בראש עיריית האוהלים אשר בחבל ארץ רוטשילד עומדות בעיקר נשים כשבראשן שתי צעירות שמבקשות שינוי - דפני ליף וסתיו שפיר. מדובר בנשים שנמאס להן מהאדישות, מאי צדק ומאמירות מסוג "כי ככה זה עובד" - אז הן יצאו למחות, והן עושות את זה הכי גדול שהמדינה הכירה עד כה. אבל הן לא הראשונות, ונקווה גם שלא האחרונות. הרבה לפני עידן האיוונטים בפייסבוק, נשים הובילו מהפכות גדולות - בין אם בצעדים קטנים על עקבים או בדריכת רגל מאסיבית. מאיכרות פשוטות, דרך מדעניות ועד בנות מלוכה: נשים הנהיגו לא רק את בנות מינן, אלא אומה שלמה, ולעיתים אף את האנושות אל עבר עתיד חדש. ואלה שמות:
אסתר המלכה
מדובר באחת התותחיות הרציניות ביותר בתולדות העם היהודי. לא בכדי "מלכת אסתר" היא התחפושת הפופולארית ביותר בקרב ילדות הגן - היא עוקפת בסיבוב את דורה, את מלכת הכוכבים ואפילו את כיפה אדומה. אסתי לא הייתה מנהיגה מלידה, אלא נאלצה לעבור טרנספורמציה מכורח הנסיבות. היא התחילה בתור הדסה הביישנית והכנועה והפכה לאישה חזקה, מפתה ומניפולטיבית. היא הייתה יכולה לעמוד מנגד, לא לנקוף אצבע כדי לעזור לעמה ולהגן על חייה. אבל לא - אסתריקה שלנו החליטה לפעול, סיכלה את תוכניתו הזדונית של המן לקום עלינו לכלותנו, ובכך קבעה סטנדרטים חדשים לביטוי "כוח נשי". עכשיו רק נשאר לשדך אסתר כזו לאחמדיניג'אד ואנחנו מסודרים.
מה היינו עושים בלעדייך? מתים.
ז'אן ד'ארק 1412-1431
האמת היא שז'אן ד'ארק (בצרפתית: ז'אן מהעיר ארק), מעולם לא הייתה בעיר ארק. אביה הוא זה שהגיע משם, אך היא עצמה גדלה בכפר שמרני בשם דומרמי במזרח צרפת, שייכת למשפחת איכרים אשר הייתה נאמנה לכתר הצרפתי. בגיל 13 החלה ז'אן לשמוע "קולות מלאכים" שהורו עליה להציל את צרפת. אז היא החליטה להצטרף לצבא ולעמוד בראשו.
נצחונה הראשון היה הסרת המצור האנגלי מעל העיר אורליאן (ומכאן כינוייה "הבתולה מאורליאן"). אותה נערה כפרית אנלפבתית החלה ללמד את הצבא הצרפתי טקטיקות לחימה, כמו לחימת גרילה שהחליפה את הסתערויות ההתאבדות. הצלחתה מעוררת ההשראה הסתיימה באופן טרגי כאשר נלכדה על ידי חיילים בורגונדים, בני בריתם של האנגלים. היא הואשמה במעשי כישוף, בגידה וקשירת קשר עם השטן. ז'אן נשרפה בעודה בחיים. לאחר מספר שנים זוכתה מאשמה, וכעבור כמעט חמש מאות שנה, בשנת 1920, הכריזה עליה הכנסייה הקתולית כקדושה. מה שנקרא: איחור לא אופנתי.
מה היינו עושים בלעדייך? חיילים היו ממשיכים עם טקטיקות מלחמה טיפשיות. אליס מילר לא הייתה פוצה פיה. וכמובן שירו היפה של לאונרד כהן על הגברת לא היה נכתב.
רוזה לוקסמבורג 1871 –1919
רוזה לוקסמבורג, היא "רוזה האדומה" - נולדה בפולין למשפחה יהודית משכילה. רוזה הייתה ותיאורטיקנית מרקסיסטית פמיניסטית בעלת דעות מהפכניות. היא התנגדה למלחמת העולם הראשונה וחזתה את התמוטטות גרמניה והאימפריה האוסטרו הונגרית. עם פרוץ המלחמה, ייסדה לוקסמבורג את "הליגה הספרטקיסטית" (על שם ספרטקוס, מנהיג מרד העבדים ברומא), שהיוותה את הבסיס למפלגה הקומוניסטית של גרמניה. על רקע הקמת קבוצה זו נעצרה ב-1916 ונידונה לשנתיים מאסר. בכלא המשיכה לכתוב, לגלות מעורבות ולהביע תמיכה במהפכה הבולשביקית. היא האמינה בחירות ושוויון לכל, וגרסה כי ללאום אין משמעות - מבחינתה הייתה אזרחית העולם כולו. ב-1919 נתפסה לוקסמבורג על ידי חברי ארגון ימני קיצוני. שבועות לאחר מכן נמצאה גופתה צפה על מי נחל בפארק בברלין. בגרמניה המזרחית, שהוקמה לאחר מלחמת העולם השנייה, נחשבה לוקסמבורג לגיבורה לאומית ולהנצחת זכרה נקראה על שמה כיכר בברלין.
מה היינו עושים בלעדייך? משאירים את התיאוריות במגירה ומשקשקים להילחם על עמדותינו.
רוזה פארקס 1913-2005
אלבמה, הראשון בדצמבר 1955. אישה פשוטה, תופרת בשם רוזה פארקס, עושה מעשה קטן המוביל לשינוי גדול. היא מסרבת לפנות את מקומה לאדם לבן, כפי שדרש החוק באותם הימים. נהג האוטובוס הזהיר אותה: "אני אביא למעצרך", אך פארקס השיבה: "לא עליתי לאוטובוס כדי להיעצר, עליתי לאוטובוס כדי להגיע הביתה". פארקס נשפטה והורשעה בהפרת הסדר הציבורי, וסירובה נחשב לפעולה הראשונה במאבק לביטול ההפרדה הגזעית. ואני תוהה מתי תקום (או יותר נכון תסרב לקום) רוזה פארקס משלנו, שתבטל את ההפרדה המגדרית הנהוגה באוטובוסים מסוימים בירושלים וערים אחרות?
מה היינו עושים בלעדייך? לא היינו שומעים את לוריין היל, צוחקים מאדי מרפי או מריעים לברק אובמה. כי ביננו, אין יותר מדי מקום במושב אחורי של אוטובוס.
מארי קירי 1867- 1934
מארי קירי היא דומה מובהקת לאישה שחרגה מהתחום ש"הוקצה" עבורה, וחדרה לטריטוריה גברית מובהקת באותם ימים - עולם המדע. היא הייתה האישה הראשונה שלימדה באוניברסיטת סורבון שבצרפת, האישה הראשונה שזכתה בפרס נובל והראשונה שזכתה בפרס נובל שני בתחום נוסף - כימיה.
פריצת הדרך שלה איננה רק מבחינה מגדרית, אלא גם מדעית - מארי ובעלה פייר היו חלוצים בתחום חקר הרדיואקטיביות. מארי נפטרה ב- 1934 מאנמיה אפלסטית, ככל הנראה בעקבות חשיפתה לקרינה רדיואקטיבית ממחקריה. בשנת 1995 הועבר ארונה ונקבר בפנתיאון של פריז, היא האישה הראשונה שזכתה לכבוד זה. אמנם מדובר במדענית אך היא, ללא צל של ספק, מלכה.
מה היינו עושים בלעדייך? מתים מקרינה.
קוקו שאנל 1971- 1883
קוקו, או בשמה הפחות אקזוטי גבריאל בונר, התייתמה מאם בגיל שש, ונשלחה לבית יתומים של מנזר קתולי. היא למדה מהנזירות תפירה ואת סגנון הלבוש הפשוט. כשהתבגרה החלה להופיע כזמרת מועדונים, ואימצה את הכינוי "קוקו". לאחר מספר שנים פתחה את החנות הראשונה שלה, חנות כובעים. אט אט החלה קוקו לעצב גם בגדים בקו נקי וחף מקישוטים מיותרים. מקור המחשבה העומד מאחורי עיצוביה הפשוטים והנוחים כנראה מגיע מימיה בבית היתומים. עם הזמן, קוקו שאנל הפכה למותג. עיצוביה עזרו לשחרר את האישה ממחוכים ומשמלות רהבתניות וארוכות, כמו גם בדים מעיקים (היא הראשונה להשתמש בבד הג'רסי הגמיש ולאו דווקא לבגדים תחתונים). על תרומתה למהפכה הנשית דרך סגנונה פורץ הדרך אמרה פעם: "הייתי כלי ביד הגורל במבצע ניקיון הכרחי". שאנל אחראית על מהפכת האופנה, וכפועל יוצא מכך עזרה לנשות העולם לצאת מהשלשלאות שכבלו אותן.
מה היינו עושים בלעדייך? לא מוצאות מה ללבוש, ה-LBD- שמלה שחורה קטנה של שאנל מתאימה לכל אירוע. למרות שבכל מקרה אנחנו לא מוצאות מה ללבוש.
אן בוליין 1501/1507-1536
המלך הנרי השמיני היה נשוי בנישואים קתוליים לאלמנתו של אחיו. זה כמובן לא הפריע לו לעשות מהצד את העלמה מארי בוליין מהצד. באותם ימים אן, אחותה של מארי, הגיעה לחצר המלוכה האנגלית לאחר שהות בצרפת, ועשתה חנדלעך לגברברים בעזרת ה"שיק" והקוקטיות הצרפתית שאימצה לחיקה. כאשר הנרי ראה את אן, מדיפה ניחוח צרפתי (לא עלינו), הסתחרר ראשו. הנרי החליט להעיף את מארי ולהפוך את אחותה למאהבת התורנית. אך אן לא הסכימה להיות מספר שתיים, ובהשפעתה הוא ניתק את אנגליה מהכנסייה הקתולית, רק כדי שיוכל להתגרש מאשתו ולהינשא מחדש לאן. משום כך טוענים שבוליין עשתה היסטוריה - בזכותה אנגליה הפכה למדינה פרוטסטנטית. אן ילדה את אליזבת', והנרי לא הצליח להסתיר את אכזבתו שהרי הוא ממתין בכליון עיניים ליורש זכר. הנרי מאס בה וערף את ראשה.
מה היינו עושים בלעדייך? החתונות באנגליה היו נשארות קתוליות - צ'ארלס ודיאנה לא היו מתגרשים, אליזבת הארלי ויו גרנט עדיין היו יחד. סך הכל - לא כזה טראגי. אבל תודה בכל מקרה.
אליזבת הראשונה - מלכת אנגליה, 1533-1603
זוכרים את הקודמת שנערף ראשה באכזריות? ובכן, הכירו את בתה: אליזבת. המלכה אליזבת בשבילכן. אם נשחק לרגע פסיכולוגים בשקל נאמר כי מאורע כמו עריפת ראשה של אמה כשאליזבת בת פחות משלוש מעצב אופי מסוים - ככל הנראה אחד שהוא זהיר ומחושב. תכונות אלו כנראה קופצות דור. בתקופת כהונתה הגדילה אליזבת את עושרה של בריטניה, וביססה את הכלכלה הקפיטליסטית. היא דגלה בחינוך והפכה את חצרה למרכז של לימוד והשכלה. במהלך שנות שלטונה הפכה אליזבת את אנגליה למקום בטוח, משגשג ומשכיל. ימים אלו נחשבים לתור הזהב בהיסטוריה האנגלית. לא לשווא אותה תקופה נקראת "העידן האליזבתני".
מה היינו עושים בלעדייך? אם אנגליה לא הייתה חזקה ומבוססת כנראה שלא הייתה אנגליה של ימינו, אז תשכחו מלד זפלין, טלוויזיה מצויינת ורשת טופ שופ.
אווה פרון 1919-1952
אווה "אוויטה" פרון, אשת הנשיא חואן פרון והגברת הראשונה של ארגנטינה. אוויטה הייתה ועודנה מושא הערצה בקרב ההמון הארגנטינאי. היא הייתה אהובת האספסוף אך ידועה לשמצה בקרב האליטה הארגנטינאית. הנושאים החברתיים החשובים שהיא קידמה, כמתן זכות הצבעה לנשים, הכעיסה את האליטה, כמו גם סגנון חייה ומוצאה הנחות. לא פעם נאמר עליה, במילים יפות, שהיא לא אחרת משרלילה. היא פעלה מעל ומעבר והייתה מעורבת בניהול ענייני המדינה, עזרה לשכבות החלשות והקימה קרנות וארגוני רווחה.
מה היינו עושים בלעדייך? בוכים.
צדק חברתי – סיקור מיוחד: כל החדשות, כל התמונות, כל הדעות