אישה סוחבת קרטונים (צילום: realsimple.com, getty images)
היית מזמינה אישה להעברת דירה? | צילום: realsimple.com, getty images
היום להגיד "נשות קריירה" כבר לא נתפס כמשהו גס. עם זאת, כשנראה אישה באחד מתחומי הכפיים, עדיין נסתכל עליה כיוצאת דופן. הסיבה היא שאין כמעט נשים במקצועות האלה. פה ושם אולי נגלה נשים בתחום הגינון או עיצוב הפנים, אך אלה מלכתחילה מוגדרים כמקצועות עם נגיעה אסתטית. מה לגבי תחום החשמל, האינסטלציה או הרכב. מדוע אין כמעט טכנאיות מחשב, שהרי לא מדובר בעבודה פיזית קשה ולא חסר נשים שלומדות מחשוב.

על פי רעות רידמן מנהלת התוכן של אתר מידרג המתמחה בדירוג בעלי מקצוע, יש דווקא ביקוש גדול מצד הלקוחות לנשים בתפקידי הכפיים: "לא פעם אני מקבלת שיחה, שבה שואלים אותי אם יש לנו גם בעלות מקצוע, כי הן נתפסות יסודיות והוגנות יותר ולצערי התשובה שלי תמיד, שאין. נשמח אם נשים יפנו להצטרף לאתר מידרג, וגם לא נשלול גברים שירצו להצטרף."

שלוש נשים, שחצו את הקווים המגדריים, ועוסקות בהובלה, הדברה וצביעה, מראות שזה בהחלט אפשרי ואפילו יכול להיות כיף לעסוק במקצוע שנתפס לחלוטין מחוץ לסקאלה הנשית. 

מובילה בלי ערכת קפה

נעמה להב מובילה (צילום: תומר ושחר צלמים)
תלתלים במשאית. נעמה להב הובלות לשירותך | צילום: תומר ושחר צלמים

"הרבה פעמים כשאני מגיעה לבתים של לקוחות הם שואלים בפליאה  אם אני זאת שעומדת לבצע את ההובלה", אומרת לנו נעמה להב, מובילה בשבילכם. "יש ציפייה תמיד למשהו אחר, עם הרבה יותר שרירים. חלק מהם אפילו מציעים לעזור לי. אני מודה שבהתחלה אם מישהו היה מציע לעזור, ישר הייתי מתחילה להתגונן. היום, לקוחות מכירים אותי וסומכים עלי, אבל אני גם יודעת להעיד שגם אני סומכת על עצמי קצת יותר, ואם מישהו מציע לעזור, אני יודעת שהוא רק רוצה לתת יד".

השתלשלות אירועים וטנדר אחד הובילו את נעמה להב לעסוק בתחום, שבו השליטה הגברית נתונה ללא עוררין. נעמה שגדלה כבת לאב מושבניק, תמיד ראתה את עצמה כטום-בוי. אחרי שהוציאה רישיון, אביה נתן לה להוביל סחורות לשוק. בכל מקום שבו הסתובבה, תמיד ראו אותה עם טנדר והטנדר הפך לסימן ההיכר שלה. יום אחד החליטה נעמה לקנות טנדר לעצמה, מבלי מטרה ברורה, אבל כנראה שהטנדר דיבר בעד עצמו. חברים הציעו לה להשתמש בטנדר בשביל להוביל דברים ומשם הסיפור החל להתגלגל לבד. העסק "נעמה מובילה" פורח כבר 8 שנים והטנדר קיבל גם אחות משאית ורודה.

המשפחה לא כל כך תמכה בהחלטה של נעמה. בכל זאת, חייבים להודות שמדובר בעבודה מאוד פיזית, שלא כל אחד ובטח שלא כל אחת מסוגלת לעשות. "זה עניין של אופי, אני אדם מאוד חזק ואנרגטי, אני אוהבת לעבוד עד שאני נופלת מהרגליים וממתי שאני זוכרת את עצמי תמיד עסקתי בעשייה וספורט". 

נעמה להב מובילה (צילום: תומר ושחר צלמים)
ההובלות עליי. הקפה עליכם. נעמה להב | צילום: תומר ושחר צלמים

לדעת נעמה, העובדה שהיא אישה מעניקה לה יתרון עצום. "אין ספק שקל לי יותר לפרסם בגלל שאני אישה אבל בסופו של דבר לא פונים אלי להובלה בגלל זה, פונים אלי בגלל שאני טובה במה שאני עושה. אני חושבת, שחלק גדול מהיתרון שלי על פני מובילים אחרים הוא שאני לא מתייחסת להובלה כמשהו טכני. עד היום לא קניתי ערכת קפה, כי אני מאמינה שזה החלק של המארחים. בהובלות שלי אני לא עושה חלוקה למובילים ולקוחות, כי כולנו עוברים את אותה חוויה ונמצאים יחד יום שלם, אז למה לא להכיר אחד את השנייה על כוס קפה?"

נשמע לך מעניין? אז נעמה  מחפשת אותך. "אני מעוניינת לצרף עוד נשים לצוות אבל זאת לא משימה פשוטה", היא אומרת. "אני מחפשת עוד כוח נשי, שיעמוד לצדי. אני חושבת שאין משהו שאישה לא יכולה לעשות. בינתיים לצערי אני לא ממש מוצאת. כרגע אני מחפשת נהגת, אז כל מי שמעוניינת, מוזמנת ליצור איתי קשר".

"נעמה מובילה", מבצעת הובלות בכל חלקי הארץ.

אם נעמה לא פנויה, ניתן למצוא כאן המלצות על הובלות.

מדבירה עם אהבה לחרקים

כשחושבים על נשים וחרקים, בדרך כלל מדמיינים צרחות וצעקות. זה ממש לא המקרה עבור איריס בראון, שיחד עם בן זוגה פיטר, החליטה להקים את העסק "הדברה ידידותית", בעקבות משיכה לעולם הזה. "עולם החרקים הוא עולם מדהים. אני מאוד נהנית לקרוא עליהם וכשמישהו מרים אלי טלפון ומציין חרק לא מזוהה, אני מיד מגיעה לראות. כי לדעתי הדברה, זה לא רק לבוא ולשים ספריי, צריכה להיות גם תשוקה", היא מספרת.

איריס בראון מדבירה (צילום: תומר ושחר צלמים)
עסק משפחתי. איריס ופיטר בראון | צילום: תומר ושחר צלמים

איריס שעסקה בתחום האדריכלות בעברה, התגלגלה לעולם ההדברה כשהיא ובעלה עברו מאזור המרכז צפונה. השכר ירד, והיא החלה לעסוק בשיווק. בעלה, מהנדס מכונות במקצועו, קיבל באותו זמן הצעה להשלמת הכנסה בתור מדביר. כמה שנים חלפו והחבר החליט לעזוב את התחום, אבל הטלפונים המשיכו להגיע. בצעד אמיץ איריס החליטה להיכנס לתחום ההדברות. "זה היה מאוד כיף אבל זה ממש לא קל. בלימודים הסתכלו עלי בעיניים חשדניות, כי הייתי יחסית כבר אישה מבוגרת ומסביבי היו רק גברים צעירים אבל לא היה איכפת לי, נשאבתי לתוך זה." מאז עברו כבר חמש שנים, וההנאה של איריס להדברה לא פחתה.

לעבוד עם ג'וקים לא נשמע הכי אסתטי או נשי.
"זה נכון שאי אפשר לבוא לעבודה עם נעלי עקב או שמלה אבל אני מאמינה שכל אחת יכולה לעשות את זה. כלומר כל אחת שלא מפחדת מג'וקים. זאת לא עבודה פיזית, היא לא קשה וההכנה לא רעה". 

איריס בראון מדבירה (צילום: תומר ושחר צלמים)
מסוקרנת מהם. איריס בראון מדבירה חרקים | צילום: תומר ושחר צלמים


גם איריס מאמינה שהעובדה שהיא אישה, תורמת לתפקיד. "נשים, מעצם היותן אדיבות, פרפקציוניסטיות ומדויקות, נותנות שירות טוב יותר. כשאני קובעת בטלפון עם הלקוחות את תאריך ההדברה ואחרי זה מגיעה בעצמי, הרבה מופתעים, הם ציפו לגבר, אבל כשהם רואים שאני מקצועית, שואלת שאלות, מזהה את הבעיה ובאמת מתחילה להדביר, התפיסה משתנה."

הדברה ידידותית,
אם פיטר ואיריס לא פנויים, ניתן למצוא כאן המלצות על הדברות.

צבעית ושמה חנהל'ה

8 שנים עבדה חנה שרייבמן בתור חתמת בחברת ביטוח ותמיד הפריע לה, שכל פעם שמישהו היה שומע שהיא עובדת בחברת ביטוח, הוא היה מעקם את האף. החלום שלה היה בכלל להיות אדריכלית אבל באותה תקופה, לא היה סיכוי שמישהו יקבל אותה לטכניון. כשהבינה שביטוח ממש לא בשבילה, פנתה ללמוד עיצוב פנים ומאוד נהנתה מכך, אך כשהתחילה לעסוק בתחום גילתה שמשהו חסר. "באותה תקופה החלו לשדר ברשת בי.בי.סי כל מיני תוכניות על צביעת רהיטים ו- DIY (Do It Yourself), ישבתי מול הטלוויזיה והייתי מרותקת, תוך זמן קצר התחלתי לצבוע את הקירות והרהיטים בבית שלי. כל מי שנכנס אלי, ממש התפעל ושאל למה אני לא עושה מזה מקצוע. בינתיים הרעיון התבשל אצלי בראש ורק לאחר שחברה ביקשה ממני לצבוע את חדר השינה של הבת שלה, הבנתי שצביעה אמנותית זה מה שאני רוצה לעשות".

חנה שרייבמן צבעית (צילום: תומר ושחר צלמים)
חנה שרייבמן צבעית | צילום: תומר ושחר צלמים

למרות הכיף והחיבור לעולם הצבע, חנה מודה, שלא מדובר בעבודה פשוטה. "לצבע יש כוח ריפוי מסוים וכל החיים שלי סובבים סביב צבע וחללים, עם זאת, מדובר בעבודה פיזית, שיכולה לגרום גם לדלקות בידיים ובגיל 62, החלטתי שאני לא יכולה להמשיך לטפס על סולמות".

למרות הקושי הפיזי, המקצוע הזה דורש ראייה נשית, אומרת חנה. "אישה לא מסתכלת רק באופן טכני, היא מסתכלת גם באופן פרקטי על כל הסביבה הכללית. לי, לפני כל עבודה, תמיד היה חשוב להגיע לשטח, לבדוק, איזה צבעים קיימים בחדר ואיך אני משלבת ומתאימה צבע חדש".

יש גם מינוסים במקצוע הזה עבור נשים. פעמים רבות היו פונים לחנה מראש, שתקצץ במחיר, מתוך מחשבה שיותר קל להפעיל מניפולציה רגשית על אישה. עם הזמן גם התחום הפך לפחות רלוונטי. "היום החליפו את הצביעה האמנותית בטפטים ונהייה במודה להשאיר את הקירות לבנים".

חנה שרייבמן צבעית (צילום: תומר ושחר צלמים)
טאץ' של אישה. התוצאה של שרייבמן | צילום: תומר ושחר צלמים

חנה לא שוקלת לרגע לצאת לפנסיה וכבר מתכננת את השלב הבא. היא גם לא מוותרת על הצבע והקומפוזיציה בחייה ורק מחליפה את מכחול הצבע במצלמה. "מדרבן אותי שאוהבים את מה שאני עושה. לא מזמן צילמתי חברה לדף הפייסבוק שלה והיא אמרה לי: חנה, במשך 68 שנים אף אחד לא הצליח לתפוס תמונה טובה שלי ואת הצלחת בשנייה".

*המידע בכתבה זו נערך בסיוע אתר מידרג. אתר מידרג, מתמחה באיתור בעלי מקצוע אמינים, על סמך המלצות של לקוחות קודמים. באתר יש למעלה מ- 100,000 חוות דעת על בעלי מקצוע בתחומים שונים, כגון: מעבדות תיקון אייפון, מוסכים, הובלות, תיקון מוצרי חשמל ועוד. למידע נוסף, לחצו כאן.

את נעמה, חנה, איריס ושאר בעלות המקצוע תוכלו למצוא במדרג

>> "אישה בין גברים היא מלכה": תכירי את נהגת המונית, הנגרית והשיפוצניקית על עקבים