מדי שנה אנחנו נדהמות מהאחוז הזניח של הנשים הזוכות לקבל את פרס ישראל, המוגש מדי שנה ביום העצמאות. ההסבר המקובל הוא שאין מספיק שמות של נשים המוגשים לדיון בוועדת הפרס. השנה, בהשראת היוזמה והזוכות הן- מגישות מועמדות לפרס ישראל תשע"ט החלטנו במאקו נשים להפשיל שרוולים ולגשת גם אנחנו אל המלאכה הקשה של הגשת מועמדות לפרס. למה מלאכה קשה? כי ההגשה כוללת הרבה עבודת ניירת, אותה נבצע בשמחה - אבל קודם כל צריך להחליט אילו נשים אנחנו רוצות להציע לוועדה.
בכל שנה נבחרים זוכים לפי קטגוריות משתנות. השנה, יוענקו פרסים בתחומים מדעי היהדות, הרוח והחברה; מדעי החיים ומדעים מדויקים; תרבות ואמנות ופרס על הישגים מיוחדים.
חקרנו, חיפשנו, שאלנו וקיבלנו המלצות, וגיבשנו רשימה יפה של נשים מוכשרות וראויות. אנחנו מבקשות מכם לבחור מתוכן את השלוש שהכי הייתם רוצים לראות זוכות בפרס היוקרתי. שלוש הנשים שיקבלו את מירב הצבעות הגולשים, יוגשו על ידי מאקו נשים כמועמדות לוועדת הפרס - ומשם נקווה לטוב.
את ההצעות לוועדה אנחנו צריכות להגיש עד ה-8 לנובמבר, ככה שאין הרבה זמן. ההצבעה תישאר פתוחה עד יום שלישי, 30 לאוקטובר, בחצות ולאחר מכן נתחיל בעבודת ההגשה. שיהיה לכולנו בהצלחה!
הנה הן הנשים לבחירתכם - ההצבעה בתחתית הכתבה.
תחקיר: אדוה שיסגל
מדעי החיים ומדעים מדויקים
פרופסור מרסל מכלוף
עלתה ממרוקו עם אמה החד הורית, ניקתה בתים מגיל 11 וכיום היא מהמדעניות הישראליות החלוצות בעולם בתחום הסרטן והננוטכנולוגיה. מכהנת כדיקנית הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון ומפתחת נשא שייקח תרופה לסרטן היישר אל התאים הנגועים, מבלי לפגוע באיברים בריאים וללא תופעות לוואי.
פרופסור מיכל שוורץ
חוקרת מוח ממכון ויצמן שגילתה את הקשר בין מערכת החיסון לבין המוח ומצאה דרך לריפוי ניוון מוחי הגורם לאלצהיימר. התרופה שהיא מפתחת נחשבת לפריצת דרך מדעית.
פרופסור בלה קאופמן
קאופמן, בהיותה אחת מאונקולוגיות סרטן השד הבכירות ביותר בעולם, הובילה את מחקר התרופה הראשונה לחולות סרטן השד נשאיות גן ה-BRCA שאושרה השנה ע"י ה-FDA. היא נשיאת המערך האונקולוגי בשיבא ומקימת המכון לאונקולוגיה של השד, ובנוסף מתמודדת בעצמה עם המחלה.
פרופסור טלי שרוט
חוקרת מוח ישראלית שמחקרה מתמקד באופטימיות. הרצאתה ב-TED, בנושא הטיית האופטימיות, זכתה לכ-2.1 מיליון צפיות. מכהנת כיום פרופסורית לחקר המוח במחלקה לפסיכולוגיה ניסויית בקולג' האוניברסיטאי של לונדון.
מדעי היהדות, הרוח והחברה
פרופסור נעמה גורן ענבר
ארכיאולוגית מומחית בעלת שם עולמי בחקר התקופה הפלאוליתית התחתונה. גורן ענבר חפרה באתר גשר בנות יעקב, וממצאיה פורצי הדרך הפכו אותו לאחד מהאתרים הארכיאולוגים החשובים ביותר בעולם.
ד"ר אילת מזר
ארכאולוגית ישראלית המתמחה בארכאולוגיה של ירושלים, שבאתרי החפירות שלה בירשלים חשפה ממצאים בעלי חשיבות בינלאומית לחקר התקופה.
פרופסור רחל אליאור
מחוקרות הפילוסופיה היהודית החשובות ביותר בעולם פרופסור אמריטה ומופקדת הקתדרה על שם ג'ון וגולדה כהן לפילוסופיה יהודית באוניברסיטה העברית. מחקרה מתמקד ביצירה המיסטית היהודית מהעת העתיקה ועד לעת החדשה.
פרופסור חנה הרצוג
סוציולוגית עטורת פרסים. ממייסדות ומראשי התוכנית ללימודי נשים ומגדר באוניברסיטת תל אביב. מתמקדת במחקריה בסוציולוגיה ותקשורת פוליטית וסוציולוגיה של המגדר.
פרופסור חביבה פדיה
משוררת, סופרת, יוצרת וחוקרת תרבות ומיסטיקה יהודית בדגש על תורת הסוד והקבלה. מכהנת כפרופסור במחלקה להיסטוריה של עם ישראל וכראש מרכז אליישר לחקר יהדות ספרד והמזרח באוניברסיטת בן גוריון.
תרבות ואומנות
רנה שיינפלד
מחלוצות המחול בישראל, ממקימות והמנהלת הראשונה של להקת המחול "בת שבע", ומאוחר יותר מקימת תיאטרון מחול רנה שיינפלד. הניו יורק טיימס הכתיר אותה כ"אחת הרקדניות החשובות בדורנו".
סיגלית לנדאו
אומנית פיסול, ווידאו ומיצב, שזכתה להצלחה בינלאומית. יצירתה עוסקת בשאלות של זהות והיחסים שבין מזרח למערב.
דבורה קידר
מהוותיקות בשחקניות הקולנוע והתיאטרון בישראל, זכורה לקהל בעיקר בזכות משחקה בסרט "אסקימו לימון" כאמו של בנצי. זוכת שני פרסי אופיר ופרס התיאטרון הישראלי על מפעל חיים.
אגי משעול
משוררת ישראלית, מנהלת בית-הספר לשירה של הליקון ומרצה במסלול לכתיבה של אוניברסיטת תל אביב.
חוה אלברשטיין
זמרת ויוצרת החתומה על כ-60 אלבומים, שמונה מהם ביידיש. שיריה, הידועים בפי כל, הפכו זה מכבר לנכסי צאן ברזל של התרבות הישראלית. קיבלה את פרס אקו"ם על מפעל חיים.
פרס על הישגים מיוחדים
השופטת סאוסן אל קאסם
השופטת הדרוזית הראשונה ומקימת "אלסואר", המרכז הערבי הראשון לטיפול בנפגעות תקיפה מינית.
יעל דיין
סופרת ועיתונאית ישראלית הידועה במאבקיה למען זכויות אדם ובפרט נשים ולהט"ב. כהנה כחברת כנסת מטעם מפלגת העבודה ויושבת הראש הראשונה של הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת. ב-1998 הביאה לחקיקת החוק למניעת הטרדה מינית.