנה הטמונה בכתות, סיימה את לימודי המשפטים וחלמה להיות עורכת דין. אבל אז התברר לה שלא תוכל להגשים את החלום ולהמשיך הלאה כפי שחשבה. ב-12 בינואר, ארבע שנים בדיוק מיום שחרורה מגואל, כפי שהיא מכנה זאת, היא קיבלה את תעודת התואר במשפטים מהמרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן . אלא שכשהגיעה לראיון להתמחות במשרד עורכי דין לפני כשמונה חודשים היא גילתה שהתעודה לא תספיק. "בגלל שהוכרזת כפושטת רגל לא תוכלי להתמחות", נאמר לה.
"עזבתי את העבודה הקודמת שלי במטרה להסדיר את המצב ולהתחיל התמחות בחודש מרס אבל בלשכת עורכי הדין הסבירו לי שאין אפשרות שאוכל להתמחות", היא מסבירה, "ניסיתי לקבל פטור מההגדרה של פושטת רגל, אבל בקשתי נדחתה בטענה שכעורכת דין כושר ההשתכרות שלי יגדל ואז אולי אוכל להחזיר לפחות חלק מהחובות. מה שלא ברור לי הוא איך אוכל להחזיר את הכסף - אם לא מאפשרים לי לעבוד כעורכת דין".
את ההלוואות בסך של כ-300 אלף שקלים לקחה סמידי בתקופת שהותה בביתו של רצון, לטענתה לבקשתו של רצון ותוך שהוא טוען בפניה באופן שיקרי כי הוא חייב לאדם אחר כספים על הבית שבו התגוררו. לדברי סמידי גואל ליווה אותה לחתימה על קבלת ההלוואות וגורמים מקצועיים מאשרים כי לא חתמה על המסמכים מרצונה החופשי. השנים חלפו, וסמידי, שהבינה כי לא תוכל להחזיר את הכספים, פתחה בהליך של פשיטת רגל. לדבריה, גם זה היה לפי הנחייתו של רצון. לפני כשנה וחצי פנתה סמידי אל הכונס הרשמי במשרד המשפטים בבקשה שימליץ על מתן צו הפטר מפשיטת הרגל, אך בקשתה נדחתה. גם נסיונותיה להתחיל בהתמחות למרות מעמדה כפושטת רגל עלו בינתיים בתהו.
"הרבה מהנשים שגרו איתנו בבית התדרדרו חזרה"
"הלשכה יישמה באופן אוטומטי את הכלל הקיים לגבי עורכי דין גם כלפי מתמחה", מסביר עורך דינה של סמידי, עמית חדד, "בחנו את החוק וראינו שבניגוד להסדר מנדטורי סטטוטורי שקובע כי אדם בפשיטת רגל לא יוכל לעבוד כעורך דין, המניעה להיות מתמחה היא עניין של שיקול דעת בלבד. לשכת עורכי הדין יכולה להציב את המחסום בפני מעיין עכשיו והיא יכול לאפשר לה לעשות את ההתמחות ורק במקרה הצורך, במצב שבו הנושא לא יוסדר עד אז, לשלול את חברותה בלשכת עורכי הדין. אנחנו סבורים שבנסיבות הקיימות אין סיבה למנוע ממנה את ההתמחות ולכן הגשנו בקשה לוועדת האתיקה הארצית. אני בטוח שאם תנתן למעיין להתחיל את ההתמחות, הליך פשיטת הרגל ייגמר עד סיומה".
מאז דחיית הבקשה להסדר וקבלת צו הפטר מפשיטת רגל חדלה סמידי מלשלם את התשלום החודשי שנקבע עבורה במסגרת הליך פשיטת הרגל וכעת היא מסבירה שאין זה חוב שלה, אלא של רצון. בקרוב עתידה סמידי, באמצעות עו"ד חדד, להגיש בקשה חדשה להסדר בניסיון לפטור אותה מפשיטת הרגל. "טענתנו היא שהשליטה של גואל רצון הייתה שליטה מוחלטת, החובות עצמם נולדו בגלל בקשותיו של גואל רצון וכשאדם נמצא במצב של עבדות הוא אינו אישיות משפטית שיכולה לייצר לעצמו זכויות וחובות", מסביר עו"ד חדד.
"הרבה מהנשים שגרו איתנו בבית התדרדרו בשנים האחרונות בחזרה", אומרת מעיין, "אני מנסה להמשיך את השיקום שלי ומקווה שיאפשרו לי לעשות את זה".
מדוברות לשכת עורכי הדין נמסר בתגובה לדברים: "לשכת עורכי הדין אינה נוהגת להתייחס לתיקים אשר נמצאים בהליך מתנהל. כמו כן, ועדת ההתמחות פועלת על פי חוק. התיק הנדון נמצא בשלב המלצה של הוועדה וטרם נדון בוועד המרכזי של הלשכה, שהוא הגוף המוסמך לקבל החלטה בנושא".
מדובר משרד המשפטים נמסר בשם הכונס הרשמי: "הליך פשיטת הרגל נפתח על ידי החייבת בבית המשפט. הכונס הרשמי אינו יכול לבטל הליך משפטי תלוי ועומד בפני בית המשפט. החייבת אינה עומדת בצווי בית המשפט, אינה מדווחת על הכנסותיה והוצאותיה ואינה משלמת את התשלומים החודשיים שהושתו עליה במסגרת ההליך. כמו כן, החייבת לא פעלה כלל לקידום ההליך ובקשתה להפטר נזנחה על ידה. למרות האמור, ככל שתמצא החייבת לנכון לפנות לכונס הרשמי לצורך הסדרת ענייניה, ישקול הכונס הרשמי עמדתו מחדש".
מעורכת דינו של גואל רצון, שלומציון גבאי-מנדלמן נמסר: "מי שרוצה להיות עורך דין צריך גם לדעת לקחת אחריות על מעשים שעשה בעבר ולא לגלגל את האחריות לאדם אחר. מעיין נתנה מתנות וכספים לגואל בהיותה בוגרת מעל גיל 18 וכל זאת בשם האהבה. להסתכל היום אחורנית ולומר בדיעבד שגואל אשם, זו התנהגות חסרת אחריות ובגרות, שכן האחריות מוטלת עליה בלבד".