בתיאוריה, את יכולה להטיס חללית ולבנות בניין במו ידייך, אבל אם נהיה מציאותיות, לא ממש בטוח שתתקבלי לעבודות האלה. נכון שהמונח סקסיזם כבר לא כל כך סקסי בימינו, ושהשובינזם בחברה הוא כבר לא נושא לשיחה בפינת הקפה, אבל אין ספק שאי השוויון בין גברים לנשים בשוק העבודה הוא עובדה שקיימת בשטח, גם אם לא קל לנו להתמודד איתה או לדבר עליה בגלוי.
הקואוצ'רית והבלוגרית אן דאלי טוענת שבמאה ה-21, "גברים אולי למדו להיות פוליטיקלי קורקט, אבל השוביניזם עדיין קיים, גם אם הוא לא בוטה". דאלי ניסחה בבלוג שלה עשרה חוקים מעולם העבודה, כאלה שלא כתובים בשום מקום ואף אחד לא יעז לומר בקול, אבל הם קיימים, והגיע הזמן שנדע איך להתמודד איתם. לשם כך קיבלנו כמה עצות מאורלי פרל, מאמנת עסקית לפריצת דרך מחברת תות - תקשורת ותוצאות. מוכנה להוציא את הראש מהחול?
1. גברים זוכים ליהנות מהספק
בעוד שגברים מתקבלים לעבודה על בסיס הפוטנציאל, נשים מתבקשות להציג "קבלות" וזוכות בג'ובים בעיקר על בסיס הניסיון המוכח שלהן. כאן צצה שאלת הביצה והתרנגולת: האם גברים מקבלים יותר הזדמנויות משום שהם מוצלחים יותר, או שהם מקבלים יותר הזדמנויות ולכן הם יותר מצליחים?
דבר המומחית: בראיון עבודה לרוב אין לנו מושג מי מתמודד מולנו, ולכן טענה זו אינה רלוונטית. תני את כל מה שיש לך בראיון, תוך הכוונה לדרישות התפקיד. חשוב להדגיש את המוטיבציה והרצון שלך להשתייך לאותו ארגון מבוקש.
2. המראה כן קובע
מכירה את המשפט "תתלבשי לעבודה שאת רוצה, לא לזאת שיש לך"? ובכן, אם את רוצה שיתייחסו אלייך ברצינות, אנא התלבשי בהתאם. וכן, זה אומר בלי גופיות.
דבר המומחית: שחקי לפי חוקי המשחק, כל עוד את מביאה לידי ביטוי את מי שאת ואת כל מה שיש לך לתת לסובבים אותך. וכן, המראה החיצוני זה כרטיס הביקור שלך. לרוב אסתטיקה, רשמיות, צבעוניות הולמת, לבוש מוקפד ומושקע מהווים מימד נוסף לשיווק העצמי שלך, להערכה ונעימות שאת יוצרת. השתמשי בזה לטובתך.
3. אל תצפי לפידבקים
מחקרים מראים שהבוס שלך לא יעביר לך את כל המידע והפידבקים, פשוט כי הוא לא חש בנוח עם העניין. אם את רוצה לקבל משוב כן, תצטרכי לדרוש אותו ישירות או להשיג אותו מהקולגות שלך.
דבר המומחית: זה המקום לאינטואיציה נשית. חשוב שתהיי קשובה לרחשים סביבך ושלא תפחדי לדרוש משוב לעבודתך מהגורמים שמולם את עובדת. שיחות מהסוג הזה יתרמו למערכת יחסים פתוחה יותר בינך לבין הבוס או הקולגה. עדיף לשים את הדברים על השולחן מאשר להסתובב עם תחושת חוסר סיפוק.
4. מחויבותן של אמהות למקום עבודתן מוטלת בספק
עם כל האמפתיה וההתקדמות, אמהות לא יהיו מועמדות לקידום באופן שווה כמו גברים. ברזולוציות נמוכות יותר, זה אפילו יכול למנוע ממך לקבל הטבה כמו נסיעת עסקים לחו"ל, מתוך התפיסה ש"היא בטח לא רוצה לעזוב את הבית לכמה ימים".
דבר המומחית: תקשורת זה שם המשחק. בהנחה שאת מרוצה ממקום העבודה, הביעי זאת. אל תחסכי במילים והבהירי ציפיות, מה את מתכוונת לתת ומה את מצפה לקבל, כמה את מוכנה להשקיע, לתרום, לקדם ולהתקדם ומהן ציפיות שעות העבודה, חופשים, נסיעות לחו"ל וכו'.
5. זה כן אישי
גם אם הכישורים שלך זהים לאלה של חברי הצוות שלך, מה שיקבע את מעמדך בסופו של יום הוא האם את אחת מהחבר'ה, שמסוגלת ליצור גם קשרים אישיים עם האנשים שימשכו אותך למעלה. זה הזמן להפעיל את הקסם האישי שלך.
דבר המומחית: ללא ספק השקעה במערכות יחסים במקום העבודה היא המתכון הבטוח להצלחה, קידום וסיפוק. הביעי את נכונותך לעזור, שאלי שאלות, התייעצי ויעצי לאחרים, התענייני במה שמתרחש, קדמי פרויקטים שלך תוך שיתוף פעולה, והיי יוזמת. צאי מנקודת הנחה שכל אדם סביבך הוא מקור ידע בלתי נדלה, ותתפלאי עד כמה אנשים זקוקים להבעת דעתך הרלוונטית.
6. גברים תחרותיים, נשים פוחדות מכישלון
שימי לב לנתון המדהים הבא: בעוד שנשים יגישו מועמדות למשרה רק אם הן עונות על כל דרישות התפקיד, גברים ייגשו אליה גם הם עונים רק על 60% מהקריטריונים. כמה משרות הפסדת רק כי לא היו לך ביצים לגשת אליהן מלכתחילה?
דבר המומחית: כאשר את באה לשקול האם כדאי לך לקחת סיכון, יש להתחשב ולבחון גם את הסיכוי. לרוב, אנחנו נמנעות מלהגיש מועמדות למשרה מסוימת רק בגלל פחד מכישלון. במקרה כזה, קחי בחשבון שאין לך באמת מה להפסיד. עדיף לנסות, לראות מה תהיה התוצאה ולהתקדם בהתאם.
7. נשים הן בלתי נראות, עד שהן מוכיחות אחרת
במילים אחרות, את צריכה שיבחינו בהישגים שלך. לשבת בקיוביק שלך ולהתמרמר כל היום לא יביא לך קידום, גברת. ובטח לא חתן.
דבר המומחית: יש לתקשר את התוצאות, ההישגים, הדילמות, האתגרים, אופן הטיפול, החששות, הביטחון, הרגשות וכו'. שיווק עצמי הכרחי בכל מערכת יחסים שהיא – במיוחד במקום העבודה.
8. גברים דואגים לדרוש, נשים דואגות
מחקרים מראים שגברים מקבלים יותר העלאות שכר מנשים באותה רמת תפקיד. בעוד שגברים יקבלו תגמול על כך שהם מעזים לפתוח את הפה ולדרוש יותר, מהנשים מצפים ליישר קו לטובת הכלל.
דבר המומחית: אין ספק שדרושה העזה על מנת להתקדם, אבל צריך למצוא את דרך הביניים: אדם הישגי מאד וחסר סובלנות ייתפס כאגרסיבי, בעוד שאדם עם המון סובלנות ומעט הישגיות ייתפס כחסר עמוד שדרה. עדיף שתהיי "גם וגם" ולא "או או".
9. נשים הן שונות
המרצה שלך לפמיניזם ידעה על מה היא מדברת: נשים נתפסות כ"אחרות". מתוך כך, הן לא שוות לגברים והן יקבלו יחס שונה מהם.
דבר המומחית: חשוב שתעריכי את עצמך ומה את מסוגלת לתת, ואל תפחדי לדרוש את מה שמגיע לך.
10. נשים טובות בלעבוד, גברים טובים בלהנהיג
עוד נתון מעניין – יש אחוז גבוה יותר של נשים בתפקידי ניהול ביניים, אך הגברים מובילים בהרבה בכל מה שקשור למקומות החשובים באמת – מנכ"לות ודירקטוריון. את צריכה חזון, ולא כזה שמבצבץ מהמחשוף של הגופייה.
דבר המומחית: חזון הוא המנוע לעשייה, להישגיות ולצמיחה. מנהיג לא מקבל את עמדתו אוטומטית עם הטייטל, אלא בעיקר בזכות עמידה במילה. כדאי לך להגדיל ראש ולקחת על עצמך משימות גדולות שדורשות אחריות רבה. אם תבצעי אותן בהצלחה וגם תנהגי באכפתיות כלפי הסובבים אותך, את בדרך הנכונה להיות מקור להשראה ודוגמה אישית.
>> יש לי עסק משלי: אחת שהצליחה בזכות עצמה, בלי רבע תואר במנהל עסקים